تاریخ: ۲۲ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۹:۵۸
بازدید: ۴۰۹
کد خبر: ۲۸۷۹۸۵
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین با گردشگری معدنی

سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین با گردشگری معدنی
‌می‌متالز - ایران به عنوان یک کشور باستانی دارای معادن فعال و غیرفعال فراوانی است، اما در زمینه گردشگری معدنی آنچنان که باید، کار‌های مهمی صورت نگرفته است.

به گزارش می‌متالز، چند سالی می‌شود که گردشگری معدن به سبک جدیدی از سفر در کنار گردشگری‌هایی همچون دریایی، کوهستانی، زیست محیطی و ... تبدیل شده و معادنی که به دلیل نامناسب بودن وضعیت بازار، کاهش عیار مواد معدنی، پایین بودن کیفیت مواد معدنی و عدم توجیه اقتصادی بهره برداری حداقل به مدت ۵ سال غیرفعال بوده و به عبارتی متروک بوده اند، به یک سایت گردشگری تبدیل می‌شوند تا منبعی برای کسب درآمد باشند.

در واقع معدنی که با پایان کار استخراج به پدیده‌ای متروک تبدیل شده و می‌تواند آسیب‌های زیست محیطی به همراه داشته باشد، با یک تغییر کاربری روحی دوباره پیدا می‌کند، هرچند که بسیاری از معادن فعال هم قابلیت تبدیل شدن به جاذبه گردشگری را دارند.

درآمدزایی با گردشگری معدنی


این اتفاق در برخی از کشور‌های دنیا هم افتاده و به شکل پدیده‌ای با عنوان گردشگری معدنی در حال گسترش است، برای مثال معدن زیرزمینی نمک ویلیچیکا در لهستان که در حال حاضر فعال است با جاذبه‌هایی در بخش‌های متروک خود همچون ساختار زمین شناسی، بقایای معدن کاری درتونل ها، مجسمه‌های نمکی و ... سالانه حدود یک میلیون گردشگر را به سوی خود می‌کشاند.

ایران به عنوان یک کشور باستانی دارای معادن فعال و غیرفعال فراوانی است، اما در زمینه گردشگری معدنی آنچنان که باید، کار‌های مهمی صورت نگرفته، این در حالی است که اگر این معادن به سایت‌های گردشگری تبدیل شوند، می‌توانند تبدیل به منبع درآمدی شوند که حتی از فروش مواد معدنی استخراج شده هم بیشتر است.

نخستین پروانه بهره برداری گردشگری معدن در ایران


معدن سرب و سیلیس شاکین در استان قزوین، معدن مس بایچه باغ و معدن سرب و روی انگوران در استان زنجان، معدن تراورتن سردارآباد در آذربایجان شرقی، معدن متروک طلای پس قلعه در دربند تهران، معدن فیروزه نیشابور در استان خراسان رضوی، معدن متروک زیرزمینی مس باهو و معدن چاه خربزه در مجاورت نخلک در منطقه انارک استان اصفهان و... از جمله مناطق مستعد گردشگری معدن در ایران به شمار می‌روند.

البته چند ماهی می‌شود که نخستین پروانه بهره برداری گردشگری معدنی انگوران به مدت سه سال از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان زنجان صادر شده است، معدنی با قدمت ۱۰۰ ساله که یکی از منحصر به فرد‌ترین معادنی است که میانگین عیار آن به ۳۵ تا ۴۰ درصد هم می‌رسد.

سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین با گردشگری معدنی


در گردشگری معدنی چه چیز‌هایی می‌بینیم؟


مشاهده معادن روباز و زیرزمینی انگوران، روش‌های اکتشاف و استخراج آن ها، تونل زیرزمینی، ماشین آلات معدنی مورد استفاده برای استخراج معادن، مشاهده انواع کانی‌ها و سنگ‌ها به ویژه سنگ‌های قیمتی ازجمله جاذبه‌های گردشگری مجتمع معدنی فعال سرب و روی انگوران است که گردشگران در سفر به این منطقه می‌توانند از آن‌ها بازدید کنند.

در محوطه معدن اقامتگاهی به بزرگی یک هتل ۴ ستاره و یک باشگاه ورزشی احداث شده تا شرایط برای گردشگران مطلوب باشد، البته نزدیکی این معدن به مجموعه تاریخی و فرهنگی تخت سلیمان نیز به جذابیت آن اضافه کرده است.

سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین با گردشگری معدنی

تجربه سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین با گردشگری معدنی


معدن و کارخانه سرب و روی انگوران بزرگ‌ترین تولید کننده سرب و روی ایران و بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه است که ذخایر معدنی آن در بخش روباز ۸ میلیون تن و در بخش زیرزمینی ۴ میلیون تن روی با عیار بالاست.

معادن فعال به دلیل بزرگی و استفاده از ماشین آلات غول آسا و همچنین وجود پدیده‌های زمین شناسی از جذابیت‌های بالایی برخوردار هستند، برای مثال معدن زیرزمینی نخلک در اصفهان با قدمتی ۲ هزار ساله آثار باستانی زیادی دارد که پیشینه برخی از آن‌ها به دوران ساسانی باز می‌گردد.

در کنار تمام این جذابیت ها، تنها در یک گردشگری معدنی است که می‌توانید به تجربه سفر به عمق ۲۳۰ متری زمین را داشته باشید.

منبع: خبرگزاری برنا

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده