به گزارش میمتالز، سیمان محصولی است که پس از سالها گمانه زنی و تلاش، سرانجام از خردادماه امسال به طور گسترده و با حجمهای بالا وارد بورس کالا شد تا این صنعت نیز در مسیر اصلاح اقتصادی و رهایی از قیمت گذاری دستوری قرار گیرد. در این بین در شرایطی که روند متعادل قیمتها و امکان خرید مستقیم مصرف کنندگان با قیمتهای مطلوب و نازلتر از بازار آزاد سیمان فراهم شد، قطعی برق واحدهای تولیدی یک شوک جدید را به بازار سیمان وارد کرد که البته در ادامه با دو عرضه سنگین سیمان در بورس، آرامش نسبی برقرار و هیجان خرید تا حدود زیادی مرتفع شده است. در همین زمینه به منظور بررسی شرایط فعلی بازار و بورسی شدن سیمان با محمدرضا سلیمیان، مدیرعامل هلدینگ سیمان غدیر و عضو انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به گفتگو نشسته ایم که در ادامه میخوانید.
ورود هر کالایی به بورس کالا در وهله نخست منجر به کشف نرخ شفاف، کاهش هزینههای معاملاتی و حذف واسطه گری میشود که در مورد صنعت سیمان و فرآوردههای این صنعت نیز بی شک ارزیابی ما و کارشناسان نسبت به عرضه در بورس کالا، مثبت و توسعه بخش است.
در این میان برای برخی از شرکت ها، استفاده از ظرفیت بازاریابی بورس کالا میتواند مزیت مهمی باشد و برای مجموعه دیگری حتی میتوان از ظرفیتهای رینگ صادراتی بورس نیز استفاده کرد. همچنین با کشف نرخ واقعی سیمان در بورس و کمک به رشد تولیدکنندگان، سهامداران شرکتهای سیمانی نیز منتفع خواهند شد، زیرا کالای تولیدی شرکتهای سیمانی که آنها سهامدارشان هستند نیز متناسب با سایر گروههای کالایی و براساس منطق اقتصادی کشف قیمت خواهد شد.
همانطور که در سوال قبل عرض کردم در کل حضور سیمانیها در بورس کالا به نفع تولید کننده، سهامدار و مصرف کننده واقعی خواهد بود. فروش محصول با قیمت واقعی و حذف دلالانی که محصول را از درب کارخانه با قیمت پایین خریداری کرده و در بازار آزاد با نرخ بالا به مصرف کننده میفروختند باعث میشود تا مصرف کنندگان نیز با قیمتهای معقول و واقعی که از نرخها در بازار سنتی پایینتر است اقدام به خرید کنند.
خودتان جواب دلیل گران شدن سیمان در ماه اخیر را دادید؛ برق. یعنی وقتی برقی برای تولید وجود ندارد، سیمانی تولید نمیشود و وقتی سیمان تولید نشود و تمام ذخایر را نیز برای تعادل در بازار عرضه کرده باشیم دیگر سیمان و تولید جدیدی نیست و کمبود ایجاد میشود و کمبود هر چیزی نتیجهای جز گرانی ندارد.
حالا شما بگویید آیا در این مورد مشکل سیمانیها هستند یا برقی ها! برق باشد تولید هم هست و تولید که باشد کمبودی نیست که بخواهد باعث گرانی شود؛ بنابراین گرانیهای اخیر هیچ ربطی به ورود سیمان به بورس کالا ندارد و تنها این بهانهای شده است در دست مخالفان شفاف سازی صنعت سیمان از طریق بازار سرمایه.
واقعیت نباید تمام تقصیر را بر گردن دلالان انداخت، چون این اسم برخی مواقع کاملا تغییر میکند و تبدیل به برخی افرادی میشود که در اتحادیهها و صنوف وابسته مسوولیت بر گردن داشته و منافعشان به دلیل عرضه سیمان از طریق بورس کالا به خطر افتاده است. دیگر به این افراد نمیتوان گفت دلال، چون مسوولیت صنفی دارند، اما از این سمت و مسوولیت به نفع مصرف کننده واقعی و مردم استفاده نمیکنند.
صنعت سیمان با حضور در بورس کالا، گامی رو به جلو برداشته است و بازگشت به عقب در هر فعالیتی به نفع نیست، زیرا اگر گذشته صنعت سیمان خوب و مطلوب بود کسی به فکر تغییر در آن نمیافتاد. ما برای ورود محصولات خود به بورس برنامه داشتیم و بر اساس همان برنامه این تصمیم را عملیاتی کردیم. در این میان قرار نیست با فشار عدهای از کاری که به درستی آن اطمینان داریم و به سود منافع کشور است، عقب نشینی کنیم.
من امیدوارم با رفع مشکل برق و بازگشت تمام خطوط به چرخه تولید، وضعیت بازار سیمان متعادل شود که این مهم دور از دسترس نیست. در این راه وزارت صمت و وزارت نیرو باید کمی تعامل بیشتری کنند تا مشکل صنایع کشور و بی برقیهای ادامه دار مرتفع گردد.
منبع: کالاخبر