تاریخ: ۲۵ مهر ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۴۰
بازدید: ۱۳۶
کد خبر: ۲۷۷۱۵۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
هزینه ناآرامی‌های اوکراین

بحران اوکراین و چشم‌انداز اقتصاد جهانی

‌می‌متالز - ناآرامی اوکراین، چه تاثیری بر اقتصاد جهانی گذاشته است؟ کسری تجاری خارجی ترکیه در ماه اوت با افزایش ۹/ ۱۵۹‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال‌قبل، به ۱۱/ ۱۹میلیارد دلار رسید و واردات نیز ۴/ ۴۰‌درصد افزایش یافت. داده‌ها نشان می‌دهد که واردات به ۵۳/ ۳۲‌میلیارد دلار رسیده، درحالی‌که صادرات با ۱/ ۱۳درصد افزایش به ۳۴/ ۲۱میلیارد دلار رسیده است.

به گزارش می‌متالز، ترکیه در یک سال‌اخیر کوشیده با وجود افزایش تورم و سقوط لیر از طریق صادرات گسترده‌تر و نرخ‌های بهره پایین، کسری تراز تجاری را کاهش دهد؛ اما افزایش قیمت جهانی انرژی و کالاها، این هدف را غیرقابل‌دستیابی کرده است، همچنین وزارت دارایی عربستان اعلام کرد که این کشور انتظار دارد مازاد بودجه خود در سال‌۲۰۲۲ به ۹۰‌میلیارد ریال، معادل ۲۴‌میلیارد دلار برسد. با نگاهی به پیش‌بینی‌های سال‌۲۰۲۲، انتظار می‌رود تولید ناخالص داخلی واقعی عربستان به ۸‌درصد افزایش پیدا کند و احتمالا تورم در سال‌۲۰۲۲ حدود ۶/ ۲درصد خواهد بود و انتظار می‌رود مجموع درآمد‌های عربستان‌سعودی در سال‌۲۰۲۳ به حدود ۱۲/ ۱تریلیون ریال و در سال‌۲۰۲۵ به حدود ۲۱/ ۱تریلیون ریال برسد.

سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اخیرا در گزارشی هزینه و تبعات جنگ روسیه علیه اوکراین بر اقتصاد جهانی را بررسی کرده است. از منظر این نهاد، اقتصاد جهانی، بهای گزافی را برای جنگ روسیه علیه اوکراین می‌پردازد. با تداوم تاثیرات همه‌گیری کووید-۱۹، جنگ نیز رشد اقتصادی را کاهش می‌دهد و فشار افزایشی بیشتری بر قیمت‌ها، به‌ویژه غذا و انرژی وارد می‌کند. تولید ناخالص داخلی جهانی در سه‌ماهه دوم سال‌۲۰۲۲ راکد شد و تولید در اقتصاد‌های گروه۲۰ کاهش یافت. تورم بالا بیش از حد‌انتظار ادامه دارد. در بسیاری از اقتصادها، تورم در نیمه اول سال‌۲۰۲۲ به بالاترین حد خود از دهه۱۹۸۰ رسیده است. با بدتر‌شدن شاخص‌های اخیر، چشم‌انداز اقتصاد جهانی تاریک شده است.

بخش دولتی بانک‌های ترکیه نیز همکاری با سیستم پرداخت روسی میر را متوقف می‌کند. بر مبنای گزارش‌های رسانه ای، سه بانک دولتی ترکیه در پی هشدار وزارت خزانه داری آمریکا، همکاری با سیستم پرداخت روسی میر را متوقف می‌کنند. پیش از این بانک‌های خصوصی این کشور نیز ارائه خدمات به دارندگان کارت میر را متوقف کرده بودند. رجب‌طیب اردوغان، در ماه‌های اخیر کوشید از جنگ اوکراین بیشترین بهره‌برداری را کرده و راه‌هایی برای دورزدن تحریم‌ها توسط شرکت‌های روسی در قبال منافع اقتصادی چشمگیر برای ترکیه ایجاد کند، اما اکنون این کشور در وضعیت دشواری قرار گرفته است. قطع کامل همکاری بانک‌های ترک با طرف‌های روس، زمینه بهره‌برداری ترکیه از فرصت‌های تجاری جنگ اوکراین را تضعیف می‌کند. میر توسط بانک‌مرکزی روسیه به‌عنوان جایگزین داخلی ویزا و مسترکارت پس از اعمال دور اول تحریم‌ها علیه مسکو در سال‌۲۰۱۴ توسعه یافت. از زمان معرفی سیستم پرداخت جدید، بانک‌های روسیه بیش از ۱۲۹‌میلیون کارت میر صادر کرده‌اند. هفته گذشته، رسانه‌های روسی گزارش دادند که بانک‌های قزاقستان و ویتنام برای جلوگیری از خطر تحریم‌های ثانویه آمریکا، پذیرش کارت‌های پرداخت میر را متوقف کرده‌اند.

اروپا ذخایر کافی گاز دارد؟

زمستان سرد اروپا در ماه‌های اخیر به کلیدواژه‌ای در رسانه‌های جهان و ایران بدل شده و در قالب آن از دشواری‌های اروپا در تامین گاز در ماه‌های آتی سخن گفته می‌شد، اما داده‌های جدیدی که بلومبرگ منتشر کرده نشان می‌دهد که اروپا با افزایش شدید واردات LNG با قیمت‌های بالا از زمستان پیش‌رو بدون چالشی سهمگین عبور خواهد کرد. اروپا ممکن است در زمستان آینده تقریبا ۴۰‌درصد بیشتر از سال‌قبل LNG وارد کند و خرید‌های خود را در تابستان آینده تا حدود ۱۴‌درصد افزایش دهد تا ذخایر ازدست‌رفته را بازسازی کند. این گزارش مدعی است که افزایش چشمگیر واردات LNG در کنار کاهش تقاضا به دلیل قیمت‌های بالاتر انرژی، برای پوشش توقف کامل جریان گاز روسیه از اول اکتبر کافی است.

اختلاف گروه ۲۰ بر سر روسیه

اجلاس اخیر وزرای تجارت گروه۲۰ در بالی اندونزی تحت‌تاثیر اختلافات شدید بر سر تهاجم روسیه به اوکراین بدون انتشار بیانیه مشترکی پایان یافت. طرف‌های غربی خواستار محکومیت تجاوز روسیه بودند؛ اما کشور‌های درحال توسعه با ذکر این موضوع در اعلامیه پایانی موافقتی نداشتند. در نهایت اندونزی، به‌عنوان میزبان و رئیس دوره‌ای اجلاس گروه۲۰ بیانیه‌ای منتشر کرد، پس از آنکه نمایندگان بر سر محکوم‌کردن تهاجم روسیه به اوکراین توافق نکردند، نشست وزیران تجارت از اقتصاد‌های برجسته جهان در بالی اندونزی، بدون بیانیه مشترک روز جمعه پایان یافت. در این بیانیه ۵ اولویتی که کارشناسان تجاری کشور‌های گروه۲۰ پیش از این بر سر آن تفاهم کرده بودند، مورد اشاره قرار گرفت. این اولویت‌ها شامل اصلاحات در سازمان تجارت‌جهانی، رویکرد چندجانبه به صنعتی‌شدن، تجارت دیجیتال و واکنش به بیماری همه‌گیر و همچنین اهداف توسعه پایدار سازمان‌ملل است. وزرای دارایی۲۰ G همچنین در دیدار ماه ژوئیه بر سر بیانیه مشترکی به توافق نرسیدند. حتی کشور‌های غربی کوشیدند از دعوت از رئیس‌جمهور روسیه به اجلاس سران گروه۲۰ که ۱۵ نوامبر در بالی اندونزی برگزار می‌شود جلوگیری‌کنند، اما فشار‌های چین موجب‌شده فعلا این موضوع از دستور کار حذف شود.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده