تاریخ: ۰۹ مرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۰:۳۲
بازدید: ۳۸۳
کد خبر: ۲۱۴۳۶۸
سرویس خبر : انرژی

میعانات گازی ایران بازار را قبضه می‌کند؟

میعانات گازی ایران بازار را قبضه می‌کند؟
‌می‌متالز - منابع آگاه می‌گویند اگر تمامی تحریم‌ها در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ لغو شود، میعانات گازی ایران بازار را قبضه می‌کند و ایران می‌تواند ۳ میلیون و ۷۳۰ هزار متریک تن در این بازه زمانی میعانات صادر کند.

به گزارش می‌متالز به نقل از ایران پترونت، منابع آگاه می‌گویند صادرکنندگان ایرانی قصد دارند تا در صورت لغو تحریم ها، صادرات ال پی جی را به ظرفیت کامل افزایش دهند که این امر می‌تواند با افزایش عرضه از سوی خاورمیانه، هزینه حمل و نقل با کشتی را افزایش دهد.

به گفته این منابع، با فرض لغو کامل تحریم‌های آمریکا در نیمه دوم سال ۲۰۲۱، ایران می‌تواند ۳ میلیون و ۷۳۰ هزار متریک تن در این بازه زمانی صادر کند و حداقل به ۳۳ کشتی برای حمل و نقل آن نیاز دارد که ۶ کشتی بیشتر از تعداد کنونی است.

لغو تحریم‌ها به ایران اجازه می‌دهد، میعانات گازی که نوعی نفت بسیار سبک است و حاشیه سود بیشتری دارد، صادر کند و این اقدام بر بازار نفتا در آسیا فشار قیمتی وارد می‌کند.

انتظار می‌رود، میعانات پارس جنوبی به صورت رقابتی قیمت گذاری شود و به تولیدکنندگان پتروشیمی اجازه می‌دهد از این میعانات نفتای خوراکی ارزان تری بدست آورند.

یک تولیدکننده پتروشیمی گفت: «بازار نگران است که با برداشته شدن تحریم‌های ایران، بر بازار نفتا تاثیر گذاشته شود، زیرا میعانات گازی ارزان‌تر است؛ از این رو کره ای‌ها به جای خرید نفتای سنگین کامل، دوباره میعانات گازی بیشتری می‌خرند.»

به گفته این منابع، ایران قبلا به خریداران نهایی در کره جنوبی، میعانات گازی می‌فروخت که اگر عرضه میعانات گازی ایران به بازار از سر گرفته شود، بر (بازار) انواع دیگر نفتا تاثیر خواهد گذاشت.

یک منبع آگاه در سنگاپور گفت: «به محض اینکه ایران و آمریکا توافق کنند، ایران می‌تواند محصولات نفتی را صادر کند و این قطعا بر بازار نفتا تاثیر خواهد گذاشت.»

صادرات ال پی جی در سال ۲۰۱۸ به اوج خود رسیده است

به نوشته اس اند پی پلاتس، شرکت پتروشیمی بند امام در استان خوزستان سالانه یک میلیون تن، شرکت بازرگانی پتروشیمی در عسلویه سالانه ۱.۵ میلیون تن و شرکت پتروشیمی خارک سالانه ۲۰۰ هزار متریک تن ال پی جی تولید می‌کنند. صادرات پالایشگاه‌های گاز در کل حدود ۳ میلیون تن در سال است و عمدتا در پارس جنوبی و عسلویه واقع شده است.

یک منبع آگاه دیگر گفت: «میزان تولید بسیار بیشتر است، اما به علت شرایط سیاسی، تعداد کشتی‌هایی که می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند، محدود است.»

به گفته برخی از منابع آگاه، در میانه پیشرفت آرام مذاکرات، برخی منابع بازار اعلام کردند ازسرگیری کامل صادرات ال پی جی ایران زمان خواهد برد هرچند ارسال مقداری از این محموله‌ها همچنان ادامه دارد.

بر اساس آمار‌های کشتیرانی و تجاری، پیش از اعمال محدودیت‌های صادراتی، صادرات ماهانه ال پی جی ایران در ماه آگوست ۲۰۱۸ به حدود ۵۶۸ هزار متریک تن به اوج خود رسید و مجموع صادرات سالانه به ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار متریک تن رسید.

به گفته منابع آگاه، حداکثر میزان صادرات در یک ماه می‌تواند به میزان ۱۳ کشتی حمل گاز بسیار غول پیکر (VLGC) برسد.

این منابع توضیح دادند در بازه ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰، ایران ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار متریک تن بر ظرفیت تولید ال پی جی خود که بیشتر در میدان گازی پارس جنوبی هست، افزوده است و انتظار می‌رود تا سپتامبر امسال ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار متریک تن دیگر بر ظرفیت تولید خود بیفزاید.

بر اساس آمار‌های صنعتی، چین در سال ۲۰۱۹، چهار میلیون و ۹۴۰ هزار متریک تن از ایران ال پی جی خریده است که این رقم در سال ۲۰۲۰ برابر با ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار متریک تن و در بازه ژانویه تا می ۲۰۲۱ یک میلیون و ۹۶۵ هزار متریک تن بوده است. منابع آگاه می‌گویند صادرات ایران به چین از طریق ارسال کشتی به کشتی (STS) بوده و در آمار‌های رسمی گمرک ثبت نشده است.

به گفته منابع آگاه، در حال حاضر، ۲۷ کشتی حمل گاز بسیار غول پیکر (VLGC) ال پی جی ایران را حمل می‌کند و در سال ۲۰۱۹ هر کشتی به طور متوسط ۵.۴ سفر انجام داده است. این رقم در سال ۲۰۲۰ برابر با ۴.۲۶ سفر به ازای هر کشتی بوده است. این درحالی است که کشتی‌ها بار‌ها نام خود را تغییر دادند.

به گفته این منابع، با فرض ادامه تحریم‌های آمریکا در سال ۲۰۲۱ و اینکه هر کشتی ۵ سفر انجام دهد، این ۲۷ کشتی می‌توانند ۵.۹۴ میلیون تن ال پی جی در سال جاری انتقال دهند و اگر هر کشتی ۴ سفر انجام دهند می‌توانند ۴.۷۵ میلیون تن ال پی جی در سال جاری انتقال دهند.

 

منبع: ایران پترونت

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت