تاریخ: ۰۷ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۳۲
بازدید: ۱۶۳
کد خبر: ۲۶۴۸۹۵
سرویس خبر : انرژی

ضرورت تغییر سیاست‌ها در حوزه تولید برق

‌می‌متالز - با شروع فصل گرما و افزایش مصرف برق، بحران کمبود تولید، بیشتر نمایان می‌شود و وزارت نیرو با ایجاد محدودیت در تامین برق صنایع، خصوصا سیمان و فولاد، تلاش می‌کند این بحران را مدیریت کند.

به گزارش می‌متالز، اما باید توجه داشت، قطع برق صنایع موجب کاهش تولید و در نتیجه کمبود عرضه و افزایش قیمت‌ها خواهد شد. به بیان دیگر هزینه مدیریت مصرف صنایع را در نهایت مردم پرداخت خواهند کرد. اینکه چرا صنعت برق با کمبود تولید مواجه شده، باید یادآور شوم پس از ابلاغ و اجرایی شدن سیاست‌های اصل ۴۴ و واگذاری نیروگاه‌های وزارت نیرو به بخش غیردولتی، این بخش با چالش‌های متعددی روبه‌رو شد که در نهایت بی توجهی به حل آن‌ها موجب گریز سرمایه گذاران در این بخش شده است. با عهده دارشدن مسوولیت وزارت نیرو توسط علی‌اکبر محرابیان که خود تجربه وزارت صمت و آشنایی با مشکلات سرمایه گذاران در صنعت برق را داشت، بارقه‌های امید برای تغییر رویکرد گذشته وزارت نیرو و نیز حل مشکلات بخش خصوصی به وجود آورد که در ادامه به آن اشاره می‌شود.

نگاه انحصاری وزارت نیرو به حوزه تولید برق و عدم رعایت قانون، حتی مصوبات داخلی خود.

تصمیم‌گیری هیات تنظیم بازار برق که اعضای آن همگی از کارمندان دولت هستند، به جای نهاد مستقل تنظیم گر برق (رگولاتوری) برای تعیین نرخ جدید برق. (این هیات موظف است در پایان هر سال نرخ‌های خرید برق را برای سال جدید تعیین و ابلاغ کند و تاکنون که حدود ۱۰۰ روز از سال جدید گذشته، نرخ‌های جدید ابلاغ نشده است.)

براساس قانون برنامه ششم توسعه، دستگاه‌های دولتی چنانچه نتوانند صورت‌حساب و مطالبات پیمانکاران و... را به موقع پرداخت کنند، مکلف هستند بر اساس نرخ رسمی تورم مورد تایید بانک مرکزی، جریمه دیرکرد پرداخت کنند، اما وزارت نیرو حاضر به اجرای این قانون نیست.

سرمایه گذاران در سایر بخش‌ها حداکثر طی ۴ سال بازگشت سرمایه دارند و پس از آن، بازار، تعیین کننده نرخ، سود و... است، اما چنین رویه‌ای در حوزه تولید برق وجود ندارد.

برق، پایه توسعه سایر بخش‌ها است که کمبود آن تاثیر نامطلوبی در سایر بخش‌های صنعتی و خدماتی و تجاری خواهد داشت، همچنین با توجه به وجود محدودیت قانونی برای سرمایه گذاری دولت در حوزه تولید، باید برای بخش غیر‌دولتی زمینه‌های مساعدی برای حضور در این حوزه فراهم شود.

سرمایه گذاران در حوزه تولید برق، برخلاف سایر بخش‌ها، از خود هیچ اختیاری حتی در تعطیلی نیروگاه‌ها برای تعمیرات ندارند و همه اقدامات باید با اجازه وزارت نیرو باشد. باید پرسید در کدام صنعت چنین رویه‌ای وجود دارد؟! با این حال امیدواریم با تغییر سیاست‌ها و رویه‌های ناکارآمد گذشته و رعایت قانون، بحران کمبود تولید برق حل شده و کشور از این مشکل رهایی یابد.

ابراهیم خوش‏‌گفتار/ نایب‏‌رئیس هیات‏‌مدیره سندیکای شرکت‏‌های تولیدکننده برق

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده