تاریخ: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۲۵
بازدید: ۴۵۵
کد خبر: ۲۰۸۲۴۶
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

ابطال مجوز احداث معدن کوه ریگ/ معیشت ۵۰ خانوار عشایری حفظ شد

ابطال مجوز احداث معدن کوه ریگ/ معیشت ۵۰ خانوار عشایری حفظ شد
‌می‌متالز - مجوز احداث معدن کوه ریگ در شهرستان لردگان که موجب خسارت به محیط زیست می‌شد و به تهدیدی برای معیشت ۵۰ خانوار عشایری تبدیل شده بود، با پیگیری مهر باطل شد.

به گزارش می‌متالز، معادن به علت قرار گرفتن در ارتفاعات و دل کوه‌ها می‌توانند خسارت‌های قابل توجهی به بخش محیط زیست و مرتع‌ها وارد کنند. از طرفی بهره برداران این مناطق از جمله عشایر نیز دستخوش خسارت‌های این مناطق می‌شوند.

توسعه معادن سنگ در چهارمحال و بختیاری طی سال‌های اخیر خسارت‌های قابل توجهی در بخش طبیعت چهارمحال و بختیاری وارد کرده است. تراشیده شدن کوه‌ها برای برداشتن سنگ موجب مخدوش شدن چهره طبیعت در این استان شده است.

شکل طبیعی بسیاری از کوه‌ها در پی برداشت‌های سنگ لاشه از دست رفته است و احداث جاده‌های خاکی برای دسترسی به این معادن و ورود خودرو‌های سنگین به این جاده خسارت‌های قابل توجهی به محیط زیست و گیاهان مرتعی اطراف معادن وارد کرده است.

در سال ۹۵ توسط یک متقاضی درخواست احداث معدن در کوه ریگ شهرستان لردگان به سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری ارائه شد و پیرو آن نیز یک هکتار از مراتع غنی پلاک «بید حیدر بک» واقع در ارتفاعات کوه ریگ شهرستان لردگان برای احداث معدن سنگ تزئینی از سوی منابع طبیعی واگذار شد.

واگذاری مراتع این منطقه در گام اول موجب اعتراض به این واگذاری توسط بهره‌برداران کوه ریگ و ایجاد مشکلات اجتماعی شد. این واگذاری در زمان علی محمدی مقدم مدیر کل سابق منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری انجام شد و این واگذاری در حالی انجام شده بود که منطقه دارای پروانه چرا بوده است.

عشایر و مرتع‌داران برای اعلام نارضایتی از این واگذاری نامه نگاری‌های مختلفی با دستگاه‌های مرتبط انجام داده‌اند که تمام نامه نگاری‌ها طی این سال‌ها بی نتیجه مانده و مجوز همچنان باطل نشده بود.

جدا از ایجاد نارضایتی‌ها عشایر و دامداران، فعالان محیط زیست و اساتید منابع طبیعی دانشگاه نیز به این واگذاری اعتراض کردند. فعالان منابع طبیعی و اساتید دانشگاه اعلام کردند که کوه ریگ یکی از مراتع غنی و انبوه از گیاهان دارویی خاص است و احداث معدن این رویشگاه را به نابودی می‌کشاند و خسارت‌های قابل توجهی به محیط زیست منطقه وارد می‌کند.

ورود خبرگزاری مهر به موضوع

خبرگزاری مهر در استان چهارمحال و بختیاری طی گزارشی تحت عنوان (مشکلات یک معدن برای عشایر و محیط‌زیست / توپِ تقصیر در زمین کیست؟) به بررسی واگذاری این مجوز و مشکلات ایجاد شده پرداخت.

رسانه‌ای شدن این موضوع در خصوص به خطر افتادن معیشت ۵۰ خانوار عشایری و نابودی محیط زیست موجب ایجاد توجهات ویژه و ایجاد حساسیت‌ها به این موضوع شد و این امر موجب عقب نشینی برخی دستگاه‌ها از جمله منابع طبیعی و سازمان صمت شد که این مهم نیز موجب باطل شدن مجوز شد.

مجوز احداث معدن سنگ تزئینی در کوه ریگ شهرستان لردگان باطل شد

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد آخرین وضعیت احداث معدن در کوه ریگ لردگان توسط یک متقاضی گفت: این متقاضی از سازمان صمت برای احداث معدن در کوه ریگ پروانه بهره برداری گرفته بود.

مهرداد قاسمی افزود: این متقاضی به دلیل مشکلات اجتماعی نتوانست کار کند و مجوز توسط سازمان صمت به دلیل مشکلات شدیدی که داشت باطل شد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت چهارمحال و بختیاری گفت: درخواست صدور مجوز این طرح معدنی بار دیگر توسط متقاضی درخواست داده شد و متقاضی اعلام کرده بود که مشکلات اجتماعی را برطرف می‌کند و پیگیر جاری شدن مراحل دوباره پروانه احداث معدن بود تا کار اکتشاف انجام دهد که دیگر این امر در اختیار سازمان صمت نبود و باید شورای معادن تصمیم می‌گرفت.

قاسمی تصریح کرد: درخواست متقاضی به شورای معادن اعلام شد و شورای معادن موافقت نکرد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: دلایل عدم موافقت این بود که مشکلات اجتماعی مطرح و گزارش داده شد و تمام اعضا مخالفت کردند.

باطل شدن مجوز احداث معدن آرامش را به منطقه بازگرداند

باطل شدن مجوز احداث معدن موجب شد تا مردم و عشایر منطقه پس از سال‌ها، استرس خطر نابوی مراتع آن‌ها رفع و معیشت آن‌ها حفظ شود.

عشایر از دیر باز در مناطق مختلف چهارمحال و بختیاری اقامت داشته‌اند و به عبارتی حق آب و گل دارند و نباید بدون اطلاع آن‌ها مجوزی در منطقه‌ای اقامت آن‌ها صادر شود که معیشت آن‌ها مورد تهدید قرار گیرد.

صدور مجوز‌ها باید طی بررسی‌های کامل با رعایت حقوق عشایر، دامداران و روستاییان توسط کارشناسان یک سازمان در یک منطقه صادر شود تا زمینه ساز ایجاد مشکلات اجتماعی در آینده نشود.

همچنین حفظ منابع طبیعی و محیط زیست در اولویت است و نباید به بهانه توسعه و ایجاد اشتغال به منابع طبیعی و محیط زیست خسارت وارد کرد چرا که تجربه نشان داده است بسیاری از معادن احداث شده با وجود ایجاد خسارت‌های بالا در محیط زیست آورده قابل توجهی در بخش اشتغال و توسعه استان نداشته‌اند.

منبع: خبرگزاری مهر

عناوین برگزیده