به گزارش میمتالز، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی که با دستور کار بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ در حال برگزاری است، طی سخنانی اظهار داشت: چندین سال است علی رغم اینکه برخی اقلام مثل سوخت و ارز ترجیحی را ثابت نگه داشتیم، ولی تورم ۵۰ درصد را به مردم تحمیل کردیم.
وی با بیان اینکه ریشههای اصلی تورم در جای دیگر است، عنوان کرد: اولین ریشه تورم در عدم درست دیدن مصارف و منابع از سوی دولت و استقراض بانک مرکزی است که ما این را در بودجه ۱۴۰۱ به گونهای تنظیم کردیم که خلق پول و استقراض از بانک مرکزی را خط قرمز قرار دادیم. امسال به لطف خدا علیرغم همه تحمیل هزینههای دولت قبل به دولت سیزدهم، ولی اجازه ندادیم که از بابت دولت خلق پول شود.
میرکاظمی خاطرنشان کرد: ریشه بعدی تورم در مساله داراییهای خارجی بانک مرکزی است. ما یک مقدار ارز محدود داریم به طور مثال ۱۵ میلیارد دلار که هم باید ارز ترجیحی بدهیم و هم باید بانک مرکزی این را به شکل نیمایی بفروشیم و به حساب خزانه واریز کند که ما بتوانیم حقوق و دستمزد را بدهیم، خب این دو کار را نمیتواند با این منابع محدود انجام دهد کاری که میکند این است که ارز را در بازار ۲۴ هزار تومان میخرد و آن را با قیمت ۴۲۰۰ هزار تومانی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی برای تهیه کالاهای اساسی قرار میدهد که این مساله موجب افزایش پایه پولی میشود و خروجی آن تحمیل تورم ۵۰ درصدی به مردم است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه ما میخواهیم هزینه را به مردم تحمیل نکنیم، ولی از طرف دیگر ۵۰ درصد تورم به آنها تحمیل میکنیم که این عاقلانه نیست، گفت: اگر ما ارز بالایی داشته باشیم حرف شما درست است و ما باید به هر دو طرف ارز مورد نیاز را بدهیم. ولی در سال ۱۴۰۱ کل درآمد نفتی ما ۱.۲ میلیون بشکه است که برخی از دوستان به تحقق این میزان نیز انتقادهایی دارند. حالا شما ۱.۲ میلیون بشکه را ضربدر ۶۰ دلار کنید که در نهایت کل درآمد نفتی کشور در سال آینده ۲۶ میلیارد دلار میشود.
وی افزود: اگر از این میزان سهم صندوق توسعه ملی، سهم شرکت ملی نفت و سه درصد مناطق محروم را کم کنیم کلا ۶۲.۵ درصد یعنی ۱۶ میلیارد دلار باقی میماند با این اعتبار هم باید ۳۸۰ هزار میلیارد تومان در خزانه بابت هزینههای جاری و عمران واریز کنید و هم باید ارز ترجیحی را هم اختصاص دهید. ایا اساسا امکان این کار وجود دارد؟
میرکاظمی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم ارز ترجیحی را اختصاص دهیم همین شرایطی که در چند سال گذشته در بازار ارز وجود داشته، تداوم پیدا میکند و اگر به سمت خزانه بدهیم ارز ترجیحی را نمیتوانیم پوشش دهیم. در این چند سال گذشته به دلیل اینکه بانک مرکزی ارز نداشته، رفته ۲۴ هزار تومان ارز را از بازار خریده و ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی اختصاص داده است که این مساله مستقیما پایه پولی را افزایش داده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: این بحثی که دوستان میگویند برای زمانی است که ما بتوانیم ارز پاشی در بازار کنیم در حالی که ما در وضعیت تحریمی هستیم و امکان پذیر نیست. چطور میتوانیم هزینه ۳۰ میلیارد دلاری برای کشور بتراشیم در حالی ۱۶ میلیارد دلار درآمد ارزی داریم. در دو سال گذشته نه سوخت تغییر کرده و نه کالاهای اساسی تغییر کرده است پس چرا ما تورم ۵۰ درصدی داشته ایم.
خبر در حال تکمیل است...
منبع: خبرگزاری تسنیم