به گزارش میمتالز، ورود مسکن به بورس کالا با هدف تامین پایدار بخش مسکن از مدتها پیش مطرح بود تا در نهایت در ۲۹ مرداد سال گذشته تابلوی املاک و مستغلات بورس کالای ایران با عرضه ملک شرکت عمران شهر جدید پردیس آغاز شد و در ادامه بانک اقتصاد نوین و وزارت دفاع نیز املاک خود را از طریق بورس کالا به حراج گذاشته و فروختند. امسال نیز از بورس کالا خبر میرسد که آستان قدس رضوی و شرکت عمران شهر جدید هشتگرد تعدادی از املاک خود را برای عرضه بر تابلوی املاک و مستغلات پذیرش کرده اند. کاربرد اصلی این تابلو، جایگزینی شیوه سنتی و زمانبر مزایده املاک نهادهای مختلف با حراج الکترونیک است تا دارندگان املاک از بستر بورس کالا استفاده کرده و در کوتاهترین زمان و به شیوهای شفاف و عادلانه املاک خود را به فروش برسانند.
اما ظرفیت مهم دیگر بورس کالا، مهیا کردن زمینه تامین مالی برای ساخت مسکن است که بورس کالا سال گذشته پیشنهاد انتشار اوراق سلف موازی استاندارد برای تامین مالی ساخت مسکن را مطرح کرد که این طرح با عنوان پیش فروش متری مسکن شهرت یافت. در این طرح سازنده درخواست انتشار اوراق برای تامین مالی ساخت مسکن در پروژهای مشخص را میدهد و افراد میتوانند اوراق منتشر شده را بهازای هر مترمربع خریداری کنند. سازنده با پول فروش اوراق نسبت به ساخت مجتمع موردنظر اقدام کرده و خریداران اوراق نیز به میزان اوراق خود صاحب میزان مشخصی از ملک در پروژه تعیین شده میشوند.
به عبارت سادهتر با آغاز به کار این روش بخشی از نقدینگی سرگردان جامعه جمعآوری شده و به بخش واقعی تولید روانه میشود، به این ترتیب از سویی سایر بازارها از اثرات تورمی این نقدینگی سرگردان در امان خواهند بود و از طرف دیگر با تقویت سمت عرضه انتظار میرود که گشایشی در بازار مسکن در کشور به وجود آید.
عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: خرید مسکن همواره برای مردم جذاب است و اگر طرحی جذاب برای هدایت منابع به این بازار معرفی شود، قطعا با استقبال جامعه مواجه میشود. از این رو بحث عرضه مسکن در بورس کالا و بکارگیری از ابزارهای مالی در راستای پیش فروش متری مسکن میتواند بسیار کارآمد و مطلوب باشد که این طرح، حمایت، نظارت و سیاستگذاریهای صحیح را از سوی متولیان امر میطلبد.
علیرضا پاک فطرت افزود: به نظر میرسد طرح پیش فروش متری مسکن در قالب انتشار اوراق سلف موازی استاندارد، طرحی در جهت پاسخگویی به نیاز روز سرمایه گذاران و مردم باشد که حتی با سرمایههای خرد نیز امکان سرمایه گذاری در بازار و تولید مسکن را فراهم میکند؛ در این میان بورس کالا با هماهنگی وزارت راه یا سایر نهادهای متولی باید زیرساختی را فراهم کند تا سرمایه گذاران با اطمینان کامل به سرمایه گذاری در حوزه مسکن بپردازند.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه و بستری که روزانه میزبان عرضههای گسترده کالاهاست، سازوکاری قابل اعتماد برای عرضه مسکن است، اظهار داشت: پیشنهاد میکنم با معرفی مناسب طرح پیش فروش متری مسکن در جامعه، امکان مشارکت نوجوانان و جوانان در طرح مسکن بورسی فراهم شود که یکی از راههای تقویت بخش تولید و عرضه مسکن نیز میتواند همین حوزه یعنی پیوند بازار سرمایه و بازار مسکن باشد.
این عضو کمیسیون عمران مجلس در پایان با تاکید بر اینکه یکی از معضلات فعلی بازار مسکن کشور، نبود شفافیت در آمارها و روندهای معاملاتی است، گفت: بورس کالا در صورت حمایت متولیان بخش مسکن میتواند به مرجعی در حوزه مسکن و درج قیمتهای عادلانه مبدل شود و از سوی دیگر، بستری امن برای سرمایه گذاری در تولید مسکن را عملیاتی کند که امیدواریم به زودی شاهد کلید خوردن این طرحها با همکاری بازار سرمایه و مسکن باشیم.
منبع: بورس کالای ایران