تاریخ: ۱۵ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۴۹
بازدید: ۹۹۷
کد خبر: ۲۳۴۸۸۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
اثرگذاری داده‏‏‌های اقتصادی چین، آمریکا و اروپا بر بازار‌های کالایی

پیش‏‏‌لرزه‏‏ در بازار فلزات

پیش‏‏‌لرزه‏‏ در بازار فلزات
‌می‌متالز - بهای کالا‌های پایه صنعتی در بازار‌های جهانی رو به کاهش گذاشته و از رکورد‌های قیمتی که در سال‌جاری میلادی به ثبت رسیده است، فاصله می‌گیرد.

به گزارش می‌متالز، در این شرایط، سقوط PMI صنعتی چین در ماه اکتبر به کمترین میزان پس از سال ۲۰۱۵ از تضعیف قیمتی در این بخش حمایت می‌کند، اما نگرانی از بالا ماندن تورم جهانی با وجود آغاز سیاست انقباضی از سوی فدرال‌رزرو و اتحادیه اروپا به دلیل طولانی‌شدن زنجیره تامین می‌تواند سرعت گیری برای تضعیف نرخ باشد. در این شرایط، احتمال شیوع مجدد کرونا در چین و سایر نقاط دنیا بر چالش‌های زنجیره تامین جهانی و عرضه می‌افزاید و از اثرگذاری کاهش نرخ انرژی در چین بر کاهش قیمت تولید محصولات صنعتی خواهد کاست.

شاخص قیمتی بورس فلزات لندن ظرف سه‌هفته اخیر عقب نشینی قیمتی قابل ملاحظه‌ای داشت، به گونه‌ای که این شاخص ظرف بازه زمانی تقریبا ۱۹ روزه، ۱۰ درصد ارزش خود را از دست داد. کنترل بهای انرژی در چین با افزایش عرضه زغال سنگ حرارتی در این کشور، افت سرعت رشد اقتصادی چین و تضعیف تقاضا برای کالا‌های صنعتی در این کشور از مهم‌ترین دلایل عقبگرد قیمتی فلزات پایه صنعتی ظرف روز‌های اخیر بود. در این شرایط، اتحادیه اروپا و آمریکا نیز درصدد برآمده اند تا محرک‌های پولی خود را که در زمان شیوع کرونا وضع کرده بودند، متوقف کنند که این موضوع اگر به مهار تورم جهانی منجر شود، می‌تواند به عقبگرد بیشتر قیمتی در بازار‌های کالایی بینجامد. با وجود این، اخلال در بخش عرضه کالا‌های صنعتی از اختلال بالا ماندن تورم جهانی با وجود آغاز سیاست‌های انقباضی، حمایت می‌کند. در این شرایط شیوع مجدد کرونا در کشور‌های مختلف دنیا با محوریت چین می‌تواند بر چالش‌های عرضه جهانی بیفزاید و از این منظر زمینه ایجاد تورم بالا در عین رکود را فراهم کند.

رکود تورمی در کمین بازار‌های کالا‌های صنعتی دنیا

مطابق داده‌های منتشرشده از سوی چین، میزان شاخص مدیران خرید بخش تولید صنعتی ظرف ماه اکتبر نسبت به ماه قبل کاهش داشت و به ۲/ ۴۹ واحد رسید که این رقم کمترین میزان پس از فوریه سال ۲۰۱۵ است. شاخص مدیران خرید کسب‌وکار‌های غیرتولیدی چین برای ماه اکتبر به ۴/ ۵۲ واحد رسید که این رقم نسبت به ماه قبل کاهش ۸/ ۰ واحدی داشت.

شاخص مدیران خرید (PMI) شاخصی است که از طریق نتایج نظرسنجی ماهانه خرید شرکت‌ها خلاصه و گردآوری می‌شود. این شاخص تمامی خرید‌های شرکت‌ها از جمله خرید در بخش تولید، تدارکات و... را پوشش می‌دهد. همچنین یکی از شاخص‌های پذیرفته‌شده در جامعه بین‌المللی است که بر عملکرد اقتصادی کشور‌ها نظارت دارد. تعادل تعیین‌شده برای PMI معمولا ۵۰ درصد در نظر گرفته می‌شود؛ به این مفهوم که PMI بالاتر از ۵۰ درصد نشان دهنده رشد کلی اقتصاد و کمتر از ۵۰ درصد بیانگر رکود احتمالی در اقتصاد است.

ظرف هفت‌ماه اخیر، شاخص مدیران خرید صنعتی در چین در مسیر کاهش نرخ قدم برداشت؛ این شاخص در ماه سپتامبر به کمتر از ۵۰ درصد سقوط کرد و این روند منفی در ماه اکتبر نیز ادامه یافت. این موضوع بیانگر افزایش رکود در بخش صنعتی چین است و می‌تواند بر بازار‌های کالایی دنیا اثرگذاری منفی قیمتی داشته باشد.

بحران تامین انرژی در چین و کمبود برق، رشد سرسام آور بهای مواد اولیه و محدودیت‌های تولیدی اعمالی از سوی دولت چین به منظور کاهش انتشار آلاینده‌های کربنی از مهم‌ترین دلایل تضعیف عملکرد صنعتی در این کشور ظرف ماه‌های اخیر بوده است. در این شرایط، افزایش فشار جهانی بر چین به منظور کاهش بیشتر آلاینده‌های کربنی و شیوع مجدد ویروس کرونا در برخی از استان‌های این کشور و احتمال اعمال محدودیت‌های سختگیرانه قرنطینه‌ای می‌تواند بر شدت وضعیت نامطلوب فعلی بیفزاید. سقوط شاخص مدیران خرید صنعتی در چین به کمتر از ۵۰ واحد به مفهوم بروز رکود در بخش صنعت این کشور است که این موضوع سیگنال منفی برای بازار کالا‌های صنعتی در دنیا به شمار می‌رود و با تضعیف تقاضا می‌تواند بر این بازار‌ها اثرگذار شود. تضعیف تقاضا سیگنالی در جهت کاهش قیمت‌ها به شمار می‌رود، اما با توجه به افزایش تورم جهانی و اخلال در بخش عرضه محصولات صنعتی، احتمال فرورفتن بازار کالا‌های صنعتی در فاز رکود تورمی نیز وجود دارد که تحقق این موضوع، سیگنالی به مراتب خطرناک‌تر برای بازار‌ها خواهد بود.

خودنمایی رکود در صنایع چینی

بررسی جزئی‌تر شاخص مدیران خرید صنعتی چین از نامساعدتر بودن وضعیت شرکت‌های کوچک و متوسط نسبت به شرکت‌های بزرگ‌مقیاس حکایت دارد. شاخص مدیران خرید بخش صنعت چین مربوط به شرکت‌های بزرگ در ماه اکتبر با افت ۱/ ۰ درصدی نسبت به ماه قبل روبه‌رو شد و به ۳/ ۵۰ درصد رسید.

این شاخص رو به کاهش گذاشته، اما قرارگرفتن آن در سطحی بیش از ۵۰ واحد از وضعیت مطلوب‌تر این شرکت‌ها حکایت دارد. PMI شرکت‌های با مقیاس متوسط صنعتی چین در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل افت ۱/ ۱ درصدی داشت و به ۶/ ۴۸ درصد رسید. همچنین در این زمان PMI شرکت‌های صنعتی کوچک‌مقیاس نسبت به ماه قبل تغییری نکرد و ۵/ ۴۷ درصد باقی ماند. به این ترتیب می‌توان گفت، تضعیف رشد اقتصادی چین ظرف ماه‌های اخیر وضعیتی نامساعدتر را برای شرکت‌های کوچک و متوسط نسبت به شرکت‌های بزرگ‌مقیاس فراهم کرده است.

شاخص PMI تولید شامل پنج زیرشاخه می‌شود؛ شاخص تولید، شاخص سفارش جدید، شاخص موجودی مواد اولیه، شاخص کارکنان و شاخص زمان تحویل محصول که تمامی این شاخص‌ها در ماه اکتبر کمتر از ۵۰ درصد بودند. شاخص تولید در ماه اکتبر با افت ماهانه ۱/ ۱ واحدی به ۴/ ۴۸ درصد رسید که این موضوع از کندی فعالیت‌های تولیدی در چین حکایت دارد. در عین حال، شاخص سفارش جدید نیز در این ماه با افت ۵/ ۰ واحدی به ۸/ ۴۸ درصد رسید که این کاهش بیانگر افت تقاضا در بخش تولیدات صنعتی چین است.

در عین حال، شاخص موجودی مواد اولیه نیز با افت ۲/ ۱ واحدی به ۴۷ درصد رسید که این موضوع نشان‌دهنده ادامه روند کاهش موجودی مواد اولیه اصلی در تولید صنایع است. شاخص اشتغال نیز در ماه اکتبر با افت ۲/ ۰ واحدی ماهانه روبه‌رو شد و به ۸/ ۴۸ درصد رسید که این موضوع از کاهش فضای اشتغال بنگاه‌های تولیدی حکایت دارد. شاخص زمان تحویل محصول نیز با کاهش ماهانه ۴/ ۱ واحدی به ۷/ ۴۶ درصد در ماه اکتبر رسید. شاخص زمان تحویل محصول اثر معکوسی بر محاسبه شاخص PMI دارد.

اوج‌گیری کرونا به رکودی جدید می‌انجامد

برخلاف روند کاهشی ایجادشده در شاخص مدیران خرید صنعتی، شاخص ترکیبی مدیران خرید شامل بخش خدمات و صنعت در ماه اکتبر با رشد ۱/ ۰ واحدی به ۵/ ۵۱ درصد رسید. بخش خدمات چین نسبت به بخش صنعت در ماه‌های اخیر وضعیتی به مراتب بهتر داشته اند و خبری از رکود در آن‌ها نیست. البته شیوع کرونا در برخی از استان‌های چین و اعلام دولت پکن به مردم این کشور برای ذخیره سازی چند هفته‌ای غذا می‌تواند این روند را در هفته‌های پیش‌رو تغییر دهد. درواقع در صورت شیوع موج جدید کرونا در چین و اعمال قرنطینه از سوی دولت این کشور باید منتظر رکود جدی در بخش خدمات نیز باشیم.

رویترز در زمینه میزان اعتماد مردم چین به کسب‌وکار‌ها نظرسنجی انجام داد که داده‌ها بیانگر آن است که فشار‌های تورمی مداوم و نگرانی نسبت به زنجیره تامین در چین باعث شده تا اعتماد به کسب‌وکار در این کشور به کمترین میزان ظرف چهار ماه اخیر برسد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت