به گزارش میمتالز، رونمایی از تراک ۶۰ تنی بومی سازی شده با حدود ۲۰۰ هزار یورو ارزبری و ۴۰۰ هزار یورو صرفه جویی ارزی و همچنین قابلیت رقابت با محصول مشابه خارجی و امکان صادرات آن، گام مهمی است که گل گهر در راستای تکنولوژی داخلی سازی شده برداشته است.
تشدید تحریمها علیه کشور و همچنین صنعت فولاد، باعث شد تا بومی سازی و ساخت داخل بیش از پیش مورد تاکید قرار بگیرد.
صنعت فولاد کشور نیز برای توسعه هرچه بیشتر و ورود به حوزه تولید فولادهای آلیاژی و خاص، نیازمند تکنولوژی و به روز رسانی خطوط تولید خود است که در این بین وضع تحریمها حرکت در این مسیر را دشوار کرده است.
از سویی دیگر کمبود ارز در کشور و همچنین نوسانات شدید آن در بازار علاوه بر زمان بر شدن واردات میتواند هزینه بسیاری را به واحدهای تولیدکننده تحمیل کند. این موضوع تاثیر به سزایی در افزایش قیمت تمام شده دارد که در نهایت میزان قدرت رقابتی فولادیها در بازارهای صادراتی را تحت تاثیر قرار میداد.
نکته مهم دیگری که باعث شد تا مجموعههای بزرگ فولادی از جمله گل گهر به سراغ بومی سازی و ساخت داخل بروند، بحث تعمیرات و به نوعی خدمات پس از فروش برای قطعه یا تکنولوژی بود که آن را از کشورهای دیگر تهیه کرده بودند. تحریمها در این بخش نیز مانند مانعی بزرگ عمل میکرد که تعمیرات و یا تامین قطعات را سخت میکرد در نتیجه بومی سازی و ساخت داخل با قوت بسیار در دستور کار قرار گرفت.
در این بین، اما شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، با مطرح شدن موضوع بومی سازی، برنامههای خود را تغییر و با اولویت قرار دادن این بحث به سمت بومی سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز رفت. با چنین دیدگاهی گل گهر علاوه بر بومی سازی قطعات مورد نیاز، سطح تعاملات خود با شرکتهای دانش بنیان را نیز افزایش داد، همچنین این دیدگاه باعث شد تا تمرکز بر واحد تحقیق و توسعه افزایش پیدا کند که نتیجه آن در گام اول مقابله با تحریمها بود و در گام بعدی تامین نیاز مجموعه و در نهایت کاهش قیمت تمام شده و صرفه جویی ارزی.
این اتفاق باعث شد تا شرکت معدنی و صنعتی گل گهر بتواند سرمایه گذاری بیشتری بر طرحهای توسعه خود داشته باشد، زیرا در حوزه تامین قطعات و تکنولوژی تا حد بسیاری به خودکفایی رسیده است.
با چنین برنامه ای، گل گهر موفق شد در سال ۱۴۰۰ به صرفه جویی ارزی (۵۱.۶ میلیون دلار) رسیده و در میان شرکتهای مطرح در اجرای بومی سازی قرار بگیرد. این رقم با توجه به شرایط تحریمی و میزان ذخیره ارزی کشور بسیار قابل توجه خواهد بود.
درواقع با انتشار این آمار مشخص شد که گل گهر با جدیت موضوع بومی سازی را پیگیری میکند که حالا این صرفه جویی ارزی میتواند سرعت اجرای پروژههای در دستور کار را بالا ببرد.
امسال نیز تراک ۶۰ تنی ساخت داخل که صد در صد توسط متخصصان داخلی و با حمایت شرکت صنعتی و معدنی گلگهر ساخته شده است جدیت و پیگیری این مجموعه اقتصادی را برای افزایش بومی سازی تجهیزات بیش از پیش آشکار میسازد.
قیمت این تراک که اخیرا در حضور وزیر صنعت معدن و تجارت رونمایی شده است در بازارهای بینالمللی۶۰۰ هزار یورو است که با توجه به هزینه ساخت ۳۰۰ هزار یورویی آن، کاهش ارزبری قابل توجهی برای این مجموعه با ارمغان میآورد.
البته توجه به بومی سازی در کنار دستاوردهایی که به آن اشاره شد، اشتغالزایی جدیدی را به همراه دارد که اصلیترین بازیگر آن گل گهر است. اما در کنار این صرفه جویی، گل گهر میتواند در بخش تولید و بومی سازی قطعات با دیگر واحدهای فولادی نیز وارد همکاری شود. درواقع باب جدید فعالیت با این دیدگاه برای گل گهر باز میشود. از سویی دیگر افزایش توان در اجرای پروژهها باعث حضور این شرکت در دیگر پروژههای بزرگ یا حتی کنسرسیومهای بین المللی میشود.
دیدگاه گل گهر به موضوع بومی سازی و ساخت تجهیزات باعث میشود تا این مجموعه در بخشهای مختلفی با سود همراه شود. در واقع تحریم توانست به افزایش توان و قدرت این مجموعه کمک کند و گل گهر را که یکی از بازیگران اصلی زنجیره فولاد است را بیش از پیش در این مسیر مطرح کند.
منبع: تیتر ۲۰