تاریخ: ۰۸ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۳۴
بازدید: ۲۷۹
کد خبر: ۲۵۲۳۸۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

مهاجرت نخبگان از موانع اصلی توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور است

مهاجرت نخبگان از موانع اصلی توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور است
‌می‌متالز - یک اقتصاددان با بیان این که توسعه اقتصاد دانش بنیان مستلزم نیروی ماهر و کارشناسی بسیار متخصص است گفت: متاسفانه ما سالیان سال است که بهترین دانش آموختگان کشورمان را دو دستی تقدیم کشور‌های صنعتی می‌کنیم.

به گزارش می‌متالز، حسین راغفر، استاد دانشگاه الزهرا و اقتصاددان درباره شعار سال ۱۴۰۱ «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» گفت: برای تحقق شعار سال، باید در ابتدا ببینیم چرا شعار‌هایی که در یک دهه گذشته با محوریت تولید مطرح شده، آن گونه که انتظار می‌رفته محقق نشده است. اصلی‌ترین دلیل آن این است که ما به الزامات چنین شعار‌هایی هیچ وقت پایبند نبوده ایم و آن‌ها را مهیا نکرده ایم. موانعی برای تحقق آن‌ها وجود داشته و متاسفانه آن موانع هنوز وجود دارد.

*اشتغال آفرینی از نگرانی‌های بسیار جدی کشور‌های صنعتی است

این اقتصاددان از اشتغال آفرینی به عنوان یکی از نگرانی‌های بسیار جدی کشور‌های صنعتی در چند سال اخیر نام برد و بیان کرد: برای تحقق شعار امسال احتمالا علاوه بر مساله دانش بنیان بودن اقتصاد که باید از یک جنبه‌ای به آن توجه شود به مساله اشتغال آفرینی هم باید توجه ویژه‌ای داشته باشد و چه بسا جدای از توسعه دانش بنیان باشد.

راغفرا افزود: با توجه به جوانی جمعیت و بیکاری گسترده‌ای که در جامعه وجود دارد، باید علاوه بر توجه به محور‌های اقتصاد دانش بنیان که بسیار کلیدی و حیاتی برای آینده کشور است به مساله بیکاری در سطح گسترده و برای اقشار مختلف جامعه که طیف بسیار و گسترده‌ای از مهارت‌ها را در بر می‌گیرند، به آن هم توجه جدی کنیم.

وی با بیان اینکه اشتغال ناشی از توسعه اقتصاد دانش بنیان با محدودیت‌های بسیار جدی رو به رو است، توضیح داد: اقتصاد دانش بنیان نیازمند مهارت‌های خیلی پیشرفته و نوظهوری است که این‌ها در همه جوامع از جمله جوامع صنعتی با محدودیت‌های زیادی رو به رو هستند و بخش قابل توجهی از جمعیت خارج از توانشان برای رسیدن به این مهارت‌ها است و این‌ها اصلا بیکار خواهند شد و این یکی از نگرانی‌های امروز حتی جهان صنعتی، مساله بیکاری گسترده‌ای است که در سال‌های نه چندان دور این کشور‌ها را در برخواهد گرفت.

راغفر با اشاره به اینکه مساله بدهی‌های خارجی، مساله نگران کننده‌ای برای بسیاری از کشور‌ها است، اظهار کرد: مساله تامین این منابع از اقتصاد دانش بنیان با توجه به رقابتی بودن شدید این دست از صنایع در دنیا یک رقابت خیلی پر تنش و نفس گیری را بین کشور‌ها ایجاد خواهد کرد که در این چرخه تولید، تکنولوژی‌ها و صنایع نوظهور نیازمند سرمایه گذاری‌های گسترده به ویژه روی نیروی انسانی و سرمایه انسانی است.

*مهاجرت نخبگان از موانع اصلی توسعه دانش بنیان در کشور است

وی افزود: به همین دلیل بسیاری از این کشور‌ها با توجه به رشد بسیار نازل جمعیتی شان و سالمند شدن جمعیت در این کشور‌ها با محدودیت سرمایه انسانی رو به رو خواهند شد و از این رو جذب نیروی انسانی ماهر و تحصیلکرده از کشور‌های در حال توسعه را در دستور کار دارند و این یکی از خطراتی است که جامعه ما را سال هاست تهدید می‌کند و متاسفانه ما شاهد مهاجرت ها‌ی گسترده نخبگان کشورمان هستیم و این هم دلایل مختلفی را دارد و یکی از موانع اصلی توسعه دانش بنیان در کشور است.

این اقتصاددان بیان کرد: این شکل از توسعه دانش بنیان دقیقا مستلزم نیروی ماهر و کارشناسی بسیار متخصص است و مع الاسف ما سالیان سال است که بهترین دانش آموختگان کشورمان را دو دستی تقدیم کشور‌های صنعتی می‌کنیم ولو اینکه ما بدهی خارجی مان بسیار نازل و کم است و یا وجود ندارد، اما محرک اصلی اقتصاد دانش بنیان نیروی انسانی و سرمایه انسانی مناسب است و متاسفانه ما نسبت به آن در سال‌های گذشته بسیار بی توجه بودیم.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده