تاریخ: ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۳۰
بازدید: ۱۸۸
کد خبر: ۲۴۷۳۶۷
سرویس خبر : آهن و فولاد

عرضه کل زنجیره در بورس کالا یا حفظ منافع حلقه میانی زنجیره فولاد

عرضه کل زنجیره در بورس کالا یا حفظ منافع حلقه میانی زنجیره فولاد
‌می‌متالز - بورس از ابزاری است که علاوه بر کشف قیمت بر شفاف شدن معاملات اثر گذار است. در سال‌های اخیر به ویژه یک سال گذشته وزارت صمت به جهت جلوگیری از قیمت گذاری دستوری و دستیابی به قیمت واقعی، در تلاش است با ورود زنجیره‌های ارزش در بخش معدن و صنایع معدنی عدالت در حلقه‌ها را رعایت کند.

به گزارش می‌متالز، البته برخی از زنجیره‌ها در حال حاضر توجیه اقتصادی برای حضور در بورس را ندارند و برخی دیگر مانند زنجیره ارزش فولاد با ورود به بورس کالا از التهابات بازار کم خواهد کرد.

اما وزارت صمت معتقد است با عرضه کل زنجیره در بورس کالا می‌توان در گام اول نیازسنجی کرده و در گام دوم به قیمت‌های واقعی دست پیدا کند. اتفاقی که در نهایت دست واسطه‌ها را کوتاه خواهد کرد.

نگاهی به بازار یکی دو سال اخیر فولاد نشان می‌دهد، فعالیت دلالان توانست بازار را آشفته کرده و اعتراض‌ها در بالا دست و پایین دست زنجیره را افزایش دهد

درست در چنین شرایطی حتی مجلس برای سامان بخشیدن بازار دست بکار شد تا با تصویب طرح فولاد، بازار را آرام کند.

اما در ابتدای سال جاری، وزارت صمت تصمیم به عرضه کامل زنجیره ارزش فولاد در بورس را گرفت.

البته پیش‌تر در اسفند ۹۹، انجمن سنگ آهن به عنوان بالادست این زنجیره، با امضای تفاهم نامه با بورس کالا، از تصمیم خود جهت حضور در بورس کالا خبر داد.

درواقع تمامی حلقه‌ها با حضور در بورس کالا موافق هستند، اما در این بین مسائلی دیگری می‌تواند این تصمیم را با مشکلاتی همراه کند.

موضوع اول بحث الزام بر عرضه است. اینکه تمامی حلقه‌های بالادست ملزم به عرضه در بورس هستند به نوعی تاکید بی مورد خواهد بود، زیرا برخی معادن اصلا توجیهی برای حضور در بورس را ندارند و بهتر است محصول خود را صادر تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.

اما موضوع دیگر در حلقه‌های میانی قابل رویت است، آن هم عرضه قطره چکانی در بازار بورس و سپس افزایش قیمت‌هایی که اعمال می‌شود. عرضه‌های قطره چکانی به ویژه در حلقه آهن اسفنجی، سیاستی است که قیمت‌ها را افزایش داده و حلقه‌های پایین دست را با مشکل همراه کرده و فعالیت واحد‌های کوچک دشوار خواهد شد.

درواقع نگاه مثبت دولت به حلقه میانی یعنی فولادی‌ها حتی در پی الزام بر عرضه کامل زنجیره در بورس، نمی‌تواند بر توزیع عادلانه سود کارساز باشد.

این در حالی است که واحد‌های پایین دست ازجمله نوردکاران نیز معتقدند شمش را گران‌تر از قیمت صادراتی در بورس خریداری می‌کنند و این موضوع قیمت تمام شده صنایع پایین دستی را افزایش می‌دهد.

بالادست و پایین دست زنجیره از نحوه عملکرد بورس آن طور که باید رضایت ندارند، اما با کلیات ماجرا یعنی عرضه در بورس را مناسب می‌دانند. نگاه یک دست به زنجیره می‌تواند مشکلات را حل کند، اما وزن حلقه فولاد نه تنها در زنجیره بلکه در بورس هم سنگین است. حضور چند شرکت فولادی در هیات مدیره بورس کالا می‌تواند تصمیمات را تحت تاثیر قرار دهد و نحوه اجرای تصمیم را دستخوش اتفاقاتی کند.

اینکه وزارت صمت تصمیم دارد با عرضه در بورس وضعیت بازار را کنترل کند، می‌تواند ادامه‌ای بر قیمت گذاری دستوری باشد. از سویی دیگر وجود برخی موضوعات از جمله عدم صادرات، ارائه تضامین برای شرکت‌های کوچک جهت ورود به بورس از دیگر مشکلاتی است که در ذیل این تصمیم قرار می‌گیرد.

شاید اصلی‌ترین و آسان‌ترین راهکار برای اجرای درست این تصمیم، مذاکره و مشورت با فعالان این زنجیره باشد.

نتیجه اجرای یک طرفه تصمیمات در دوره‌های گذشته وزارت صمت به خوبی قابل مشاهده است. اگر نگاه نگاه تعاملی باشد نباید تجربیات گذشته تکرار خواهد شد و مشکلات به قوت ادامه خواهد داشت.

منبع: تیتر ۲۰

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت