به گزارش میمتالز، نرخ ارز در روزهای گذشته شیب نزولی به خود گرفته و دلار به کانال ۲۰ هزارتومانی رسیده است. افت نرخ ارز عدهای را به ثبات اقتصادی کشور خوشبین کرده و عدهای هم نگران اثر منفی این نوسان در بازار ارز بر اقتصاد کشور هستند.
عباس آرگون نایبرئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی در این خصوص بیان کرد: قطعا نوسان نرخ ارز و عدم اطمینان از نرخ آتی، امکان برنامهریزی را از فعالان اقتصادی سلب میکند و هر چه قابلیت پیشبینی پذیری نرخ ارز کاهش یابد، عدم اطمینان هم در فضای اقتصادی تشدید خواهد شد.
وی با اشاره به سیر نزولی نرخ ارز در چند هفته اخیر، گفت: چنانچه کاهش نرخ ارز منطبق با واقعیتهای اقتصادی باشد، اما اگر کاهش نرخ ارز بهصورت تصنعی و دستوری و به سبب تزریق ارز و سرکوب نرخ واقعی ایجادشده باشد، قطعا اتفاق خوشایندی نخواهد بود و هم به تولید و صادرات آسیب خواهد رساند و هم زمینهساز واردات قاچاق خواهد شد. نکته اینجاست که با لغو تحریمها و رفع محدودیتهای صادرات نفتی و غیرنفتی، نرخ واقعی ارز حتماً کمتر از نرخهای فعلی خواهد بود و دلار کمتر از ۲۰ هزار تومان قابلدستیابی است. البته مشروط بر آنکه شرایط باثباتی داشته باشیم و عرضه و تقاضای واقعی ارز موجب تعدیل نرخ شود؛ دستکاری در نرخ ارز و تزریق ارز به بازار باهدف کاهش نرخ یا هر هدف دیگری، به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود.
آرگون در رابطه با تأثیر کاهش نرخ ارز بر روند بازار سرمایه اظهار کرد: با توجه به نرخ تورم و رشد حجم نقدینگی در کشور، امکان تثبیت نرخ در بازار ارز وجود ندارد و نرخ ارز هم میبایست متناسب با نرخ تورم افزایش یابد. اما بازار سرمایه از لغو تحریمها، از دو منظر تأثیر میپذیرد. منظر اول اثرگذاری رفع تحریمها بر کاهش هزینههای واردات و صادرات (کاهش هزینههای انتقال ارز و تأمین مواد اولیه و...) خواهد بود و منظر بعدی، کاهش نرخ ارز و کاهش درآمدهای فروش شرکتها خواهد بود. این دو اتفاق تا جایی یکدیگر را پوشش خواهد داد؛ اما اگر کاهش نرخ ارز ادامه داشته باشد، تأثیر کاهش نرخ ارز بر افت درآمد شرکتها پررنگتر خواهد بود. بخشی از ریزشهای بازار سرمایه شاید تحت تأثیر همین نوسانات نرخ ارز و بیاعتمادیها باشد؛ ولی بازار سرمایه از برخی مکانیزمهای داخلی هم آسیبدیده و نمیتوان از اثر منفی دامنه نوسان نامتقارن بر فشار فروشهای بازار هم غافل شد.
منبع: بورس نیوز