تاریخ: ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۰:۲۵
بازدید: ۱۸۸
کد خبر: ۲۴۹۷۰۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

عرضه و تقاضای آتی مس

عرضه و تقاضای آتی مس
‌می‌متالز - در سال ۲۰۲۱ تحولات شدیدی در بازار جهانی مس رخ داد. در نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۱ با بهبود فعالیت‌های اقتصادی جهان و افزایش محرک‌های تقاضای جهانی مس، قیمت این فلز در پایان آوریل ۲۰۲۱ به بیش از ۱۰هزار دلار در هر تن افزایش یافت، به گونه‌ای که این قیمت بیشترین قیمت ۱۰سال گذشته بوده است. در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ و در شرایط نامساعد انرژی جهانی، عرضه مستمر جهانی مس به خطر افتاد. این مساله به کاهش ۸۵درصدی موجودی انبار‌های LME منجر شد. این میزان کاهش موجودی انبار در ۴۷سال گذشته بی سابقه بوده است.

به گزارش می‌متالز، به طور کلی، تحلیلگران بر این باور هستند که نوسانات شدید قیمت مس در سال ۲۰۲۲ همچنان ادامه دار خواهد بود، اما به دلیل تقاضای شدید، بازار جهانی مس همچنان از قیمت‌های بالا پشتیبانی خواهد کرد. یکی از اصلی‌ترین محرک‌های تقاضای مس، افزایش تولید خودرو‌های الکتریکی و گسترش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر خواهد بود. در نظرسنجی اخیری که در خصوص قیمت مس در سال ۲۰۲۲ انجام شده، حداقل قیمت ۶۶۴۰ دلار بر تن و حداکثر قیمت ۱۲۲۵۰ دلار بر تن پیش‌بینی شده است. اما با توجه به انبوهی از روند‌های مثبت و افزایش تقاضای مس اکثر تحلیلگران در میان‌مدت روند افزایشی را برای قیمت مس انتظار دارند. طی سه تا پنج سال آینده، اجماع عمومی بر این است که مس برنده آشکار موضوع سرمایه‌گذاری «انرژی پاک» خواهد بود. تحلیلگران گلدمن‌ساکس، مس را «نفت جدید» می‌نامند؛ زیرا این فلز بخش کلیدی فناوری‌های پایدار از جمله باتری خودرو‌های الکتریکی و انرژی پاک است. گلدمن‌ساکس در گزارشی در می ۲۰۲۱ نوشت: «مس در دستیابی به کربن‌زدایی و جایگزینی نفت با منابع انرژی تجدیدپذیر، نقش حیاتی خواهد داشت و در حال حاضر، بازار با بحران عرضه مواجه بوده که می‌تواند قیمت مس را تا بیش از ۶۰‌درصد در چهار سال افزایش دهد.» تیم گلدمن‌ساکس تخمین می‌زند که تقاضای مس تا سال ۲۰۳۰ تا ۷/ ۸میلیون تن افزایش می‌یابد؛ به شرط اینکه فناوری‌های انرژی سبز به طور انبوه مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر افزایش تقاضا، پیش‌بینی‌های دیگری از محدودیت عرضه مس در آینده حکایت دارد. در همین خصوص، بررسی‌های انجام‌شده بیانگر این موضوع است که دلیل کمبود پروژه‌های جدید، عرضه مس در بلندمدت تقاضا را با تاخیر مواجه خواهد کرد. برآورد‌ها نشان می‌دهد که تولید از معادن فعال موجود (بدون در نظر گرفتن برنامه‌های توسعه) از ۵۳/ ۲۰میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۹۰/ ۱۵میلیون تن در سال ۲۰۳۰ کاهش یابد. در واقع بازار مس تصفیه‌شده نیز تا سال ۲۰۲۵ به کسری ۲۷۹هزارتنی منجر خواهد شد.

طی ۱۰سال گذشته ذخایر معدنی جدید مس به طور چشمگیری کاهش یافته، به طوری‌که تناژ اکتشافات جدید ۸۰‌درصد از سال ۲۰۱۰ کاهش یافته است. تخمین‌ها نشان می‌دهد که میانگین اکتشافات جدید بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰ سالانه ۵۰ میلیون تن بوده است.

طی دو دهه آینده تولیدکنندگان معادن مس باید حداقل تولید کنونی ۲۰میلیون تنی را دو برابر کنند تا شانس نزدیک شدن به برآورده شدن تقاضا را داشته باشند. این میزان افزایش عرضه جهانی، معادل تولید ۲۰سال یک معدن بزرگ مانند اسکوندیدا (با تولید سالانه یک‌میلیون تن) خواهد بود. لازم است عنوان شود که دستیابی به چنین موفقیتی دشوار است و یافتن سرمایه‌گذاری مناسب در پروژه‌هایی که به اکتشافات مس منجر می‌شوند، به کاهش شکاف عرضه کمک خواهد کرد. طبق گزارش CRU، صنعت مس باید بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه کند تا کسری ۷/ ۴میلیون تنی را تا سال ۲۰۳۰ از بین ببرد. صنعت مس به طور کامل‌تر در چهارمین همایش و نمایشگاه چشم انداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوری‌های وابسته با نگاهی به تولید و بازار از ۱۶ تا ۱۸ا سفندماه ۱۴۰۰ مورد بررسی قرار خواهد گرفت. به منظور کسب اطلاعات بیشتر به وب‌سایت events.donya-e-eqtesad.com مراجعه کنید یا با شماره تلفن ۴۲۷۱۰۱۸۰ تماس بگیرید.

لیلا نیلفروشان/ مدیر گروه مطالعات اقتصادی شرکت مهندسی بین‌المللی فولادتکنیک

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده