به گزارش میمتالز، فردین آقابزرگی در ارتباط زنده تلفنی در پاسخ به این سوال که چرا اختلاف قیمت در بازار سیمان ایجاد شده است، گفت: هرگونه دسترسی به بازارهایی که دارای کثرت باشند، به سمت تعالیِ فضای کسب و کار و عرضه و تقاضا در بورس کالا نزدیک میشوند.
ابزارهای این حوزه صرفا در اختیار دولت نیست و لذا باید آپشن و انواع و اقسام مشتقات را در بورس کالا قرار دهیم تا فرایند فروش تکمیل شود.
وی افزود: اگر صرفا سیمان در بورس کالا قیمت گذاری شود، به سانِ شرایطی خواهد شد که پیشتر در بازار رواج داشت.
آقابزرگی با بیان این مطلب به خلأهای موجود در بورس کالا اشاره کرد و گفت: معاملات آتی سکه را هم تعطیل کرده اند و لذا فیوچر کالایی مثل سیمان باید به کاهش اختلاف نرخ معاملات در بورس و بازار آزاد منتج شود.
وی در عین حال تجربه سه دهه گذشته در قیمت گذاری دستوری را اشتباه خواند تصریح کرد: این مساله موجب میشود فرضیه قیمت گذاری دستوری غلط از آب در بیاید.
در این حوزه نوعی پافشاری نیز وجود دارد؛ چراکه روی کاغذ قصد دارند نرخ تورم را کنترل کنند و لذا در صورت مساله تغییراتی را پدید میآورند.
همچنین علی محمد بُد، مسوول اسبق صنعت سیمان در خصوص کم و کیف فروش سیمان در بورس گفت: با نگاهی کلان به عرضه و تقاضای حوزه سیمان، مازاد عرضه را شاهد هستیم و این محصول را صادر هم میکنیم.
از این نظر هیچ کمبودی در کشور نداریم و بازار باید روی روال باشد، ولی از منظر تولیدکننده، اگر سود و قیمت را در نظر گیریم، ۵۰ درصد قیمت تمام شده صرفِ هزینههای ثابت کارخانه خواهد شد و در این شرایط تولیدگر تلاش دارد تا جای ممکن عرضه صورت گیرد.
بُد با بیان این مطلب افزود: در گذشته روش قیمت گذاری را در نظر گرفتیم، ولی کارخانجات در محلهای غیر مناسب قرار گرفته بودند. مثلا کارخانه در نائین بود و بازار سیمان در تهران و در هر دو نقطه، محصول را به یک قیمت میفروختیم.
وی اضافه کرد: در ادامه این تاکید را به سرمایه گذار کریم که کارخانه را در جای مناسب احداث کند تا هزینهها کاهش یابد؛ لذا قرار شد سیمان در بورس کالا عرضه شود، اما قیمتها در بورس به واقع رقابتی گردد، ولی باز هم این اتفاق نیفتاد.
منبع: رادیو گفت و گو