به گزارش می متالز، حال این سوال در ذهن فعالان بازار مطرح شده است که آیا این افت قیمت نتیجه عدم توازن واقعی عرضه و تقاضا بوده یا تنها نوسان قیمتی موقتی و کوتاه مدت است و آیا این روند نزولی قیمت الکترود چین در درازمدت ادامه خواهد داشت؟
برای پاسخ به این سوالات لازم است برخی عوامل اصلی تاثیر گذار را بررسی نماییم:
روند صعودی قیمت الکترود گرافیتی چین نهایتا به توسعه بازار کوره های قوس الکتریکی فولاد این کشور بستگی دارد. بین ژانویه تا نوامبر 2018، تولید کوره های قوس الکتریکی چین 43 درصد رشد سالانه داشته است. در حال حاضر میزان تولید فولاد چین از کوره های قوس الکتریکی به 12 درصد افزایش یافته ولی از میانگین 40 درصد در کشورهای توسعه یافته فاصله زیادی دارد. بدین ترتیب چین به سیاست خود برای کنترل مصرف انرژی و کاهش آلاینده ها در صنعت فولاد ادامه خواهد داد که به رشد تولید با کوره های قوس الکتریکی منجر خواهد شد. در نتیجه تقاضای آن برای الکترود نیز به روند صعودی ادامه خواهد داد.
از اواسط نوامبر که فصل زمستان شروع شد محدودیت های زیست محیطی و در نتیجه محدود سازی تولید فولاد در 28 شهر چین اجرا شده است در این بین تولید الکترود چند شهر نصف شده حتی دیده شده در برخی موارد شدت آلودگی هوا برخی خطوط تولید الکترود تولید را کلا متوقف نموده اند. بدین ترتیب باید منتظر بود تا تولید الکترود چین در ماه های آتی تا 19 مارس کمتر هم بشود. کمبود عرضه بر قیمت ها نیز اثر مثبت و صعودی خواهد گذاشت.
آمار نشان می دهد در اکتبر گذشته موجودی الکترود بازار چین 19.69 درصد افت سالانه داشته است. محدودیت های تولید در دو ماه آینده موجودی بازار الکترود چین را کمتر نیز خواهد نمود.
از اواخر سال 2017 تقاضای الکترود چین رشد چشمگیری داشته و موجب افزایش سوددهی تولید کننده های الکترود شد و به آن ها انگیزیه داده خطوط تولید خود را گسترش داده یا خطوط تولید جدید راه اندازی کنند.
با این حال افزایش ظرفیت تولید در سال 2018 طبق انتظارات نبوده و 19 شرکت طبق برنامه باید 821 هزار تن به ظرفیت تولید الکترود چین می افزودند ولی تا نوامبر 2018 تنها 5 شرکت تولید کننده الکترود، ساخت این خطوط تولید را تمام نمودند و راه اندازی کردند بدین ترتیب تقاضای الکترود چین هنوز از میزان عرضه آن بالاتر است.
قیمت کک سوزنی که ماده اولیه اصلی تولید الکترود است به دلیل محدودیت عرضه در چین بالاست. همچنین انتظار می رود مشکل محدودیت عرضه کک سوزنی در نیمه نخست سال 2019 نیز ادامه داشته باشد. بدین ترتیب وضعیت بازار کک سوزنی تغییر نمی کند و همچنان فاکتوری تاثیر گذار بر روند صعودی قیمت الکترود باقی خواهد ماند.
با بررسی بازار الکترود گرافیتی چین می توان این گونه نتیجه گیری نمود که افت قیمت اخیر الکترود در چین بیشتر به دلیل افت قیمت فولاد و رکود تقاضای فولاد چین در زمستان بوده است. از این رو این روند برای مدتی طولانی ادامه نخواهد داشت چون برنامه های محدود سازی تولید برای مقابله با آلاینده ها جدی تر شده است، همچنین دولت چین بر افزایش استفاده از کوره های قوس الکتریکی در صنعت فولاد نیز اصرار دارد و ظرفیت های جدید تولید الکترود این کشور نیز به کندی وارد چرخه تولید می شوند. همچنین موجودی الکترود بازار چین کم است و قیمت الکترود در سایر کشورها از جمله ژاپن و هند که مرجعی برای قیمت گذاری الکترود به حساب می آیند نیز صعودی است.