تاریخ: ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۴۶
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۲۸۲۹۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بورس دست در دست بازارهای جهانی

نقشه نیمروز بورس سه‌شنبه(16 بهمن)

می متالز - بورس تهران در معاملات امروز آرایش جدیدی از حیث ترکیب تقاضا و جذب پول‌ها بین گروه‌های مختلف گرفته است. پس از مدت‌ها گروه فلزات به لطف دریافت سیگنال‌های مساعد جهانی صدرنشین مقتدر جذب جریان نقدینگی است و شاخص کل بر شانه غول‌های صنعت فلزات در حال رشد است. در عین حال، ضمن تنزل رتبه گروه بانک در جدول ارزش معاملات گروه‌های بورسی، عرضه‌های قوی قیمت طیف وسیعی از سهم‌های پرحاشیه را تحت فشار گذاشته است.
نقشه نیمروز بورس سه‌شنبه(16 بهمن)

به گزارش می متالز، بازار سهام پس از مدت‌ها کشاکش با موضوع بغرنج اما جذاب تورم دارایی‌ها در شماری زیادی از سهم‌های بورسی، در جریان دادوستدهای امروز سیمای تازه‌ای را به نمایش گذاشته است. در این دوره که تقریبا از اواخر آذرماه با تضعیف جبهه سهام شرکت‌های کالایی آغازیدن گرفت و تا روز گذشته ادامه یافت، گروه‌های کالایی در چشم‌انداز تحریم‌ها و روند نسبتا ناپایدار بازار جهانی از سوی بسیاری از فعالان بورسی به بوته نسیان سپرده شدند. ویژگی بارز این دوره پیشتازی بلامنازع سهام بانک‌ها و تا حدی سهام خودرویی در جذب حجم انبوهی از سرمایه‌های خرد بود. هواشناسی بازار سهام طی این دوره نشان می‌دهد که گمانه‌زنی‌های پرحاشیه‌ای حول اخبار نافرجام تعدیل نرخ تسعیر ارز بانک‌ها، شناورسازی مساله‌دار قیمت خودرو و موج نسبتا کشدار تجدید ارزیابی دارایی‌های این دو بورسی بروز و ظهور یافت و تقریبا نیمی از ارزش کل معاملات در دوره‌ای یک‌ونیم ماهه در این دو صنعت بورسی گردش پیدا کرد.

ابرهای تیره کنار می‌روند؟

در معاملات امروز شاهد تغییر سیمای بازار و صف‌آرایی سهامداران در گروه فلزات هستیم. رشد نسبتا پایدار قیمت جهانی فلزات را می‌توان مهمترین محرک سهام این گروه دانست که علائم آن از ابتدای این هفته در فرآِیندی تدریجی نمایان شد و امروز چهره‌ای متفاوت به معاملات بورس تهران داد. قیمت‌ فلزات اساسی در بازارهای بین‌المللی گارد صعودی به خود گرفته‌اند. این موضوع یکی از بزرگترین ریسک‌های موجود در خصوص شروع یک دوره رکود فراگیر در اقتصاد جهانی را تا حدی کمرنگ می‌کند. هرچند پس از تجربه دوران رونق با تکیه بر تکرار ادوار تجاری، انتظار ورود به دوران رونق وجود دارد اما زمان ورود به این دوران می‌تواند سال‌ها به تعویق بیفتد. طی ماه‌های گذشته و در بازار سهام داخلی، ترکیب شدن موضوع تحریم‌ها و رکود فراگیر جهانی در کنار ضعف ناشی از رکود تورمی و بیش واکنشی سرمایه‌گذاران به تمام موارد یاد شده تصویری کاملا سیاه از سهام شرکت‌های فلزات اساسی و معدنی داده‌است. با شکسته شدن قیمت ذهنی شکل گرفته فلزات رنگی در بازارهای جهانی، یکی از عوامل تیره و تار شدن ذهن معامله‌گران برطرف شده و این مهم با تشکیل تقاضای داخلی در بورس کالا برای کاتد مس، تغییر تدریجی ذهنیت سرمایه‌گذاران را به وجود آورده‌است. در مورد فولاد و محصولات فولادی، به دلیل تاثیرپذیری کمتر از مدل تحریمی ایجاد شده و افت کنترل شده تقاضای داخلی؛ اوضاع متعادل‌تر است. به همین دلیل برخلاف واکنش‌های بسیار مثبت به سهام مرتبط با فلز روی و مس، خریداران نمادهای فولادی بغیر از تک نمادهای «ذوب» و «فولاژ» با احتیاط بیشتری عمل می‌کنند.

 

غول‌های فلزات در صدر


سهام گروه فلزات تقاضای قدرتمندی را در معاملات امروز تجربه می‌کنند. «فولاد» و «فملی» با فاصله آشکار از سایر نمادها بیشترین حمایت را از شاخص کل به عمل آورده‌اند و موج نسبتا قدرتمندی از تقاضا در اغلب نمادهای این گروه در حال خودنمایی است. نمادهای مرتبط با فلزات رنگین که طی جلسات معاملاتی اخیر فضای مثبتی را تجربه می‌کردند از صبح امروز با جبهه‌ قوی‌تر از تقاضا برخوردار شده و غالبا با صف‌های پرشمار خرید کار خود را دنبال می‌کنند. 
در روزهای انتهایی هفته گذشته عوامل متعددی در حمایت از قیمت فلزات پایه برخاستند که از آن جمله می‌توان به توقف سیاست‌های انقباضی فدرال رزرو، پیشرفت مذاکرات تجاری دو قدرت بزرگ اقتصادی یعنی چین و آمریکا و آمار غافلگیرکننده اشتغال ماهانه ایالات متحده اشاره کرد. برآیند این اتفاقات به گارد صعودی محکم‌تر بهای فلزات پایه کمک شایانی کرده‌است. از این رو، مس بار دیگر به سطح 6200 دلار به ازای هر تن نزدیک شد و روی در سقف 6 ماهه خود قرار گیرد. در سمت دیگر، وضع محدودیت‌های زیست‌محیطی در چین به عنوان یکی از ارکان اصلی بازار فلزات پایه به کمک قیمت‌ها آمد. امروز قیمت روی در بورس فلزات لندن به سقف هفت ماهه رسیده و تا بالای مرز 2800 دلار در ازای هر تن معامله می‌شود. فلز مس و سرب هم شرایط مشابهی را در بازار جهانی تجربه می‌کنند. ضمن اینکه قیمت محصولات فولادی هم که مدت‌ها در محدوده نزولی قرار داشت طی هفته قبل رشد 5 درصدی را تجربه کرد تا مجموعه‌ای از رویدادهای مثبت به حمایت از صنعت فلزات بیاید.
دریافت علائمی از این دست در کنار بهبود وضع تقاضا در بورس کالای ایران طی روزهای اخیر و همچین فروکش موج‌های سفته‌بازانه در گروه‌های مستعد شرایطی جدید را در بورس تهران به وجود آورده است. در همین راستا گزارش صف‌نشینی برای فلزات رنگی را بخوانید.

 

کنش‌های کور «حقوقی»‌ها


ارزش معاملات بورسی در کنار منفی شدن جریان معاملات در دیگر صنایع برای رشد قیمت در نمادهای فلزات اساسی نشان می‌دهد که پول‌های آزاد شده در نمادهای بانکی به عنوان لیدر قرمزپوش روزهای اخیر بازار سهام، به سمت سهام فلزات اساسی در حرکت‌ هستند و خون تازه‌ای در رگ‌های بورس جریان پیدا نکرده‌است. صرف چرخش نقدینگی از سهام گروه بانکی به فلزات اساسی به طور خاص با تداوم روند الاکلنگی قیمت‌ها در این دو گروه می‌تواند طی روزهای آتی جریان معکوسی را دوباره تجربه کند. آمادگی ذهنی فعلی سرمایه‌گذاران به تغییر جهت‌های سریع در معاملات روزانه اگر با جهش‌های پی در پی قیمت‌ فلزات اساسی در بازارهای جهانی شارژ نشود؛ احتمال بروز چنین پدیده‌ای را بیش از پیش خواهد کرد. افت تدریجی قیمت نمادها در صنایع دیگر نیز به جذابیت نوسان‌گیری آنها کمک می‌کند و می‌تواند تحرکات سرمایه‌گذاران را تشدید کند. از سوی دیگر همراه با تغییر آرایش بازار شاهد تحرکات کور معامله‌گران حقوقی در دو جبهه کاملا متفاوت هستیم. سهامداران بزرگ در جریان معاملات امروز از یک سو در حال عرضه‌های نسبتا پرحجم در گروه فلزات هستند و از سوی دیگر در گروه‌هایی نظیر بانک‌ها خرید حمایتی پرحجمی را صورت می‌دهند. تحرکات معکوس سهامداران بزرگ در این دو جبهه در شرایطی انجام می‌شود که متغیرهای بنیادی سیگنال‌هایی برخلاف منطق رفتاری فعالان عمده ارسال می‌کند. به عبارت دیگر، برای بسیاری از سهامداران این پرسش به وجود می‌آید که چرا زمانی که قیمت‌های جهانی فلزات در شرایطی مساعدی قرار دارند، عرضه سهامداران بزرگ در وابستگان بورسی آنها افزایش می‌یابد و در عین حال، خرید  در سهم‌های زیان‌ده در جریانی فزاینده دنبال می‌شود؟

عناوین برگزیده