به گزارش میمتالز، عضو هیات مدیره انجمن سنگآهن ایران با اشاره به تأثیر این اجحاف قیمتی اظهار کرد: در حال حاضر با ۱۰۰ میلیون تن سنگآهن، ۲۸ میلیون تن شمش فولاد تولید میشود و برای تحقق برنامه تولید ۵۰ میلیون تنی شمش لازم است تولید سنگآهن دو برابر شود که اگر از معدنکاران حمایت نشوند این افزایش تولید اتفاق نخواهد افتاد و در نهایت، فولادسازان برای تأمین مواد اولیه دچار مشکل خواهند شد.
هادی گلزار با بیان اینکه دولت برای متعادلسازی سود در کل زنجیره تولید سیاستی را اتخاذ کرده است، افزود: طبق آخرین تصمیمات دولت قرار است تولیدات زنجیره فولاد از کنسانتره به بعد در بورس کالا عرضه شود که این تصمیم از حذف رانت و فساد در بازار محصولات فولادی خبر میدهد.
او گفت: با عرضه محصولات فولادی در بورس کالا و تعیین قیمت در این بازار، منافع تولیدکننده صنایع بالادستی که سالها زیر پا گذاشته میشد و باعث زیانهای مستمر بخش تولید شده بود، تأمین خواهد شد.
به گفته عضو هیات مدیره انجمن سنگ آهن ایران قیمتها باید بر اساس نیاز و متناسب با عرضه و تقاضای صورت گرفته در بازار تأمین شود تا یک تعادلی در بازار حاکم باشد.
او با بیان اینکه هرگونه دخالت و پایین نگهداشتن دستوری قیمتها سرانجام به ضرر خریدار نیز تمام میشود، خاطرنشان کرد: وقتی یک بخش از تولید ضعیف نگاه داشته شود و با زور و اجبار هزینههای تولید آن بخش پرداخت نشود، کمکم قدرت تولید در آن بخش نیز کاهش مییابد و بنابراین شاید فولادیها بتوانند چند سالی سنگآهن ارزان بخرند، اما در بلندمدت اساساً سنگآهنی تولید نخواهد شد که آنها بتوانند خریداری کنند.
این فعال بخش معدن تأکید کرد: در حال حاضر تولید شمش در کشور ۲۸ میلیون تن است بنابراین فعلاً، تولید سنگآهن پاسخگوی نیاز فولادسازان است. اما طبق برنامه توسعه فولاد قرار است تولید شمش به ۵۰ میلیون تن در سال برسد و برای این میزان تولید شمش لازم است تولید سنگآهن تقریباً دو برابر شود. اما اگر بنا باشد معدنکاران تولیداتشان را همواره با زیان بفروشند بهطورقطع این افزایش تولید رخ نخواهد داد و فولادسازان برای تولیدات خود ناگزیر به استفاده از مواد معدنی وارداتی با قیمتهای بسیار بالا خواهند شد.
گلزار عنوان کرد: برای تولید ۵۰ میلیون تن شمش فولاد، ۱۲۰ میلیون تن کنسانتره و ۱۸۰ میلیون تن سنگآهن نیاز است. درحالیکه هماکنون، تولید سنگآهن کمتر از ۱۰۰ میلیون تن است بنابراین فولادیها به تومان سنگآهن میخرند و به دلار شمش را صادر میکنند درصورتیکه بیش از ۷۰ درصد هزینههای معدن به دلار است.
این فعال بخش معدن یادآور شد: اگر صنایع بالادستی که سنگآهن است دچار زیان شود و تولید در آن بخش کاهش یابد کل زنجیره دچار خسران خواهد شد و این زیان حلقه به حلقه بسط خواهد یافت.
به اعتقاد او، بررسی شرایط بازار، دولت را سرانجام به این نتیجه رساند که تنها در صورت تعادل قیمتی در کل زنجیره و تقسیم سود عادلانه بین حلقههاست که رشد تولید اتفاق میافتد به همین دلیل نیز پس از سالها اجحاف به بخش معدن تصمیم به متعادلسازی قیمتها گرفت.
گلزار با بیان اینکه فولادیها که سالهاست از یک سود بادآورده و بیضابطهای استفاده میکردند، این تصمیم به مذاقشان خوش نیامد و شروع به کارشکنی کردند، ادامه داد: اگر بناست حمایتی صورت گیرد باید کل زنجیره حمایت شود، زیرا اینکه یک بخش را لاغر و زیان ده نگه داریم و یک بخش را فربه و سرشار از سود کنیم، نهایتاً به زیان کل مجموعه تولید منجر خواهد شد.
عضو هیات مدیره انجمن سنگآهن ایران افزود: امروز با مشکل جدی در تولید سنگآهن، نبود اکتشافات، کمبود ماشینآلات سنگین معدنی و مستهلک بودن تجهیزات معدنی در کشور روبرو هستیم لذا در این شرایط منطق حکم میکند که بخش معدن حمایت شود تا بتواند از مرحله زیان عبور کرده و به رشد تولید برسد.
منبع: خبرگزاری تسنیم