به گزارش میمتالز، در نخستین عرضه از مجموعه ۱۷ هلدینگ صدر تامین، ۹ شرکت مجوزهای لازم را اخذ کردند و عرضه آنها انجام شد و بقیه هشت شرکت نیز برای هفته آینده آماده عرضه محصولشان در بورس خواهند شد.۸۳ هزار تن سیمان برای فروش در یک هفته (پنج روز کاری) توسط ۹ شرکت یاد شده عرضه شد که در روز نخست ۲۹ هزار و ۷۰۰ تن سیمان فروخته شد. مشتریان صنعت سیمان نیز کد بورس کالا نداشتند و باید از طریق کارگزاریهای بورس به دریافت کالا کد اقدام میکردند.
عرضه سیمان در بورس کالا در شرایطی انجام شد که در ماه گذشته این صنعت دستخوش تغییرات قیمتی ۱۲ درصدی سیمان پاکتی بود.
دبیر انجمن سیمان از عرضه بخشی از سیمان تولید شده کارخانجات سیمانی در بورس کالا سخن گفت و بیان کرد: بورس کالایی شدن سیمانیها در قالب انجمن انجام نمیشود و به سازکار شرکتهای تولید کننده سیمان مربوط است
علی بخشنده، کارشناس بورس کالا در ارتباط با عرضه سیمان در بورس کالا به صدای بورس اظهار کرد: زیر ساختهای ایجاد یک بازار متشکل زمان بر است، اما چرا برای عرضه سیمان در بورس برنامهای دقیق رسانهای نشد تا فعالان بازار سرمایه بتوانند برنامههای سیمانیها را رصد کنند.
وی با بیان اینکه به طور حتم مافیای سیمان، مخالف عرضه سیمان در بورس کالاست، بیان کرد: سودجوییها، رانتها با حذف واسطهها و فروش سیمان در بورس کالا از بین میرود، اما نحوه و میزان عرضه سیمان، در بورس کالا بسیار مهم است، اصلیترین موضوع پرهیز از دوگانه فروشی سیمان است.
این کارشناس بورس کالا در ارتباط با دوگانه فروشی این گونه توضیح داد: فروش بخشی از سیمان در بورس کالا و بخشی در بازار آزاد مصداق دوگانه فروشی است، این گونه عرضه سیمان در بورس فرمالیته و نمایشی است. سیمان باید به طور کامل در بورس کالا عرضه شود تا شفافیت به همراه داشته باشد.
نخستین میز صنعت برای پالایشیها و دیروز دومین میز برای صنعت سیمان در بورس ایجاد شد و سیمانیها، فعالان اقتصادی و بورسیها موضوعات مربوط به این صنعت را به بحث و بررسی گذاشتند. اولین جلسه میز صنعت سیمان در سازمان بورس با حضور مدیران عامل بورس کالا، فرابورس ایران، مدیران ارشد صنعت سیمان و رئیس سازمان بورس برگزار شد. هدف از ایجاد این میز به زعم رئیس سازمان بورس «نقش مشورتی در موضوعات بورسی صنعت سیمان و ایجاد زمینه تامین مالی است». دهقان دهنوی حل مساله قیمت گذاری را از جمله دغدغههای اصلی خود در سازمان بورس عنوان کرد.
وی معتقد است: عرضه سیمان در بورس کالا سپر دفاعی مناسبی را فراهم میکند و از این پس صنعت سیمان شامل سهمیه بندی، قیمت گذاری و مداخله افراد نخواهد شد. ضمن آنکه مقرر شد با تداوم این جلسات، مقدمات لازم جهت تشکیل کنسرسیوم صادرات سیمان و بهبود فرایندهای پذیرش محصول شرکتهای سیمانی در بورس کالا فراهم شود.
مهمترین مشکل سیمانیها بر دو بخش است؛ اول انبار و دوم سازوکار خرید؛ سیمانیها میخواهند به طور مستقیم محصول نهایی خود را به دست مشتریان برسانند در حالی که خرید مشتریان از بورس کالا نیازمند داشتن کد بورسی و تخصص است که اغلب غریب به اتفاق نیازمندان سیمانی، کد بورسی ندارند.
رضا جمارانیان، رئیس انجمن سیمان نیز اعلام کرده بود: سیمان محصولی است که شرایط نگهداری متفاوتی با سایر کالاها دارد و نیازمند انبار است، به همین دلیل خواستار تشکیل جلسهای اختصاصی با حضور کارشناسان سیمانی و کارشناسان بورس کالا شده است تا نحوه عرضه سیمان را توضیح و ضوابط خاصی برای آن مشخص کند.
منبع: صدای بورس