به گزارش میمتالز، امروزه سرعت حرف اول را میزند، اما سرعت نیازمند دقت و امنیت است که توسط شرکتهای توسعه پرداخت الکترونیک تامین میشود. شاید تا همین چند سال شیوههای آنلاین پرداخت برای بسیاری از افراد ناآشنا بودند، اما امروزه به لطف فراگیری این حوزه، کمتر کسی است که به شیوههای پرداخت الکترونیک آشنایی نداشته باشد. بر همین اساس مخاطبان استفاده از حوزههای تجارت الکترونیک رشد قابلتوجهی داشته است. اکثر افراد ترجیح میدهند در خانه و با استفاده از اینترنت کارهای مالی خود را انجام بدهند تا در بانک حضور فیزیکی داشته باشند. کرونا نیز عاملی شد تا بیش از پیش به اهمیت این حوزه پی ببریم. اگر تا قبل از این بیماری، به حوزه پرداخت الکترونیک در جهت حفظ محیطزیست و کاهش تردد بیمورد توجه میشد، کرونا عاملی شد تا به اهمیت این حوزه جهت حفظ فاصله اجتماعی پی ببریم. بر این اساس سرمایهگذاری در پرداخت الکترونیک بیشازپیش جدی گرفته شد. شرکتهای مختلفی برای تامین نیازهای زیرساختی این حوزه به وجود آمدند. بانکها نیز این حوزه را بیشازپیش جدی گرفتند و سرمایهگذاری در این حوزه را افزایش دادند. راهکارهای مختلفی برای پرداخت آنلاین ابداع شد تا سهولت در کنار عدم تماس ایجاد شود.
بانکهای داخلی شرکتهای مختلفی را در راستای توسعه پرداخت الکترونیک به وجود آوردند یا از شرکتهای قدیمی خود برای این منظور استفاده کردند. یکی از همین شرکتهای توسعه فناوریهای پرداخت الکترونیک شرکت «ناواکو» از زیرمجموعههای بانک مسکن است. ناواکو در اصل یک شرکت فناوری اطلاعات است که در حوزههای مختلف پرداخت ارائه خدمات میدهد. به دلیل ماهیت بانک مسکن و ارتباطات بین وزارت مسکن و راه و شهرسازی و این بانک، شرکت ناواکو بسیاری از فناوریهای سطح جادهای و بخش عوارض را عرضه کرده است.
سیامک خاوری، مدیرعامل شرکت ناواکو درباره تاریخچه شرکت ناواکو گفت: شرکت ناواکو در سال ۱۳۵۵ تاسیس میشود و در آن زمان با توجه به اینکه متعلق به بانک مسکن است، در حوزه ساخت مسکن کار خود را آغاز میکند. خیلی از ساختمانهای استان فارس و هرمزگان را شرکت ناواکو ساخته است. متناسب با توسعه خدمات بانک مسکن و نیاز به یک شرکت فناوری اطلاعات برای کمک به حوزه فناوری اطلاعات بانک مسکن، شرکت ناواکو به شرکت فناوری اطلاعات ناواکو تغییر نام میدهد و از حدود ۲۰ سال گذشته وظیفه توسعه فناوری اطلاعات بانک را بر عهده دارد.
وی ادامه داد: باید حیات ناواکو را تقسیمبندی کنیم. از ناواکویی که قبل بوده و ناواکویی که از حالا به بعد خواهد بود. در گذشته ناواکو یکسری وظایف خاص به آن محول شده بود. بههرحال بانک مسکن دو وظیفه ذاتی دارد. از سویی تکالیف بانک مرکزی را باید پیگیری کند و از سوی دیگر با دو وزارتخانه اقتصاد و دارایی و وزارت مسکن و شهرسازی در تعامل است و بهعنوان وظیفه تخصصی در حوزه مسکن و در حوزه راه مشغول است.
مدیرعامل ناواکو توضیح داد: بانک مسکن، چون یک بانک تخصصی است، در بانکداری متمرکز (Core banking) که خدمات نوین بانکداری مبتنی بر یک حوزه یکپارچه نرمافزاری است، این بانک سراغ بانکداری متمرکز رایج نمیرود. به این دلیل که در حوزه تسهیلات هیچ بانکی تنوع و تعداد تسهیلات مثل بانک مسکن را ندارد؛ بنابراین ناواکو توسعه، تولید و طراحی بانکداری متمرکز (Core banking) بانک مسکن را از سال ۹۲ در دستور کار خود قرار میدهد و این سامانه هم عملیاتی شده و هم درحالتوسعه و بهروزرسانی مبتنی بر سرویسهای جدید است. حالا خیلی از سرویسهای فناوری اطلاعات، نرمافزارها و سختافزارهایی که در بانک مسکن مورداستفاده قرار میگیرد توسط ناواکو تهیه و توسعه داده میشود.
خاوری گفت: بهتازگی بهعنوان رویکردی نو از خدمتی جدید رونمایی کردیم که مبتنی بر اتفاقات اخیر در بازار سرمایه و بانکداری نوین تدوین شده است. از حدود ۷ تا ۸ سال پیشواژه جدیدی وارد صنعت بانکداری شد و آن بحث فینتکها بود. فینتک جریان مبادلات پول را تسهیل و شفاف کرده است. ناواکو هم از این عناوین عقب نمانده است و در قالب کیف پول الکترونیکی یا کیوسکهای بانکی در این حوزه گام برداشته است.
وی در ادامه گفت: برخی خدمات و محصولات ناواکو انحصاری است. مثلا در خصوص عوارض بزرگراهها، سیستم ETC توسط ناواکو انجامشده است. همه این موارد اشکالی از مدلهای مختلف و جدید تبادلات مالی است که مردم انتظار دارند با سرعت و دقت بیشتر استفاده بکنند. بهعنوانمثال بهمحصول کیف پول الکترونیکی «پرنا» میتوان اشاره کرد که در دو مبحث ETC بزرگراه و پرداخت تسهیلات بانک مسکن میتواند کمک کند و در کنار سرعت پرداخت، امنیت را نیز فراهم میکند. مدیرعامل ناواکو در موردحمایت ناواکو از استارتآپها گفت: ماه گذشته مرکز نوآوری بانک مسکن یا مسکنتک در صندوق نوآوری ریاستجمهوری رونمایی شد. پشتوانه مسکنتک توجه به پراپتک است. پراپتک استفاده از فناوری نوین صنعت ساختمان را به صنایع بانکی و پولی گره میزند. همینطور که فینتک یک انقلاب در صنعت بانکداری ایجاد کرد، بانک مسکن میخواهد وظایف تخصصی خود را چابک، شفاف و در دسترس عموم قرار دهد. در همین راستا ماه گذشته اولین رویداد پراپتک توسط بانک مسکن و ناواکو در قالب رویداد پیوند در محل صندوق نوآوری برگزار شد و از استارتآپها در چهار محور ساختمان هوشمند، مصالح ساختمانی پیشرفته (High-tech Matterials)، فناوری ساخت فناوری مالی دعوت کردیم.
وی ادامه داد: در حوزه مالی برنامههای ویژهای داریم، به این دلیل که مسکن بهعنوان یک سرمایه قابل اعتماد شناخته میشود و به همین دلیل میتوان آن را توکن آیز کرد و بهصورت فروش متری سرمایهگذاری کرد. در همایش مسکن تک شاهد حدود ۵۸ استارتآپ بودیم که ۲۱ استارتآپ در مرحله داوری محصولات خود را ارائه دادند. ظرف دو ماه آینده دبیرخانه دائمی مسکن تکشکل میگیرد و بانک مسکن بهعنوان یک شتابدهنده نقشآفرینی و سرمایهگذاری خواهد کرد.
سیامک خاوری در ادامه گفت: در سیزدهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه محصولات جدید را رونمایی کردیم که به توسعه محصولات قبلی ما کمک میکند. لندتک وامکس (VamEx) را بهزودی در مجموعه خودخواهیم داشت که این در قالب کارت اعتباری است. در فاز اول به میزان ۱۰میلیون تومان شارژ میشود و در پذیرندههایی که دستگاه پوز ناواکو نصب میکنند، قابلیت تقسیط دارد.
محصول دیگر ناواکو، بازار گاه صنعت ساختمان است. این نقطه عطف شفافسازی در صنعت ساختمان است. صنعت ساختمان بازار بزرگی را پوشش میدهد و ۱۴۰ صنعت بزرگ کشور به این صنعت وابسته هستند. بازار گاه صنعت ساختمان که توسط ناواکو ارائه خواهد شد محل اتصال تولیدکنندگان مصالح ساختمان با مصرفکنندگان آن است. نقش ما در این میان تضمین مراودات مالی و تایید کیفیت مصالح و اقلام تولیدی صنعت است.
مدیرعامل ناواکو در ادامه توضیح داد: محصول دیگری که در نمایشگاه رونمایی شد یک محصول مبتنی بر هوش مصنوعی تحت عنوان سامانه شناسایی هوشمند حوادث (AID) است. از این فناوری فعلا در دو حوزه استفاده میکنیم. یکی در بحث مشتریمداری بانک است. از خانه که به سمت بانک حرکت و خدمت موردنظر خود را انتخاب میکنید و زمانی که به بانک میرسید هوش مصنوعی از طریق دوربین چهره شما را تشخیص داده و بلافاصله به باجه موردنظر هدایت میکند. تمام اسناد شما تا فاصلهای که به بانک برسید برای امضا آماده است و اتلاف زمان شما به کمترین میزان میرسد.
وی ادامه داد: کاربرد دیگر هوش مصنوعی در صنعت ساختمان است که در مباحث ایمنی در کارگاههای ساختمانی کمک میکند. بر اساس دستورالعملهای محیط رفتار کارگران را کنترل میکند.
بهعنوانمثال استفاده از کلاه ایمنی در این فضاها الزام است و در صورت ورود کارگر یا مهندس بدون کلاه ایمنی در کارگاه ساختمانی آلارم میدهد. این میتواند تمام حوزه ایمنی را پوشش دهد.
خاوری در آخر اضافه کرد: سامانه هوشمند حوادث (AID) در حال حاضر در آزادراه تهران شمال استفاده میشود. هرگونه حادثه در سطح بزرگراه را تشخیص میدهد و به پلیس اعلام میکند. این میتواند در عوارض جادهای قرار بگیرد و با تشخیص نوع خودرو بهصورت خودکار پرداخت عوارض انجام شود. برنامه داریم این سیستم را برای اولین بار ظرف سه یا چهار ماه آینده در محور اهواز- بندر امام که یکی از پرترددترین جادههای ایران از نظر وسایل نقلیه سنگین است، به بهرهبرداری برسانیم.
منبع: دنیای اقتصاد