به گزارش میمتالز، دو وزیر صمت و اقتصاد به عنوان سکان داران اصلی تاثیر گذار بر بورس در سخنان خود از مدلی برای مدیریت اقتصاد صحبت کردند که در هیچ ساختار اقتصادی نمیگنجد، این مدل مبتنی بر نفی قیمت گذاری دستوری و بازار آزاد به شکل توامان است. در خصوص موضوع، سیاستهای اقتصادی، پیش بینی بازار موازی، تاثیر چالش برق و آب بر سهام شرکتهای گروه فلزات و سیمانیها در گفت و گو با علی سعدوندی کارشناس بازار سرمایه مورد واکاوی قرار گرفت که در زیر میخوانیم:
مسالهای که اصلا نباید مطرح میشد مساله سرکوب قیمتی بود که توسط وزرا مطرح شد. وزیر اقتصاد از طرفی میگوید به بورس توجه داریم و از طرفی دیگر قرار است مالیاتها را افزایش دهند، بگیر و ببند جواب نمیدهد. قیمت گذاری و تجربه آن را قبل از انقلاب داشتیم و شکست خورده است و متاسفانه ممکن است اقتصاد را به بن بست بکشانند.
به طور کلی مواضعی که مطرح شده، مواضع مناسبی نبوده و اصلا انتظار نمیرفت دولت آقای رییسی چنین مواضعی مطرح کنند. اول مطرح کردند که دنبال قیمت گذاری دستوری هستند و بعد که اصلاح کردند، گفتند دنبال سرکوب قیمتی نیستیم، ولی به هزار شرط و شروط شرکتها ممکن است قیمت تعیین کنند. فعالان بازار عقلایی عمل میکنند و به مباحثی که توسط دولت مطرح میشود آگاه هستند، به اندازه کافی دولت جدید به فعالان اقتصادی اطمینان نمیدهد و این موضوع مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
آحاد اقتصادی در همه جوامع و در همه اقتصادها عقلایی رفتار میکنند و این اولین اصل اقتصاد است که باید سیاست گذار در نظر بگیرد و اگر سیاست گذار این مساله را نداند یا نادیده بگیرد دچار مشکلات عدیده خواهیم شد.
واقعیت این است که نسبت به سال گذشته پایه پولی ما ۴۳ درصد رشد کرده این بدین مفهوم است که نرخ تعادلی ارز هر چقدر بوده در حدود۴۰ درصد رشد کرده است. مردم عقلایی فکر میکنند و متوجه این موضوع شدند، از طرف دیگر فرصت برای خروج سرمایه بسیار است.
دلار با قیمت کنونی خریداری و در بازار کشورهای همسایه به عنوان سرمایه وارد میشود. افراد میتوانند سرمایه گذاری کنند و منافع بسیاری کسب کنند. کاهش مصنوعی قیمت دلار در زمانی که مساله برجام، تجارت خارجی و صادرات حل نشده و منابع ارزی آزاد نشده است، این کاهش دستوری قیمت دلار تنها باعث فرصت سوزی خواهد شد و تمام اسکناسهای ارزی که در زمان ریاست آقای همتی جمع شده بود، همانند سیاست و رویه آقای سیف درباره طلا، وارد بازار خواهد شد. در این روش با اتمام اسکناسها قیمت ارز جهش بسیار شدیدتری خواهد داشت.
مردم با توجه به پیش بینی قیمت آینده آینده دلار، در حال خرید دلار هستند. برداشت مردم این است که در بلند مدت دولت نمیتواند قیمت دلار را کاهش دهد و به نظر من مردم به طور کامل منطقی فکر میکنند و مساله دوم این است که فرصتهای خوبی برای سرمایه گذاری در کشورهای همسایه وجود دارد و بخشی از این دلار به کشورهای همسایه منتقل خواهد شد. با توجه به آنکه به نظر میرسد دولت کنونی دولتی یک دست است و قشر بزرگی از مردم خود را جدا میبیند و این امر باعث میشود که مردم امیدی نداشته باشند که در داخل به نیازها و عقاید و رویکردهای آنها توجه صورت بگیرد.
در حال حاضر کمبود آب و برق هر دو محسوس است، به خصوص کمبود برق باعث شد در برخی از صنایع تولیدات صنعتی کاهش پیدا کند و میتواند ادامه دار باشد.
واقعیت این است که شرکتها سعی کردند خود را با مشکلات سازگار کنند و بسیاری از شرکتها خود را با شرایط قطعی برق وفق دادند و اورهالی که باید انجام میدادند را به فصل تابستان انتقال دادند و با توقف موقت تولید به سمت انجام تعمیرات اساسی در شرکتها رفتند. مساله دیگر این است که بعضی از شرکتها در شب کار میکردند و مساله سوم اینکه بعضی شرکتها مجهز به تجهیزات تولید برق هستند؛ بنابراین تولید آنها با کاهش شدید مواجه نشد. اما نباید فراموش کرد باز هم هستند شرکتهایی که با مشکلات جدی مواجه شدند.
موضوع قطعی برق تا حدی روی ارزش سهام شرکتها تاثیر گذار بوده است، اما ریزش شاخص کل بورس در دو روز گذشته به خاطر سیاستها و شوکی بود که به بازار وارد شد و ربطی به مساله کمبود برق نداشت. در حال حاضر وضعیت شرکتهای معدنی، فولادی از نظر فاندامنتال بسیار خوب و مثبت است و ممکن است رشد شرکتهای فولادی و سیمانی پایینتر از حد پیش بینی شده باشد، اما گزارشهای پایان ماه در کدال نشان میدهد وضعیت فاندامنتال شرکتها مناسب بوده است.
زمانی که سهامداران بدانند دولت میخواهد شوک درمانی کند قطعا واکنش نشان خواهند داد به نظرم فعلا دولت مسیر را معکوس میرود تا وقتی یادگیری سیاست گذار افزایش پیدا کند و بداند چگونه باید با مردم و با فعالان اقتصادی سخن بگوید این مسائل ادامه خواهد داشت.
منبع: صدای بورس