به گزارش می متالز، شاخص قیمت تولیدکننده معیاری برای اندازهگیری تغییرات در میانگین قیمت دریافت شده توسط تولیدکنندگان، به ازای تولید کالا و خدمات در داخل کشور، نسبت به یک دوره زمانی معین (سال پایه) است.
در حقیقت، شاخص قیمت تولیدکننده یا تورم تولید روند تغییرات میانگین قیمت کالاها و خدمات تولید شده در داخل کشور را از دیدگاه تولیدکنندگان نشان میدهد. این شاخص یکی از معیارهای سنجش عملکرد اقتصادی دولتها است و تأثیر قابل توجهی بر تصمیمگیری صاحبان صنایع، سرمایهگذاران و حتی سیاستمداران خواهد داشت.
براساس تازهترین گزارش مرکز آمار درصد تغییرات میانگین شاخص کل بخش معدن در چهار فصل منتهی به فصل تابستان سال ١٣٩٧ نسبت به میانگین دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم تولید کننده کل بخش معدن) ٣٠,٨ است که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٣٩٧، (٢٢.٠درصد)، افزایش داشته است.
در فصل مورد بررسی بخش "استخراج کانههای فلزی" بیشترین تاثیر را بر افزایش ١٢,٤ درصدی شاخص قیمت بخش معدن داشته است. همچنین شاخص قیمت تولیدکننده در بخش "استخراج کانههای فلزی" با ١٣,٤ درصد افزایش نسبت به فصل قبل از عدد ٣٠١.٠ به عدد ٣٤١.٢ رسید. این افزایش بیشتر تحت تاثیر افزایش ١٧.١ درصدی فعالیت "استخراج سنگهای آهنی" به وجود آمده است.
تورم تولیدکننده در فصل تابستان ١٣٩٧ در فعالیت "استخراج سنگهای آهنی" به رقم ٤٥٦,٧ رسید و به این ترتیب نسبت به فصل قبل ١٧.١ درصد افزایش نشان داده است، این در حالی است که شاخص قیمت در بخش مورد بررسی در فصل بهار ١٣٩٧ رقم ٣٩٠.١ بوده و نسبت به فصل قبل از آن ٢١.٠ درصد افزایش یافته بود. افزایش شاخص قیمت فعالیت "استخراج سنگهای آهنی" در فصل تابستان ١٣٩٧ به طور عمده ناشی از افزایش قیمت ماده معدنی "کنسانتره آهن" است. تغییرات شاخص قیمت در سایر فعالیتها، تاثیر بسزایی در تغییر شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش معدن نداشته است.
گفتنی است، درصد تغییرات شاخص کل در چهار فصل منتهی به فصل بهار سال ١٣٩٦ نسبت به دوره مشابه سال 1395 (نرخ تورم تولید کننده کل بخش معدن) ٢,٧ بود که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل زمستان ١٣٩٥ (٤,١- درصد) افزایش را تجربه کرد.