تاریخ: ۲۹ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۴۱
بازدید: ۱۴۴
کد خبر: ۲۳۳۰۳۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
یک فعال معدنی در اصفهان تاکید کرد؛

ضرورت تدوین استراتژی اکتشاف سنگ‌آهن توسط ذوب‌ آهن و فولاد مبارکه

ضرورت تدوین استراتژی اکتشاف سنگ‌آهن توسط ذوب‌ آهن و فولاد مبارکه
‌می‌متالز - یک فعال معدنی در اصفهان گفت: با توجه به نیاز صنایع مادر آهن و فولاد همچون شرکت‌های ذوب آهن و فولادمبارکه به مواد اولیه همچون سنگ‌آهن و خطر اتمام ذخایر تا ۲۰ سال آینده، باید استراتژی اکتشاف سنگ آهن تهیه و نسبت به تدوین برنامه کوتاه مدت و بلندمدت اقدام کرد.

به گزارش می‌متالز، مجیر مجیری درباره آخرین وضعیت معادن کشور در تامین مواد اولیه صنایع فولادی، اظهار کرد: بنابر آخرین اطلاعات، امروزه مشخص شده که در کشور ۸۱ نوع ماده معدنی وجود دارد.

وی با بیان اینکه رده بندی ذخایر اقتصادی یک کشور باید بر اساس اکتشافات علمی و عملی انجام شود که یکی از متولیان اصلی آن سازمان زمین شناسی و اکتشافات کشور است، گفت: اگر میزان بودجه تخصیصی سالانه سازمان بیشتر شود نتایج بسیار بهتری در آینده شاهد خواهیم بود.

وی افزود: با توجه به نیاز صنایع مادرآهن و فولاد همچون شرکت‌های ذوب آهن و فولاد مبارکه به مواد اولیه همچون سنگ آهن و خطر اتمام ذخایر تا ۲۰ سال آینده، باید استراتژی اکتشاف سنگ آهن تهیه و نسبت به تدوین برنامه کوتاه مدت و بلند مدت اقدام کرد.

به اعتقاد این فعال معدنی، ایران از لحاظ ذخایر آهن جایگاه خاصی دارد و هم اکنون ذخایر سنگ‌آهن حدود ۲.۷ میلیارد تن است که با انجام اکتشافات عمقی این میزان افزایش خواهد یافت.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه فعالیت‌های اکتشافی کانسار‌های فلزی زمان بر و هزینه بر هستند باید از روش‌های دقیق‌تر و جدیدتر استفاده کرد که هم در زمان و هم در هزینه بتوان صرفه جویی کرد.

مجیری با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر علم سنجش از دور و استفاده از تصاویر ماهواره‌ای سرعت کشف ذخایر جدید را زیادتر کرده است، افزود: همچنین برداشت‌های مغناطیس سنجی هوابردی و بررسی‌های زمین شناختی ایران در گذشته انجام شده است و پراکندگی نواحی آهن دار ایران تعیین شده اند، اما اکتشافات تفضیلی در این مناطق به طور کامل انجام نشده و باید اکتشافات تفضیلی ذخایر موجود صورت گیرد.

وی تصریح کرد: ما مناطقی در سیستان و بلوچستان، کردستان و کرمان با ذخایر بالا داریم که هنوز اکتشاف اصولی و تفضیلی انجام نشده است.

عضو علی البدل هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن اصفهان با اشاره به اینکه استفاده از تکنولوژی‌های جدید همچون ژئوفیزیک مگنتومتری با استفاده از پهپاد، علاوه بر دقت بالا در کشف ذخایر جدید، سرعت کشف ذخایر جدید را نیز بالا می‌برد، گفت: سرعت پیمایش در این روش حداقل ۱۰ برابر سریع‌تر از روش‌های مغناطیسی سنجی زمینی است.

وی توضیح داد: سنسور جدیدی که در پهپاد‌ها نصب می‌شود جزو صنایع هایتک بوده و فقط در انحصار چند کشور است، از سوی دیگر وجود تحریم‌ها و قیمت بالا مشکلاتی را در اکتشاف با روش‌های جدید به وجود آورده است و شرکت‌های ذوب آهن و فولاد با سرمایه گذاری در این بخش می‌توانند مناطق مستعد فلزی را تعیین و سپس نسبت به انجام عملیات اکتشاف تفضیلی مثل حفاری عمیق اقدام کنند.

مجیری با اعتقاد بر اینکه شرکت‌هایی همچون ذوب آهن و فولاد مبارکه برای اینکه وابسته به دولت نباشند خود باید نسبت به ایجاد تیم و کارگروه تخصصی اکتشاف اقدام کنند و ابتدا باید نسبت به جمع آوری اطلاعات معادن سنگ آهن حتی معادن کوچک مقیاس اقدام و سپس بسته به شرایط معدن نسبت به سرمایه گذاری اقدام کنند.

وی گفت: در بسیاری از استان‌های کشور معادنی توسط افراد حقیقی و حقوقی ثبت شده اند که سرمایه جهت اکتشاف مقدماتی و تفضیلی را ندارند. در این حالت معدن از افراد و سرمایه و اکتشاف از ذوب آهن و فولاد، تعاملی مناسب جهت راه اندازی معادن سنگ آهن خواهد بود.

این فعال معدنی ادامه داد: به غیر از بحث سنگ مگنتیت، امروزه از سنگ هماتیت نیز می‌توان در پروژه تولید استفاده کرد و هم اکنون معادن با ذخایر خوبی از هماتیت داریم که به طور جدی هنوز در چرخه تولید فولاد وارد نشده اند و باید در این زمینه نیز مطالعات پایه و اصولی در فاز اول انجام شود و سپس نسبت فعال کردن و بهره برداری از معادن هماتیت سود برد.

وی با تاکید بر اینکه اکتشاف رکن اساسی در یک معدن است و اکتشاف حین استخراج در تمام معادن باید انجام شود و با این امر به ذخایر کشور افزوده خواهد شد، گفت: شرکت‌های بزرگ که توانایی مالی دارند باید نسبت به واردات دستگاه‌های حفاری با سرعت بالا اقدام کنند تا نسبت به کشف ذخایر جدید در عمق نیز بتوان اقدام کرد، چراکه نیاز به تکنولوژی و دانش اکتشافات عمیق ذخایر سنگ آهن احساس می‌شود.

مجیری البته گفت: طی چند سال گذشته که پهنه‌های اکتشافی در کشور به واسطه سامان صمت به شرکت‌های فولاد و ایمیدرو واگذار شده، امید است نتایج قابل قبولی در این زمینه حاصل شود.

وی همچنین مشکل اصلی و بعدی در کشف ذخایر معادن را مشکل سازمان‌های منابع طبیعی و محیط زیست در عدم واگذاری مناطق مستعد دانست و گفت: بسیاری از معادن فلزی خصوصاً سنگ آهن حتی در فواصل نزدیک به صنایع ذوب آهن و فولاد وجود دارند که به دلیل مخالفت سازمان منابع طبیعی به معدن تبدیل نشده اند، در حالیکه می‌توان راهکار‌هایی صحیح از جمله بازسازی منطقه به میزان مساحت قسمت‌هایی که در معدن جبهه کار استخراجی ایجاد شده است، اقدام کرد، اما ممنوع کردن فعالیت در یک منطقه به دلیل وجود یک بوته یا درختی که قابلیت جایگزینی در نزدیک همان محدوده را دارد، ایده صحیحی نیست.

عضو علی البدل هیات مدیره سازمان نظام مهندسی معدن اصفهان ادامه داد: با توجه به اینکه فاصله حمل در ایران در قیمت تمام شده مواد معدنی تاثیرگذار است به دوجنبه باید توجه شود، نخست ساخت زیرساخت‌های ریلی به منابع مصرف زیرساخت‌ها باید به طور تخصصی در مراکز معدنی و فولادی به صورت یک گروه یا شرکت واحد پیگیری شود.

وی اضافه کرد: نکته دوم اینکه مصرف کنندگان عمده همچون ذوب آهن و فولاد مبارکه نسبت به اجرای طرح ویژه اکتشاف کارگروه تخصصی تشکیل داده ابتدا بانک اطلاعاتی معادن موجود که سابقه اکتشاف یا پی جویی آن‌ها وجود داشته را مشخص و سپس نسبت به فعال سازی یا سرمایه گذاری در آن‌ها اقدام کنند.

مجیری با بیان اینکه با توجه به فاصله نزدیک نسبت به محل مصرف، این گونه سرمایه گذاری توجیه پذیر خواهد بود، گفت: در استان اصفهان مناطق مختلفی ذخایر بسیاری مگنتیت و هماتیت وجود دارد که به دلایل مختلفی که اکثراً مشکل منابع طبیعی و محیط زیست به اکتشاف و استخراج و تبدیل شدن به یک معدن نرسیده اند، در حالت بالقوه مانده اند.

وی با تاکید بر اینکه شرکت‌های بزرگ می‌توانند استراتژی خود برای کشف معادن را با سرمایه گذاری در اکتشاف مقدماتی و تفضیلی تعریف کنند، اظهار کرد: جدا از سنگ آهن این امر را به مواد معدنی دیگر مورد نیاز همچون زغال دولومیت و سنگ آهک و بنتونیت نیز می‌توان تعمیم داد.

منبع: ایسنا

عناوین برگزیده