تاریخ: ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۱۱
بازدید: ۳۱۲
کد خبر: ۲۰۵۶۲۱
سرویس خبر : آهن و فولاد

اجرای شعار سال در صنعت فولاد با دوری از قیمت گذاری دستوری

اجرای شعار سال در صنعت فولاد با دوری از قیمت گذاری دستوری
‌می‌متالز - در حال حاضر تولیدکننده‌ها موظف هستند یا صادر کنند و یا از طریق بورس کالای خود را عرضه کنند، به همین دلیل باید محدودیت‌ها برداشت شود تا شرکت‌های بزرگ همچون فولاد مبارکه که ظرفیت توسعه صادرات دارند به این هدف، جامه عمل بپوشانند.

به گزارش می‌متالز، سال جاری با شعار تولید، پشتیبانی و مانع زدایی آغاز شده و از آنجایی که رویکرد کلان کشور باید توجه به ظرفیت‌های داخلی باشد، این شعار می‌تواند نقشه راهی برای توسعه صنعتی و اقتصادی کشور به ویژه در صنایع مادر همچون فولاد باشد.

یک عضو انجمن فولاد با اشاره به اینکه موانع زدایی به معنای این است که چوب لای چرخ صنعت فولاد نگذارند، گفت: در حال حاضر تولیدکنند‌ها موظف هستند کالای خودر را یا صادر کنند و یا از طریق بورس عرضه کنند، به همین دلیل باید محدودیت‌ها برداشت شود تا شرکت‌های بزرگ همچون فولاد مبارکه که ظرفیت توسعه صادرات دارند، به این هدف جامه عمل بپوشانند.

رضا شهرستانی با بیان اینکه تولیدکننده‌ها هم منافعی دارندکه باید به آن توجه شود، افزود: بین فروش داخلی و صادرات اختلاف ۵ تا ۱۰ درصدی وجود دارد که مربوط به هزینه‌های حمل و نقل، هزینه گمرک، بیمه و ... است، از این رو وقتی که بازار داخل اشباع می‌شود صادارت باید انجام شود و هر موقع که مانع صادراتی به وجود می‌آید تولیدکننده‌ها باید بتوانند محصولات خود را در بازار از طریق بورس عرضه کنند.

 

فروش دستوری فولاد و ایجاد رانت!

او درباره مشکلات سال گذشته که در نتیجه دستورالعمل‌های سلیقه‌ای به وجود آمده بود، اظهار کرد: سال گذشته ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در نتیجه فروش دستوری فولاد در بورس کالا رانت ایجاد شد و عده‌ای محدود سود بردند، برای نمونه ورق فولادی را ۱۶ هزار تومان در بورس کالا فروختند، در حالی که همان موقع در بازار آزاد قیمت این محصول ۲۵ هزار تومان بوده است. نکته دیگر اینکه قیمت میلگرد صادراتی پایین‌تر از قیمت شمش در بازار داخلی بود و از طرف دیگر عراق و افغانستان برای واردات میلگرد از ایران گذاشته بودند و همین‌ها مشکلاتی را برای تولیدکننده‌ها به وجود آوردند.

این عضو انجمن فولاد تصریح کرد: سال گذشته قیمت شمش در بازار داخلی ایران ۳۵ درصد کمتر از بازار جهانی بوده و باعث آسیب به اعتبار ایران در بازار شد، زیرا تصور کشور‌های دیگر این است که ایران در عرضه شمش دامپینگ می‌کند، از طرف دیگر شرکت‌های داخلی با زیان مواجه می‌شوند و پول به جیب دولت‌های خارجی می‌رود و در بازار داخلی قاچاق فولاد هم افزایش یافت، زیرا فولاد با قیمت‌های بین المللی معامله می‌شود و کشور‌ها به سمت خرید از جا‌هایی می‌روند که با قیمت پایین عرضه می‌کنند.

شهرستانی تاکید کرد: باید شرکت‌های فولادی آزاد باشند به هر مقداری که می‌خواهند بتوانند صادرات کنند و در بازار داخلی هم عرضه باید به صورت کامل در بورس کالا انجام شود.

 

عملکرد دولت نسبت به شرکت‌های بزرگ فولادی

او با انتقاد به عملکرد دولت نسبت به شرکت‌های بزرگ فولادی گفت: در حال حاضر شرکت‌های بزرگ از سوی دولت مجبور شده اند که سیاست‌های دولت را اجرایی کنند و این مساله منجر به آسیب زدن به سهامداران شرکت‌های فولادی و زیرسوال رفتن بورس شده است.

او افزود: از طرف دیگر تصمیم‌های دولت در قیمت گذاری دستوری باعث ادامه دار شدن ریزش بورس شده است.

شهرستانی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی قیمت جهانی فولاد نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر شده است، گفت: از آنجایی که واکسن ویروس کرونا در کشور‌های مختلف در حال تزریق است و چین به دنبال تولید فولاد‌های با ارزش افزوده بالاتر است، این فرصتی برای عرضه فولاد‌های تولیدی ایران برای تحقق اهداف تولیدی است.

 

موانع صادراتی، بزرگترین مشکل برای صنعت فولاد

در حال حاضر میزان تولید فولاد در ایران بیش از نیاز داخلی است، از طرف دیگر موانعی به جز تحریم‌ها بر سر راه صادرات وجود دارد که عدم رفع آن در بلندمدت می‌تواند تولید کشور را با مشکل مواجه کند.

یک عضو دیگر انجمن فولاد با بیان اینکه شعار سال بسیار گویا است و به معنای این است که موانعی ایجاد شده و باید برداشته شود، گفت: در شرایط کنونی موانع صادراتی بزرگترین مشکل برای صنعت فولاد است.

بهادر احرامیان با بیان اینکه در حال حاضر باید ریشه موانع در صنعت فولاد را شناسایی و برطرف کرد، افزود: به نظر می‌رسد بحث کنترل بازار بیشتر به عنوان یکی دیگر از موانع صادق است و سازمان‌های متولی با سخت گیری‌های بی مورد روی بازار تاثیر منفی می‌گذارند؛ از این رو قیمت باید براساس عرضه و تقاضا تعیین شود؛ در سال‌های گذشته رویکرد بورس کالا براساس بازار بوده و اگر در سطح کلان روند قیمت گذاری برپایه آن باشد صنعت فولاد متعادل خواهد شد.

در حال حاضر صنعت فولاد به عنوان صنعت پایه نه تنها می‌تواند روی صنایع پایین دستی تاثیر بگذارد بلکه به تنهایی می‌تواند در اشتغال و تولید ناخالص داخلی هم موثر باشد.

منبع: خبرگزاری موج

عناوین برگزیده