تاریخ: ۱۵ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۲:۵۶
بازدید: ۱۳۵
کد خبر: ۲۵۵۰۳۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آمریکا شاید بزرگترین سلاح خود را از دست بدهد

آمریکا شاید بزرگترین سلاح خود را از دست بدهد
‌می‌متالز - دلار آمریکا به عنوان بزرگترین سلاح این کشور پس از ۸۰ سال سلطه در بازار ارز جهانی، ممکن است وضعیت ارز ذخیره جهانی خود را از دست بدهد.

به گزارش می‌متالز، ایالات متحده ممکن است قدرتمندترین ارتش جهان را داشته باشد، اما دلار بزرگترین سلاح آن است. اکنون پس از نزدیک به ۸۰ سال تسلط دلار در بازار ارز، واشنگتن ممکن است در خطر از دست دادن وضعیت ارز ذخیره جهانی خود باشد.

حدود ۶۰ درصد از ۱۲.۸ تریلیون دلار ذخایر ارزی جهانی در حال حاضر به دلار نگهداری می‌شود. از آن جایی که بدهی دولت آمریکا با پشتیبانی واحد پولی این کشور همراه است، نرخ بهره برای آن‌ها پایین‌تر حساب می‌شود. ایالات متحده می‌تواند از کشور‌های دیگر به واحد پول خود وام بگیرد و همچنین کسب‌وکار‌های آمریکایی می‌توانند بدون نیاز به پرداخت هزینه تبدیل ارز، معاملات بین‌المللی را به دلار انجام دهند.

مهم‌تر از همه اینکه در شرایط پیچیده واشنگتن می‌تواند دسترسی دلار به بانک‌های مرکزی در سراسر جهان را قطع کند و اقتصاد آن‌ها را منزوی کند. راغورام راجان رییس سابق بانک مرکزی هند این قدرت را یک نوع "سلاح اقتصادی کشتار جمعی" می‌نامد. آمریکا در ماه فوریه پس از حمله روسیه به اوکراین با مسدود کردن ۶۳۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی مسکو که متعاقبا کاهش ارزش روبل را در پی داشت، از این سلاح علیه مسکو استفاده کرد.

وقتی از سلاح کشتار جمعی، حتی از نوع اقتصادی آن استفاده می‌شود، مردم دچار وحشت می‌شوند. سایر کشور‌ها برای جلوگیری از ابتلا به سرنوشتی همانند روسیه، سرمایه گذاری‌های خود را از دلار آمریکا به ارز‌های دیگر تنوع می‌بخشند و در این جاست که وضعیت ذخیره ارزی آمریکا ممکن است با مشکل مواجه شود.

مایکل هارتنت استراتژیست بانکی آمریکا گفت که تبدیل کردن دلار به یک سلاح می‌تواند منجر به تنزل جایگاه دلار شود. او افزود که "بالکانیزه شدن سیستم‌های مالی جهانی" نقش آمریکا به عنوان ارز ذخیره را از بین می‌برد.

یک مقاله تحقیقاتی جدید توسط صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد که تقریباً همزمان با آغاز مبارزه ایالات متحده با تروریسم و تحریم‌های ضد تروریسم، سهم دلار از ذخایر بین‌المللی در دو دهه گذشته کاهش یافته است. از آن زمان یک چهارم ذخایر از دلار به یوان چین تغییر کرده و سه چهارم دیگر به ارز‌های کشور‌های کوچکتر انتقال یافته است.

سرکان ارسلانالپ و چیما سیمپسون-بل هر دو از صندوق بین‌المللی پول و بری آیچنگرین از دانشگاه کالیفرنیا برکلی هشدار دادند که این مشاهدات نشانه‌هایی از چگونگی تکامل نظام بین‌الملل در آینده ارائه می‌دهند. روسیه و چین نیز امیدوارند که مدیریت تکامل نظام بین المللی را در دست بگیرند.

ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه روز پنجشنبه تهدید کرد که صادرات گاز به کشور‌هایی که در بانک‌های روسی حساب باز نمی‌کنند یا هزینه را به روبل پرداخت نمی‌کنند، پایان خواهد داد. اتحادیه اروپا حدود ۴۰ درصد گاز و ۳۰ درصد نفت خود را بدون داشتن جایگزین از روسیه تامین می‌کند. در همین حال، عربستان سعودی در حال مذاکره با پکن برای پذیرش یوان به جای دلار برای فروش نفت به چین است.

آیا دلار در شرف سقوط است؟ 

اگر دو سال گذشته چیزی به ما آموخته باشد این است که هیچ چیزی غیرممکن نیست. با این حال احتمال از دست دادن این امتیاز گزاف از چنگ ایالات متحده بعید به نظر می‌رسد. چین سال‌هاست یوان را مورد استفاده قرار داده، اما تنها حدود ۳ درصد از معاملات جهانی با این ارز انجام می‌شود که در مقایسه با ۴۰ درصد برای دلار اندک است.

با این حال یک کارشناس اقتصادی آمریکایی گفت که ایالات متحده در حال حاضر با مشکل تورمی دست و پنجه نرم می‌کند که مانند آن در ۴۰ سال گذشته بی سابقه بوده، بنابراین زمان آن رسیده است که به دارایی‌های واقعی به عنوان پوششی بر روی تورم نگاه کنیم. این به معنای سرمایه گذاری در کالاها، املاک، زمین، تجهیزات و منابع طبیعی است.

در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ شاخص‌های اصلی سهام بدترین عملکرد خود را در دو سال اخیر نشان دادند. تورم فزاینده، حمله روسیه به اوکراین و سرعت بخشیدن به طرح افزایش نرخ ذخیره فدرال، یک سری چالش‌های منحصر به فرد را برای سرمایه گذاران ایجاد کرده است. تهاجم روسیه به اوکراین بازار‌های سراسر جهان را شوکه کرده است و از طرفی ناآرامی‌های ژئوپلیتیکی در بازار‌های انرژی و حتی مسائل مربوط به امنیت غذایی موج می‌زند.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

عناوین برگزیده