تاریخ: ۲۰ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۵:۳۰
بازدید: ۱۷۷
کد خبر: ۲۵۳۷۲۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازار سرمایه:

سهم تامین مالی از طریق بورس از ۲ به ۱۰ درصد رسید / راهکار‌های توسعه

سهم تامین مالی از طریق بورس از ۲ به ۱۰ درصد رسید / راهکار‌های توسعه
‌می‌متالز - کارشناس بازار سرمایه با اشاره به افزایش سهم تامین مالی از بورس از ۲ به ۱۰ درصد طی سال‌های اخیر، درباره توسعه آن راهکار‌هایی ارائه کرد.

به گزارش می‌متالز، مهدی مومن‌زاده درخصوص وضعیت تامین مالی از بانک ها، بازار سرمایه و بازار بدهی در دنیا اعلام کرد: سهم بازار سرمایه سایر کشور‌ها در تامین مالی صنایع و تولید بیش از ایران است. علت این اتفاق به پویاتر شدن ساز و کار‌های بازار سرمایه در سایر کشور‌ها باز می‌گردد.

در ایران هم طی چند سال گذشته بازار سرمایه از منظر ابزار‌های مبتنی بر سهام و اوراق بدهی توسعه یافته است. بانک یا بازار محور بودن، ملاک تعیین کننده‌ای در موفقیت سیستم اقتصادی نیست. کشور‌های موفق اقتصادی مانند آلمان و ژاپن بانک محور هستند و در مقابل کشور‌هایی نظیر انگلستان و آمریکا بازار محور و موفق بشمار می‌روند.

باید تنظیمات و ارزیابی از تامین مالی در بازار‌های مالی به درستی صورت بگیرد و منابع باید به سمتی حرکت کند که امکان بازگشت وجود دارد. تامین مالی از بازار سرمایه در ایران در سال‌های اخیر رشد مطلوبی داشته و از ۲ به ۱۰ درصد رسیده و ۹۰ درصد هم از طریق بانک‌ها صورت می‌گیرد. مهم این است تامین مالی از بازار سرمایه با دقت بالایی صورت گیرد و با نظارت مستمر سازمان بورس، منابع به سمت پروژه‌هایی ورود کند که از سودآوری مناسبی برخوردار هستند.


راهکار‌های توسعه تامین مالی از طریق بازار سرمایه


تامین مالی از بازار سرمایه را از طریق توسعه ابزار‌ها و نهاد‌های مالی می‌توان افزایش داد. در سال‌های اخیر انواع ابزار‌ها در اختیار بود و به‌نظر می‌رسد در سال‌های پیش‌رو نیاز به گسترش نهاد‌های مالی وجود دارد. تقویت سمت تقاضا موضوعی مهم در بحث تامین مالی است و باید از طریق تحریک و افزایش شناخت سرمایه‌گذاران حقیقی ایجاد شود.

اکنون بازدهی بازار بدهی به‌عنوان شاخص تامین مالی از بازار سرمایه بیش از بازدهی سایر بازار‌های درآمد ثابت به ویژه سپرده‌ها است. این مساله می‌تواند سرمایه‌گذاران را به حضور در بازار بدهی ترغیب کند که ضمن تقویت سمت تقاضا، زمینه تامین مالی دولت، شرکت‌ها و شهرداری‌ها فراهم خواهد شد.


عرضه اولیه شرکت‌ها، موضوعی مهم در بازار سرمایه


عرضه‌های اولیه از جمله اتفاقات مهم انجام شده در بازار سرمایه است که از دو جهت دارای اهمیت است. نخست اینکه دارایی‌های سهامداران در قالب شرکت در بازار، عرضه و ارزش‌گذاری می‌شود که از این طریق شرکت‌ها از شفافیت بیشتری برخوردار می‌شوند. همچنین سرمایه‌گذاری در عرضه‌های اولیه برای سهامداران به عنوان موضوعی پر اهمیت تلقی می‌شود که می‌تواند با سود و بازدهی معقولی همراه باشد.

شرکت‌های فناوری محور باید به میزان بیشتری در بازار عرضه شوند البته این کار بازار سرمایه نیست. باید شرکت‌های ارزشمند برای عرضه‌های اولیه مورد پذیرش بازار قرار بگیرند. باید وزارت صنعت، نفت، تعاون و متولیان صنعت تلاش کنند تا ارزش افزوده بیشتری را برای بخش‌هایی از صنایع که مغفول مانده، ایجاد کنند و زمینه عرضه اولیه این شرکت‌ها هم در بازار فراهم شود.

از این طریق تنوع درآمدی شرکت‌های فعال در بازار سرمایه بیشتر خواهد شد و گزینه‌های متنوع‌تری برای سرمایه‌گذاری پیش‌روی سهامدارن قرار می‌گیرد. دقت به کار گرفته شده نهاد‌های مرتبط با سازمان بورس در عرضه اولیه، یکی از تضامین اعتماد به سهامی است که در بازار عرضه می‌شود.


الزام در کاهش مدت زمان تامین سرمایه در بازار سرمایه


مدت زمان تامین سرمایه در بازار سرمایه باید کاهش پیدا کند، اما چه کسی می‌تواند این زمان را کاهش دهد. بخش عمده‌ای از زمان صرف شده برای تامین مالی از بازار سرمایه مرتبط با ارکان بازار سرمایه نیست. بخش مهمی از فرآیند افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده به نهاد‌های خارج از بازار سرمایه برمی‌گردد. تامین مالی از بازار سرمایه در رقم‌های بالایی صورت می‌گیرد و باید اخذ تضامین و بررسی فرآیند تامین مالی با دقت بیشتری انجام شود.


افزایش تامین مالی از بورس با اصلاح قوانین


از طرفی سهامداران حقیقی و حقوقی باید به ابزار‌هایی که در بازار منتشر می‌شود، اعتماد داشته باشند که این اعتماد از بررسی‌ها در نهاد‌های ناظر بازار سرمایه جذب می‌شود. به همین دلیل باید دقت بالایی در بازار سرمایه وجود داشته باشد. ممکن است بخشی از انتقاداتی که به فرآیند افزایش سرمایه وارد می‌شود، درست باشد، اما باید دید تا چه حد از این انتقادات مرتبط به بازار سرمایه و نوع ابزارها، تامین مالی و نهاد‌های خارج از بازار سرمایه است.

اگر قرار باشد اتفاق جدید در تامین مالی از بازار سرمایه رخ دهد در ابتدا باید قانونی برای هدفمند کردن تامین مالی از بازار سرمایه و ایجاد نهاد‌های جدید داشت. در قوانین باید فرآیند‌هایی که در اختیار سازمان بورس و نهاد‌های مالی بازار سرمایه‌ای قرار داد، مورد اصلاح قرار بگیرد تا فرآیند تامین مالی با سرعت بیشتری انجام شود.

منبع: بورس پرس

عناوین برگزیده