تاریخ: ۰۲ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۵۰
بازدید: ۴۳۶
کد خبر: ۲۳۳۲۸۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
یک کارشناس حوزه گردشگری:

گردشگری معادن در اصفهان مغفول مانده است

گردشگری معادن در اصفهان مغفول مانده است
‌می‌متالز - یک کارشناس حوزه گردشگری گفت: معادن مختلف و جذاب اصفهان ظرفیت توسعه گردشگری این استان فراهم کرده، اما مغفول مانده است.

به گزارش می‌متالز، مریم قیامی افزود: معادن و کارخانه‌هایی که از آن بهره برداری می‌کنند، ابزار و وسایلی که در این محل‌ها مستقر است و تونل‌های ایجاد شده در دل معادن می‌تواند برای گردشگر جذابیت داشته باشد.

فعال حوزه گردشگری اصفهان افزود: قدمت معدن، روش‌ها و ابزار حفاری، به مرور به بخشی از میراث تاریخی، فرهنگی و اجتماعی یک سرزمین می‌شود که می‌تواند انگیزه مهمی برای توجه به گردشگری معادن باشد.

به گفته وی، استان اصفهان با معادن فعال، متروکه، روبازو زیرزمینی می‌تواند به عنوان نخستین استان معرفی کننده گردشگری معدن در کشور شود.

این کارشناس گردشگری افزود: معدن سرب و روی نخلکِ نایین به عنوان شاهکاری در ایران مرکزی در عمق ۲۳۰ متری با قدمت بیش از ۲ هزار سال که با ابزار‌های باستانی حفاری شده و معدن پُتاس خوروبیابانک به عنوان بزرگترین معدن شورابه حوضه خلیج فارس از جمله ظرفیت‌های توسعه گردشگری معدن در اصفهان بشمار می‌روند.

پژوهشگر گردشگری معادن افزود: در برخی از معادن هچگونه تجهیزات، علم یا ماشین آلات خارجی استفاده نمی‌شود و همه فرایند‌ها و مراحل استخراج طبیعی است، معادن دوره پهلوی اول در شرق اصفهان نیز این گونه است.

قیامی منظره معادن پلکانی و برش خورده سنگ تزیینی در اصفهان را یک جاذبه توریستی اسرار آمیز توصیف کرد.

به گفته وی، کارخانه‌های مستقر در برخی معادن و اقامتگاه‌های معدن کاران قدیمی را یکی دیگر از ظرفیت‌های گردشگری در این حوزه است.

کارشناس حوزه گردشگری به معادن متروکه اصفهان و کانی و سنگ‌های منحصر به فرد آن‌ها در جهان اشاره و بیان کرد: می‌توانیم زمینه سفرگردشگران علاقه‌مند به سنگ و کانی را به ایران و اصفهان فراهم کنیم.

وی با بیان اینکه قدمت بسیاری از وسایل معادن اصفهان به افزون بر ۲ هزار سال می‌رسد، افزود: اکتشاف و استخراج در برخی از معادن اصفهان به عمق ۳۰۰ متری زمین هم رسیده است، سفر به عمق زمین و مشاهده ویژگی‌های طبیعی و ناشناخته معادن می‌تواند بسیار جذاب باشد.

مدیرعامل شرکت زمین پویان آپادانا اصفهان افزود: توسعه گردشگری معادن در اصفهان نیازمند زیرساخت‌های متناسب، احداث موزه‌های صحرایی ابزار و وسایل معدن کاری، استقرار زیرساخت‌های گردشگری در حوالی معادن دارای ظرفیت، برگزاری کلاس‌های آموزشی، برنامه ریزی برای گردشگری افراد خاص و معلولان، ایجاد رستوران ها، کافی شاپ‌ها و برجسته سازی محدوده طبیعی اطراف معادن دانست که به جذب و ماندگاری گردشگر کمک کند.

وی نبود متولی برای گردشگری معادن، ضعف زیرساخت‌ها، مسائل امنیتی و ایمنی معادن و غفلت از بُعد گردشگری معدن به‌دلیل درآمد‌های معمول آن را از دلایل بی توجهی به حوزه گردشگری معادن اصفهان برشمرد.

قیامی افزود: توسعه گردشگری معادن به‌دلیل آنکه یک حوزه فرابخشی است نیازمند ایجاد کارگروه مشترک با همه نهاد‌های مرتبط مانند وزارت میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی، دانشگاه‌ها و اساتید، رسانه ها، صمت، بخش خصوصی، کمیسیون معادن و صنایع معادنی اتاق بازرگانی ایران، تشکل‌های معدنی و سازمان‌های مردم نهاد مرتبط در سطح کلان و استان است.

فعال حوزه گردشگری افزود: گردشگری معادن نیز مانند سایر بخش‌ها از کرونا تاثیر پذیرفته است و همان اندک بازدید‌هایی که در گذشته وجود داشت دیگر ادامه پیدا نکرد.

وی برجسته سازی گردشگری معدن را نیازمند فرهنگ‌سازی مستمر، معرفی معادن اصفهان و ظرفیت‌های پنهان گردشگری در آن‌ها دانست.

قیامی افزود: با توجه به اینکه استان اصفهان پس از کرمان بیشترین تعداد معادن سنگ و کانی را دارد لازم است برای جذب گردشگر معادن تدابیری اتخاذ شود.

گردشگری معدنی یکی از شاخه‌های ژئوتوریسم است. ژئوتوریسم، گردشگری آگاهانه و مسوولانه در دل طبیعت با شناخت پدیده‌های جغرافیایی و نحوه شکل گیری و تکامل آنهاست.

امروزه در دنیاپس از اتمام فعالیت و پایان ذخایر معادن مجموعه اقداماتی، چون بازسازی، تغییر کاربری به مراکز تفسیر میراث گردشگری و استفاده از خدمات راهنمایان بوم‌گردشگری و زمین‌گردشگری (ژئوتوریسم) صورت می‌گیرد تا این محل‌ها به مکانی برای بازدید گردشگران و برگزاری تور‌های گردشگری معدن تبدیل شود.

استان اصفهان ازحیث تعداد معادن فعال رتبه اول، تعداد کل معادن دارای مجوز پروانه بهره برداری رتبه دوم و از نظر میزان ذخیره قطعی رتبه سوم و میزان استخراج اسمی رتبه پنجم را در کشور دارد.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) اصفهان

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت