تاریخ: ۱۷ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۳۰
بازدید: ۳۳۲
کد خبر: ۲۴۳۹۸۸
سرویس خبر : انرژی
نگاهی به وضعیت بازار‌های در سال گذشته میلادی

نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید

نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید
‌می‌متالز - بررسی بازار‌های مالی در جهان حاکی از آن است که سرمایه‌گذاران بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۱ بیشترین سود را به جیب زدند.

به گزارش می‌متالز، بازار‌های مالی در سال ۲۰۲۱ و با وجود سویه‌های کرونا نوسانات چشمگیری را پشت سر گذاشتند؛ عرضه و تقاضا یکی از مهمترین عامل‌های تعیین کننده در روند بازار‌های مالی در سال ۲۰۲۱ بوده است و سیاست گذاری غول‌های اقتصادی مانند چین و آمریکا در روند بازار‌های مالی نیز بی تاثیر نبوده است.

جهش قیمت نفت در سال ۲۰۲۱

نفت سال ۲۰۲۱ را در محدوده بشکه‌ای ۶۰ دلار آغاز کرد به طوری که در روز‌های اولیه سال ۲۰۲۱ هر بشکه نفت وست تگزاس ۶۱ دلار و ۶۸ سنت قیمت داشته است و هر بشکه نفت برنت نیز ۶۸ دلار و ۴۴ سنت قیمت داشته است و سبد نفتی اوپک نیز به قیمت بشکه‌ای ۶۸ دلار و ۸۹ سنت معامله می‌شده است.

در اواخر دسامبر ۲۰۲۱ سبد اوپک به ۷۵ دلار و ۴ سنت در هر بشکه رسید و نفت برنت ۷۴ دلار و ۳۹ سنت قیمت خورد و نفت وست تگزاس ۷۱ دلار و ۲۹ سنت قیمت داشته است. نفت خام برنت اروپا، نفت خام وست تگزاس ایالات متحده و سبد مرجع اوپک سه مورد از مهم‌ترین معیار‌هایی هستند که توسط معامله گران به عنوان مرجع برای قیمت نفت و بنزین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نمودار تغییرات قیمت نفت خام در بازار‌های جهانی:

نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید


در اکتبر و نوامبر ۲۰۲۱ پس از کاهش عرضه گاز طبیعی در اروپا که تهدیدی برای بحران انرژی در اروپا بود و چشم انداز پایین تولید اوپک قیمت نفت خام به بالاترین سطحی رسید که از سال ۲۰۱۴ تاکنون مشاهده نشده بود، قیمت نفت دوباره در محدوده ۸۰ دلار قرار گرفت.

تنش‌ها میان اوپک و بایدن بالا گرفت

پس از آنکه در تاریخ ۵ نوامبر قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس در معاملات جهانی رکورد ۷ ساله را شکست و به بالای ۸۵ دلار در هر بشکه رسید؛ اوپک پلاس و روسیه درخواست جو بایدن مبنی بر افزایش تولید را نشنیده گرفتند و ایالات متحده آمریکا درصدد استفاده از ذخایر استراتژیک نفتی برآمد.

گفتنی است که بازار نفت به آزادسازی ذخایر استراتژیک آمریکا و متحدانش بی اعتنا بود و قیمت نفت پس از آزادسازی روند رشد خود را حفظ کرد تا اینکه بدترین ماه بازار نفت با شیوع نوع اومیکرون ویروس کرونا رقم خورد.

تا اواخر نوامبر سال ۲۰۲۱ بهای نفت حدود ۲۰ درصد کاهش یافت که بدترین عملکرد ماهانه از مارس سال ۲۰۲۰ بوده است و از آن زمان تا اواخر سال ۲۰۲۱ روند نزولی را ادامه داد.

پایین‌ترین قیمت نفت در طول همه گیری ویروس کرونا

در سال ۲۰۲۰ همه‌گیری ویروس کرونا منجر به کاهش شدید قیمت نفت خام شد، زیرا تقاضا برای نفت به دنبال قرنطینه و محدودیت‌های سفر به شدت کاهش یافته بود. چشم انداز اولیه و عدم اطمینان در مورد روند همه گیری باعث اختلاف بین دو تا از بزرگترین تولیدکنندگان نفت، روسیه و عربستان سعودی در اوایل ماه مارس شد. مذاکرات دوجانبه بین تولیدکنندگان جهانی نفت در ۱۳ آوریل با وعده‌هایی مبنی بر کاهش تولید نفت و افزایش امیدواری‌ها مبنی بر کمک به تثبیت قیمت نفت در هفته‌های آتی به پایان رسید. با این حال، با پر شدن سریع انبار‌ها و تانکر‌های نفت، نگرانی‌ها در مورد محل ذخیره نفت مازاد افزایش یافت و منجر شد که قیمت نفت‌های معیار بین ۲۰ آوریل تا ۲۲ آوریل منفی شود.

قیمت نفت خام چگونه تعیین می‌شود

مانند بسیاری از کالاها، قیمت نفت خام تحت تأثیر عرضه و تقاضا و همچنین موجودی‌ها و احساسات بازار است. با این حال، از آنجایی که نفت اغلب در قرارداد‌های آتی معامله می‌شود سفته بازی بازار یکی از عوامل تعیین کننده اصلی قیمت نفت است. معامله‌گران در مورد چگونگی توسعه تولید و تقاضای مصرف کننده در ماه‌های آینده نتیجه گیری می‌کنند و فضایی برای عدم اطمینان باقی می‌گذارد. قیمت‌های نقطه‌ای تا آنجایی که قیمت فعلی یک کالا در بازار را منعکس می‌کنند با معاملات آتی متفاوت است.

بازار‌های جهانی نفت پس از بحران کووید ۱۹ که منجر به سقوط بی سابقه تقاضا در سال ۲۰۲۰ شد، در حال متعادل شدن هستند، اما ممکن است هرگز به حالت عادی باز نگردند.

تغییرات سریع در رفتار‌ها ناشی از همه‌گیری و انگیزه قوی‌تر دولت‌ها به سمت آینده‌ای با کربن کم، باعث تغییر چشمگیر انتظارات برای تقاضای نفت در شش سال آینده شده است؛ این امر کشور‌ها و شرکت‌های تولیدکننده نفت را مجبور به تصمیم‌گیری‌های سخت کرده است.

جهش قیمت نفت خام ایران در سال ۲۰۲۱

نفت خام سنگین ایران نیز همسو با بازار‌های جهانی جهش‌های خیره کننده‌ای را تجربه کرد به طوری که از بشکه‌ای ۵۱ دلار در اوایل سال ۲۰۲۱ به بشکه‌ای ۷۵ دلار و ۱۴ سنت رسیده است و هر بشکه نفت خام سبک ایران نیز در این مدت ۲۳ دلار افزایش قیمت را تجربه کرده است و در حال حاضر بشکه‌ای ۷۶ دلار و ۱۲ سنت به فروش می‌رسد.


نمودار تغییرات قیمتی نفت خام ایران در یک سال:
نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید


مسیر طلا در سال ۲۰۲۱

قیمت طلا علیرغم تورم نتوانست رشدی را در سال ۲۰۲۱ تجربه کند؛ بازدهی خزانه و نگرانی‌های حول محور شیوع نوع اومیکرون ویروس کرونا سد راه رشد قیمت طلا در سال گذشته میلادی بوده است و از این رو طلا در سال ۲۰۲۱ در یک محدوده خاص حرکت کرده است.

در بازار‌های بین‌المللی، کاهش قیمت طلا به افزایش ارزش دلار نیز مربوط می‌شود که در سال جاری یعنی تا امروز نزدیک به ۷ درصد افزایش یافته است. افزایش ارزش دلار به دلیل بازگشت مجدد در شاخص‌هایی بود که نشان دهنده کلان‌های بزرگتر مانند اعتماد مصرف کننده ایالات متحده است. فشار تورمی که در ایالات متحده و جهان احساس می‌شد نتوانست رشد این فلز گران بها را رقم بزند.

قیمت این فلز زرد در هند تا کنون بیش از ۴ درصد کاهش یافته است که دلیل آن بهبود تمایلات سرمایه گذاری برای دارایی‌های پرریسک‌تر است؛ طلا در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به ترتیب بازدهی فوق‌العاده‌ای به میزان ۱۳ و ۲۶ درصد در رابطه با جنگ تجاری و همه گیری کرونا داشته است.

قیمت طلا سال ۲۰۲۱ را منفی آغاز کرد، زیرا بازگشایی فعالیت‌های اقتصادی جهانی و واکسیناسیون در مقیاس بزرگ باعث کاهش تقاضا برای این فلز زرد شد؛ خوش‌بینی نسبت به رشد اقتصادی باعث افزایش خرید دلار شد.

فدرال رزرو عامل کلیدی برای تعیین روند قیمت طلا است، زیرا نگرانی‌های مربوط به کووید در حال کاهش است. پس از اعلام فدرال رزرو برای افزایش نرخ‌های بهره کلیدی تا سال ۲۰۲۳، قیمت طلا تحت فشار قرار گرفت؛ پس از اظهارات اخیر رئیس فدرال رزرو مبنی بر افزایش زودتر بهره، شاید حتی در سال ۲۰۲۲، قیمت‌ها به زیر ۱۸۰۰ دلار در هر اونس برسد.

قیمت طلا در بازار‌های جهانی در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۱۰۸ دلار و ۷ سنت کاهش یافته است و به عبارتی قیمت طلا در این مدت کاهش ۵ درصدی داشته است.

نمودار روند قیمت طلا در بازار‌های جهانی در سال ۲۰۲۱:

نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید


قیمت هر مثقال طلا در بازار ایران، اما در سال ۲۰۲۱ افزایش ۵۷۲ هزار تومانی داشته است و امروز به مثقالی ۵ میلیون و ۴۴۴ هزار تومان رسیده است.

انفجار بازار ارز‌های دیجیتال در سال ۲۰۲۱

یکی از بزرگترین ویژگی‌های تعیین کننده سال ۲۰۲۱ انفجار ارز‌های دیجیتال و پذیرش فزاینده آن‌ها در جریان اصلی جهان بوده است؛ بیت کوین ۶۸۰۰۰ دلار را شکست و اولین صندوق‌های سرمایه گذاری مبادله‌ای به وجود آمدند تا سرمایه گذاران را به خود جذب کنند.

توکن‌های غیرقابل تعویض به مبالغ حیرت‌انگیزی فروخته شد و صرافی‌های مستقل غیرمتمرکز ظاهر شدند؛ همه این‌ها صرف نظر از انفجار تعداد ارز‌های دیجیتال بوده است. در مجموع، کل سرمایه بازار کریپتو از ۷۵۰ میلیارد دلار به بیش از ۳ تریلیون دلار در نوامبر افزایش یافت و در ۱۶ دسامبر به ۲.۲۴ تریلیون دلار رسید.

نوسانات شدید بیت کوین در سال ۲۰۲۱

ارز دیجیتال بیت کوین که قدیمی‌ترین ارز دیجیتال بازار و رهبر بازار رمزارز‌ها است در سال ۲۰۲۱ نوسانات چشمگیری را پشت سر گذاشت؛ این ارز دیجیتال سال را با قیمت ۳۴ هزار دلار آغاز کرد و پس از آن که تا مرز ۷۰ هزار دلاری پیش رفت در پایان سال تا ۴۶ هزار دلار سقوط کرد.

نمودار قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱:

نفت ایران در سال ۲۰۲۱ چقدر گران شد؟ / پربازده‌ترین بازار سال را بشناسید

جهش قیمت اتریوم در سال ۲۰۲۱

اتریوم یک پلتفرم محاسباتی بلاک چین توزیع شده است که به عنوان جایگزینی برای بیت کوین ایجاد شد که دارای کاربرد بود، نه فقط ارزش و شامل یک زبان برنامه نویسی برای برنامه‌های کاربردی در شبکه اتریوم بود. طبق براورد‌های صورت گرفته سرمایه گذاران اتریوم در این مدت سود ۴۱۶ درصدی به جیب زدند و ارزش بازار آن نیز در سال ۲۰۲۱ به ۴۴۱ میلیارد دلار رسید.

بهترین ارز دیجیتال سال ۲۰۲۱

پالیگان به چند دلیل در صدر فهرست بهترین ارز‌های رمزنگاری در سال ۲۰۲۱ قرار دارد، یکی از آن‌ها این است که سال را با کمتر از ۲ سنت آغاز کرد و در ماه مه ۲ دلار را پشت سر گذاشت. طبق براورد‌های صورت گرفته سرمایه گذاران این ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۱۱ هزار و ۲۶ درصد سود به جیب زدند و ارزش بازار این ارز دیجیتال در پایان سال به ۱۴ میلیارد دلار رسید.

منبع: خبرآنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد
توضیحات مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس درباره حواشی مجمع بیمه ملت:

علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد