به گزارش میمتالز، مصطفی طاهری به مباحثی اشاره کرد که اخیرا از سوی برخی توزیع کنندگان سیمان مطرح میشود. او گفت: اخیرا مخالفان از عرضه رانتی سیمان در بورس صحبت میکنند که کاملا مشخص است چه هدفی در پشت آن پنهان شده است.
نماینده زنجان و طارم در مجلس اظهار کرد: از آنجا که بورس بازاری شفاف است و زمینه رقابت واقعی بین خریدار و فروشنده را فراهم میکند؛ لذا آن دسته از افرادی که مقابل عرضهها سنگ اندازی میکند، کسانی هستند که از این شفافیت صدمه میبینند. این افراد سعی دارند با جوسازی علیه بورس، مقابل عرضهها بایستند و عرضهها را در همان بازار سنتی نگاه دارند. اما با توجه به نامه اخیر وزارت صمت جهت عرضه کامل سیمان در بورس تا کنون ۸۰ درصد تولیدات به بورس وارد شده و به زودی عرضه سیمان در بازار سنتی جمع خواهد شد.
طاهری متذکر شد: یک ویژگی بارز و مهم در عرضههای جدید آن است که قیمت بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. یعنی قیمتها واقعی است چرا که رقابت در بازار صورت گرفته و بر اساس این رقابت کشف قیمت انجام میشود. از این رو فاصله قیمتی که بین تولید تا مصرف پیش از این وجود داشت از بین میرود و دیگر انگیزهای برای دلالان برای حضور در بازار وجود نخواهد داشت.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به تغییرات قیمت سیمان از ابتدای سال تا کنون اشاره کرد و توضیح داد: پس از عرضه سیمان در بورس، قیمتها نسبت به نرخهای مصوب دولتی افزایش پیدا کرد و تا ۲۲ هزار تومان در هر پاکت رسید. اما در دو ماه گذشته به دلیل قطعی برق کارخانجات، سیمان در بازار کمیاب شد و قیمتها تا ۸۰ هزار تومان افزایش یافت. گاه حتی قیمتهایی بالای ۱۰۰ هزار تومان نیز در بازار دیده میشد.
او تاکید کرد: با توجه به اینکه حجم عرضهها اخیرا در بازار افزایش پیدا کرده است؛ به زودی قیمتها متعادل شده و تا ۳۰ هزار تومان کاهش خواهد یافت.
طاهری به مشکل عرضههای بورسی نیز اشاره کرد و افزود: یکی از مشکلاتی که در بورس با آن مواجه هستیم، عدم شناخت کافی متقاضیان سیمان با فرآیند بورس است. این مساله مقاومتهایی را برای خریداران ایجاد کرده و آنها را در بازار سنتی نگاه داشته است.
اگر بورس میخواهد عرضهها به صورت منظم در این بازار انجام شود و متقاضیان نیز برای تامین نیاز خود به بورس مراجعه کنند باید اولا شرایط را برای افراد تا حد امکان تسهیل کند و سپس آموزشهای لازم را به افراد تازه وارد بدهد.
نماینده مردم زنجان در مجلس عنوان کرد: عرضه و تقاضای واقعی در یک بازار میتواند بازار را به تعادل برساند. یعنی اگر زمینه رقابت در بازار فراهم شود و آزادسازی در حدی صورت گیرد که عرضه و تقاضا به راحتی انجام شود؛ بازار به صورت خودکنترلی، تنظیم خواهد شد.
منبع: اقتصاد آنلاین