به گزارش میمتالز، یکی از مهمترین سرفصلهای بودجه ۱۴۰۱ درآمدهای مالیاتی است. براساس درآمدهای مالیاتی با رشد ۶۲ درصدی از ۳۲۹ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه امسال به ۵۳۲ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ افزایش یافته است.
اگرچه این افزایش نسبت به تورم حدود ۴۰ درصدی بیشتر است و مودیان مالیاتی و فعالان اقتصادی نگران افزایش فشار مالیات ستانی بر اقتصاد هستند، اما کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکتها از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد و وعده دولت برای افزایش مالیات از محل پایههای جدید مالیاتی و کشف بخشی از فرارهای مالیاتی موجب شده است تا افزایش درآمدهای مالیاتی بدون فشار بر مودیان فعلی دور از دسترس نباشد. فارغ از این مسئله فهرست درآمدهای مالیاتی و تفاوت آن با سال گذشته نکاتی را در زمینه چشم انداز بازارها از منظر دولت نشان میدهد.
به طور کلی مالیاتها در بودجه در پنج سرفصل کلی مالیات اشخاص حقوقی شامل (مالیات شرکتهای دولتی و خصوصی)، مالیات بر درآمدها شامل (مالیات حقوق بگیران و مشاغل)، مالیات بر ثروت شامل (مالیات بر ارث، نقل و انتقال سهام، املاک و سرقفلی و مالیاتهای جدید شامل مالیات بر خودروها و خانههای لوکس و خانههای خالی)، مالیات بر واردات (تعرفه و حقوق گمرکی کالاهای وارداتی) و در نهایت مالیات بر کالاها و خدمات (عمدتا شامل مالیات بر ارزش افزوده) است. جزئیات مالیاتهای دولت در این سرفصل و مقایسه آن با سال گذشته در جدول آمده است.
در این میان سرفصل مالیات بر ثروت تنها مورد از سرفصلهای پنج گانه است که نسبت به سال گذشته با کاهش مواجه شده است. در قانون بودجه ۱۴۰۰ مالیات بر ثروت ۳۴٫۵ هزار میلیارد تومان بود که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ به ۲۷٫۸ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.
نگاهی به جزئیات مالیات بر ثروت نشان میدهد که این کاهش در چه بخشهایی است. مهمترین مورد در این زمینه مالیات بر نقل و انتقال سهام است. این سرفصل در قانون بودجه امسال ۱۷٫۱ هزار میلیارد تومان بود که در لایحه بودجه سال آینده به ۱۰٫۴ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.
با این فرض که دولت قصد کاهش نرخ مالیات بر نقل و انتقال سهام را ندارد، این کاهش رقم به منزله این است که پیش بینی دولت، کاهش معاملات در بورس در سال آینده است. شاید از این منظر بتوان رکود بورس در سال آینده را پیش بینی کرد.
همچنین مالیات بر نقل و انتقال سرقفلی نیز از ۲٫۳ هزار میلیارد تومان در بودجه امسال به ۱٫۶ هزار میلیارد تومان در بودجه سال آینده رسیده است که این کاهش را نیز باید به منزله افت بازار معاملات واحدهای تجاری در نظر گرفت.
همچنین مالیات بر خودروهای لوکس نیز اگرچه امسال اجرایی نشد، اما رقم آن از ۶٫۶ هزار میلیارد تومان به پنج هزار میلیارد تومان کاهش یافته است تا مشخص شود که بر مبنای پیش بینی دولت قیمت خودرو کاهش خواهد یافت تا خودروهای کمتری مشمول مالیات شوند. با این حال دو سرفصل دیگر در ارتباط با بازارهای املاک و خودرو افزایش یافته که قابل تامل است.
مالیات بر نقل و انتقال املاک و مالیات بر نقل و انتقال خودرو هر دو نسبت به بودجه امسال بیشتر شده و به ترتیب از ۲٫۳ و ۲٫۴ هزار میلیارد تومان به چهار و ۳٫۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. هرچند بخشی از این کاهش را میتوان در جهت منطقی شدن ارقام بالای پیش بینی شده در سال قبل دانست، اما در هر حال این کاهش ارقام مالیات در برخی بازارها را میتوان معنادار دانست.
به این ترتیب با این ارقام میتوان تصویر سال آینده دولت از بازارها را شامل رکود معاملات در بورس، افزایش معاملات در بازارهای مسکن و خودرو و رکود معاملات در املاک تجاری دانست. همچنین کاهش رقم مالیات دریافتی بابت خودروهای لوکس را نیز میتوان به منزله کاهش قیمت خودرو از نظر دولت در سال آینده دانست.
منبع: تجارت نیوز