تاریخ: ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۰۵
بازدید: ۲۹۲
کد خبر: ۲۰۹۵۵۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

کجا سرمایه گذاری کنیم؟ / رتبه‌بندی استان‌ها و سردرگمی سرمایه‌گذاران!

کجا سرمایه گذاری کنیم؟ / رتبه‌بندی استان‌ها و سردرگمی سرمایه‌گذاران!
‌می‌متالز - بررسی‌های اخیر اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد که سه استان سمنان، مرکزی و آذربایجان شرقی به ترتیب بهترین محیط کسب و کار برای سرمایه گذاران و سه استان کردستان، کرمان و چهار محال و بختیاری نیز بدترین شرایط را دارند.

به گزارش می‌متالز، این درحالی است که مرکز پژوهش‌های مجلس در یازدهمین سنجش پی درپی و فصلی شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در ایران مربوط به تابستان سال ۹۹، استان‌های تهران، مازندران و کردستان را نامناسب‌ترین و استان‌های ایلام، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را مناسب‌ترین، از نظر شاخص امنیت سرمایه‌گذاری، رده بندی کرده بود.


در سال ۹۸ هم به استناد آمار مرکز پژوهش‌های مجلس، این خراسان جنوبی و یزد بودند که امن‌ترین و تهران و گیلان نیز ناامن‌ترین استان‌ها برای سرمایه گذاری اعلام شده بوده اند. یکسال قبل‌تر یعنی سال ۹۷، استان‌های خراسان جنوبی، بوشهر، زنجان، هرمزگان و اردبیل نامناسب‌ترین و استان‌های تهران، البرز چهار محال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد مناسب‌ترین وضعیت را در شاخص امنیت سرمایه گذاری کسب کرده بودند.


برای پیش‌بینی حرکت سرمایه در مکان‌های مختلف (میل به سرمایه‌گذاری) گویاترین شاخص، جواز‌هایی است که برای تأسیس واحد‌های تولیدی صنعتی صادر می‌شود. این شاخص نشان می‌دهد کدام بخش‌های جغرافیایی یک کشور بیشترین جاذبه را برای سرمایه‌گذاران ایجاد کرده و بالعکس. همچنین کدام حوزه‌های صنعتی در طرح و برنامه برای سرمایه‌گذاری قرار گرفته است. این پیش‌بینی‌ها می‌تواند دید روشنی از وضعیت تولیدات آتی و نقاط اشباع و پربازده اقتصادی به دست دهد.


نکته جالب درباره رتبه بندی ها، اما تغییر سریع جایگاه استان‌ها از سالی به سال دیگر است چه نزولی چه صعودی و حتی جابه جایی از صدر به ذیل جدول و برعکس. یعنی گویا نمی‌شود امیدوار بود که کدام استان در مسیر بهبود امنیت سرمایه گذاری حرکت می‌کند و کدام استان در مسیر افت یا پس رفت! در این صورت مشخص نیست که سرمایه گذاران چه طور باید تصمیم بگیرند که کدام منطقه را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند و امیدوار باشند که این امنیت برای حداقل چند سال تضمین شده است.


سال ۹۸ امنیت سرمایه گذاری نسبت به ۹۷ بهبود پیدا کرده بود و امید می‌رفت که این روند استمرار یابد. (در سال ۹۷ امنیت سرمایه گذاری به دلایلی مثل جهش ارزی و تورم غیرقابل پیش بینی بسیار پایین بود)، اما در پاییز ۱۳۹۸ همزمان با بی‌ثباتی‌های بعد از افزایش قیمت بنزین در آبان‌ماه، این روند معکوس شد و با شروع پاندمی کرونا و تعطیلات اجباری چندماهه و پیش‌بینی نشده بسیاری از کسب و کارها، بحران تشدید شد. نامناسب شدن شاخص امنیت سرمایه‌گذاری در بهار ۹۹ در شرایطی اتفاق افتاده که از اول اسفندماه ۱۳۹۸، پاندمی کرونا به‌تدریج فروش بسیاری از واحد‌های تولیدی را تحت‌تأثیر قرارداده بود تا حدی که فروش ویژه پایان سال ۹۸ و ایام نوروز ۹۹ عملا منتفی شد. تا جایی که ارزیابی امنیت سرمایه‌گذاری در تابستان ۹۹ نسبت به فصل قبل از آن هم نامناسب‌ترارزیابی شده بود. با این حال بررسی‌ها حاکی از این است که در زمستان ۹۹ شاخص‌های سرمایه گذاری شاهد اندکی بهبودی نسبت به پاییز بوده است.


از نظر فعالان اقتصادی ایران بدقولی مسئولان ملی، استانی و محلی به وعده‌های خود، اعمال نفوذ و تبانی در معاملات ادارات بدترین و آزاردهنده‌ترین مولفه‌های اثرگذار بر امنیت سرمایه‌گذاری است.

 

منبع: روزنامه اینترنتی فراز

عناوین برگزیده