به گزارش میمتالز، حفاظت از محیط زیست یکی از فاکتورهای اصلی توسعه پایدار است، اما عدم توجه به محیط زیست در بخش معدن و صنایع معدنی علی رغم عدم تحقق توسعه پایدار، میتواند هزینه تولید درسالهای آینده را افزایش دهد.
امروز اگر فولادسازان به سراغ تولید فولاد سبز نرفته و این هدف را به تاخیر اندازند، بی تردید در سالهای آینده سهم فولاد ایران در بازارهای صادراتی کاهش خواهد یافت.
دستیابی به کربن صفر از موضوعات بسیار مهمی است که اروپا آن را دنبال میکند، زیرا میزان مصرف فولاد در سالهای آینده رو به افزایش است و همین موضوع میتواند بر تولید کربن دی اکسید تاثیر گذار باشد. البته این موضوع تنها نباید مختص فولاد باشد، بلکه زنجیره ارزش فولاد باید به سراغ معدنکاری سبز و فولاد سبز رفته تا در نهایت خود را به استانداردهای جهانی نزدیک کند.
اما این موضوع به نفع جهان و تولید کننده است. تولید فولاد سبز میتواند بر کاهش هزینههای تولید اثر داشته و در بخش انرژی نیز به کمک تولیدکنندگان بیاید.
اگر نگاهی کلی به این موضوع داشته باشیم، خواهیم دید پیش از رسیدن به فولاد سبز باید در گام اول به سراغ انرژیهای پاک رفت. این یعنی سرمایه گذاری در زیرساختهای تولید فولاد، در حالی که امروز صنعت فولاد برای تولید با کمبود برق و گاز مواجه است.
اما در بخش دیگر، دستیابی به معدنکاری سبز و فولاد سبز، نیازمند تغییر نگاه مدیران و اجرای رویکردی جدید در این حوزه است. یعنی باید از برخی نگاههای سنتی فاصله گرفت و خود را با تغییرات جهانی منطبق کرد.
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به عنوان مجموعهای که سهم به سزایی در زنجیره ارزش فولاد داشته و از بالا دست زنجیره تا پایین دست را در اختیار دارد، در تلاش است تا در کنار اجرای طرحهای توسعهای خود و افزایش سهم در بازار داخلی و صادراتی به سراغ معدنکاری سبز و در ادامه تولید فولاد سبز برود.
گل گهر با امضای تفاهم نامهای در سازمان توسعه نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) برای دستیابی به دانش فنی تولید فولاد سبز اعلام آمادگی کرد. اتفاقی که میتواند در افزایش توان رقابتی «کگل» و همچنین افزایش سوددهی آن موثر باشد.
گل گهر برای تحقق این برنامه، پروژههایی را در بخش کاهش منابع انرژی تجدید ناپذیر در فرآیندهای تولیدی و همچنین برخی پروژههای تحقیقاتی در دستور کار دارد. این موضوع نه تنها به تولید فولاد سبز کمک میکند، بلکه در شرایطی که این صنعت با چالش انرژی مواجه است، میتواند به کمک تولید آمده و اثرات این بحران را کاهش دهد.
در حال حاضر کارخانههای بازیابی آب جهت کاهش اتلاف منابع و بازچرخانی آب و همچنین پروژه سولفورزدایی از کارخانه گندلهسازی و تولید کود شیمیایی و نیز پروژه نیروگاه خورشیدی ۴۰ مگاواتی جهت تولید برق پاک و مصرف آن در فرآیندها از پروژههایی است که در دستور کار گل گهر قرار گرفته است و همانطور که مشخص است بخشی از آن مربوط به حوزه انرژی است.
مدیریت جوان در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به معنای پذیرش تغییرات و حرکت به سوی آن است روند توسعه در این مجموعه گواه تحقق این موارد است. البته در این بین چالشهای در بحث تامین سرمایه و تکنولوژی وجود دارد که نمیتوان از کنار آنها بی تفاوت گذر کرد.
اما حضور گل گهر در پروژههایی مانند انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران به عنوان یک پروژه ملی، نشان میدهد که توانایی این مجموعه در حدی است که میتوان به تحقق معدنکاری سبز و فولاد سبز امیدوار بود.
منبع: تیتر ۲۰