به گزارش میمتالز، شاخص کل در جریان معاملات روز چهارشنبه توانست برای دومین روز معاملاتی پیاپی، سبز رنگ بماند. اتفاقی که آخرین بار در روزهای ابتدایی شهریور شاهد آن بودیم؛ جاییکه شاخص کل توانست سه روز متوالی صعودی باشد. موضوعی که به خوبی شرایط حاکم بر بازار سهام و فشار فروش را نشان میدهد. همانگونه که در گزارش پیش بینی بورس اشاره شده بود، افزایش تقاضا در بازار روز چهارشنبه محتمل به نظر میرسید. شاخص کل در نهایت با افزایش بیش از ۱۲هزار واحدی همراه شد و شاخص هم وزن افزایش حدود ۴هزار و ۵۰۰ واحدی را ثبت کرد. اما بررسی روند معاملات روز چهارشنبه و تغییرات شاخص کل حاکی از شکننده بودن روند بازار است؛ موضوعی که همچنان ریشه در نااطمینانیهای حاکم بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور دارد.
هر چند شاخص کل توانست با افزایش بیش از ۱۲هزار واحدی به تعطیلات آخر هفته برود، اما در نیم ساعت پایانی معاملات شاهد عقب نشینی شاخص کل بودیم؛ به طور کلی همانگونه که در گزارش پیش بینی بورس اشاره شده بود، از نیمه دوم معاملات شاهد افزایش نسبی عرضه بودیم و شاخص کل در یک ساعت پایانی عملاً بدون تغییر باقی ماند.
شاخص هم وزن هرچند بر خلاف شاخص کل توانست روند صعودی خود را در طول روز حفظ کند، اما نگاهی به روند آن نشان میدهد که هرچه به پایان بازار نزدیک میشدیم، شتاب افزایش شاخص هم وزن کاسته میشد. موضوعی که حاکی از افزایش قدرت فروش نسبت به تقاضا داشت.
ارزش معاملات خرد در پایان معاملات روز چهارشنبه حدود ۲هزار و ۶۰ میلیارد تومان بود که نسبت به روز دوشنبه تغییر محسوسی را نشان نمیدهد. همانگونه که بارها گفته شده، فارغ از ارزشمند بودن یا نبودن بازار، پیش شرط بازگشت بازار به روند صعودی افزایش ارزش معاملات به سطح میانگین سال خود است؛ بنابراین یکی دیگری از نشانههایی که بازگشت بازار را با تردید روبرو میسازد، ارزش پایین معاملات خرد است که حاکی از رکود عمیق معاملاتی بازار سهام و کمبود نقدینگی است.
یکی از نکات مثبت بازار سهام در معاملات روز چهارشنبه، ثبت ورود پول حقیقی بود؛ حقیقیهای بازار روز چهارشنبه بیش از ۵۲ میلیارد تومان وارد بازار کردند. موضوعی که پس از تشدید خروج پول حقیقی در روزهای گذشته میتواند امیدوار کننده باشد.
شرایط کلی اقتصاد ایران و ریسکهای سیستماتیک بازار سهام همچنان نه تنها تغییری نکرده بلکه شاید بتوان گفت تا حدودی بر ابعاد آن افزوده شده است؛ بنابراین به نظر میرسد که در این نه توان با قطعیت از روند بورس صحبت کرد. همانگونه که اشاره شد، افزایش نسبی فشار فروش در تایم پایانی بازار و پایین بودن ارزش معاملات خرد، دو موضوعی است که میتواند نشانهای از افزایش عرضه در بازار روز شنبه باشد. به ویژه آنکه نگاهی به روند معاملات ۱۰ نمادی که بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص کل در معاملات روز چهارشنبه داشته اند، نشان میدهد که قیمت آخرین معامله ۸ نماد کمتر از قیمت پایانی بوده است. به طور کلی از یکسو احتمال دارد در ابتدای معاملات روز شنبه با افزایش فشار فروش همراه باشیم و از سوی دیگر، در شرایط کلی اقتصاد ایران برای تایید بازگشت بازار سهام نیاز به نشانههای قوی تری داریم. همچنین باید توجه داشت که با توجه به انتشار گزارشهای ماهانه و ۶ماهه احتمالا دوباره شاهد اقبال به تک نمادها و یا صنایع خاص باشیم؛ موضوع که این امیدواری را ایجاد میکند که حداقل از بازار یک دست قرمز فاصله گرفته ایم.
منبع: نبض بورس