به گزارش میمتالز، قطعی برق کارخانجات، کاهش عرضه سیمان و افزایش قیمت از حدود ۳۵ هزار تومان به ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به شکل تعطیلی بسیاری از کارگاههای ساختمانی بخش خصوصی و طرح اقدام ملی مسکن بروز پیدا کرد. محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی گفت که به هر حال افزایش روزهای اخیر قیمت سیمان و فولاد در سرعت اجرای پروژههای مسکن ملی تاثیرگذار بوده است.
وزارتخانههای نیرو و صمت توافق کردهاند برق شبانه کارخانجات از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح وصل شود و کارخانههای سیمان در شب با ۱۰۰ درصد و در روز با ۳۰ درصد توان کار کنند. این مساله امیدواری را برای کاهش قیمتها ایجاد کرد. رئیس انجمن سیمان هم وعده داد: از لحظهای که برق کارخانجات به صورت مستمر وصل و تولید سیمان شروع شود حداکثر فاصله بین دو الی سه هفته زمان میبرد تا قیمت تعادل پیدا کند و به قیمتهای قبلی باز گردد.
رضا جمارانیان با تقسیمبندی قیمت سیمان به قبل و بعد از قطع برق گفت: «در زمستان ۱۳۹۹ قیمت هر پاکت سیمان ۵۰ کیلویی طبق مصوبه ۱۶ هزار تومان بود که با همین نرخ از درب کارخانه به بازار بورس میرسید. اما به دلیل آنکه عوامل توزیع و واسطهها آن را میخریدند تا به مصرف کننده میرسید به ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان افزایش پیدا میکرد». این عدد ما را به یک مبلغ ۶۰۰۰ میلیارد تومانی میرساند که به جیب دلالان روانه شد.
با اینکه سیمان در بورس کالا عرضه میشود و همه افراد دارای کد بورسی میتوانند دست کم ۱۰ تن خریداری کنند، به دلیل ماهیت سیمان هنوز قیمتگذاری سنتی سیمان در بازار وجود دارد. هماکنون ۴۴ شرکت سیمانی در بورس کالا پذیرش شدهاند که این تعداد ۷۰ درصد ظرفیت تولید سیمان کشور را در اختیار دارند. اما بنا به گفته سیدجواد جهرمی ـ معاون بورس کالا ـ منافع ۳۰ درصد باقی مانده به اندازهای است که نمیخواهند وارد بورس شوند؛ بنابراین توافق شده سایر شرکتها طی هفتههای آینده در بورس پذیرش شوند، اما وزارت صمت همراهی نکرده؛ چون بخشی از وزارتخانه مخالف و بخشی دیگر موافق عرضه سیمان در بورس هستند.
در حال حاضر حدود ۳۰۰۰ نفر کد برای خرید سیمان دریافت و ۱۴۰۰ نفر خرید کردهاند. سازمان بورس موافقت کرده هر فردی که کد بورسی در اختیار دارد میتواند حداقل ۱۰ تن سیمان خریداری کند که از هفتههای آینده اعلام خواهد شد تا مشتریان برای خرید سیمان مشکل نداشته باشند. البته خرید باید در سامانه جامع تجارت و سامانه انبار رصد شود تا فردی که خرید انجام داده کالا را به کجا برده و در زنجیره چه اتفاقی برای کالا افتاده است.
این موضوع که تا چه حد باید به برگشت قیمت سیمان به نرخهای قبل از قطعیهای برق امیدوار باشیم یک موضوع است، اما وجود دلالان و واسطهها هنوز این بخش را آزار میدهد؛ تا جایی که رضا جمارانیان ـ رئیس انجمن تولیدکنندگان صنعت سیمان ـ دو شب قبل در یک برنامه تلویزیونی از وجود۳۰ نفر واسطه سیمان که مصرف کننده و تولیدکننده را نابود کردهاند صحبت کرد. به گفته جماران، این عده بیش از ۱۵ سال است که بازار سیمان را در دست دارند.