تاریخ: ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۵۸
بازدید: ۲۰۸
کد خبر: ۲۸۳۰۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
لزوم رصد کارنامه میان‌مدت کانال‌داران تلگرامی

تداوم تخلیه حباب قیمتی «انرژی3» / فرار درصدی‌ها از سهام‌ داغ‌شده

می متالز - سهام بورس انرژی به دنبال پمپاژ نقدینگی از سری برخی از سفته‌بازان مسیر پرشتاب صعودی را در ماه‌های متوالی تجربه کرد. طی روزهای اخیر در پایان موج هیجانی، صف فروش سنگین برای این نماد تشکیل شده است. برخی از معامله‌گران بورسی در هفته‌های اخیر نسبت به بسته ماندن سهام این شرکت اعتراض داشتند و احتمالا پس از بازگشایی با خالی کردن سهام از این نماد خارج شده‌اند. در این خصوص سهام‌دارانی که طی ماه‌های گذشته به جمع سهام‌داران بالاتر از یک درصد «انرژی3» اضافه شده بودند، طی معاملات دیروز از این نماد خارج شدند.
تداوم تخلیه حباب قیمتی «انرژی3» / فرار درصدی‌ها از سهام‌ داغ‌شده

به گزارش می متالز، همچنان به نظر می‌رسد مفهوم رشدهای بدون پشتوانه و حبابی شدن قیمت سهام برای بسیاری از معامله‌گران بورسی به خصوص تازه‌واردان جا نیفتاده است. به خیال آن‌ها سهام یک شرکت می‌تواند تا ابد مسیر صعودی را تجربه کند. این نمادها از سوی افراد مشخص که اتفاقا کانال با تعداد اعضای بالا در اختیار دارند نیز در بورس تهران حمایت می‌شوند. در تاریخچه کانال‌های تلگرامی این افراد احتمالا می‌توان نشانه‌ها از مسیر داغ‌شده چنین نمادهایی را مشاهده کرد. در شرایط کنونی نیز در برخی دیگر از نمادها رد پای چنین معامله‌گرانی قابل رصد است.

گرچه سهام بورس انرژی از سقف تاریخی خود در قیمت 8300 تومان افت نزدیک به 47 درصدی را تجربه کرده است اما نسبت کف به قیمتی سالانه فاصله 360 درصدی را نشان می‌دهد. شاید برای مخاطبان جالب توجه باشد که قیمت هر سهم «انرژی3» در میانه تابستان سال گذشته کمتر از 400 تومان بوده است و بر این اساس نسبت به این قیمت همچنان سهام این شرکت 11 برابر رشد کرده است. با این حال نکته جالب توجه فرار برخی از درصدی‌ها از شیب تند نزول قیمتی طی روزهای اخیر بود. در این خصوص در ابتدای معاملات دیروز شخص حقیقی با 4 میلیون سهم و شرکت پرشیان فولاد با 1.5 میلیون سهم در میان سهام‌داران بالاتر از یک درصد حضور داشتند و در پایان پس از حجم معاملات نزدیک به 9 میلیونی نام این سهام‌داران از این لیست محو شد. 

باید گفت سهام بورس انرژی از منظرهای مختلف، بنیادی یا عوامل هیجانی بازار جذابیتی برای خریداران ندارد و به نظر می‌رسد به واسطه خبر عرضه نفت و توهمی که در این خصوص وجود داشت از سوی برخی از معامله‌گران داغ می‌شد. «دنیای بورس» بارها بر عدم وجود عامل حمایتی و بنیادی حتی در خوشبینانه‌ترین سناریوها از عرضه نفت در بورس انرژی تاکید کرده بود. البته آخرین تحلیلی که از سوی «دنیای بورس» در خصوص حبابی شدن قیمت سهام این شرکت منتشر شد به 9 مهر و در قیمت حدود 5300 تومانی «انرژی3» بازمی‌گردد. پس از ارائه این تحلیل و تحلیل‌های پیشین که در سطوح قیمتی پایین‌تر ارائه شد شاهد اثر قدرت نقدینگی در داغ کردن سهام بودیم؛ بر این اساس همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شده بود رشد قیمتی سهام در کوتاه‌مدت لزوما به معنای ارزندگی نیست. سهام‌داران درصدی که به این نماد وارد شده بودند تا با داغ کردن سهام استفاده بهینه را ببرند و در نهایت احتمالا عده‌ای که از علل رشد قیمتی آگاه نبودند در شرایط کنونی استرس ادامه ریزش قیمت را می‌کشند.

یکی از مواردی که از چشمان بازار دور مانده بود اختلاف قیمتی فاحش سهام «انرژی1»، «انرژی2» با سهام «انرژی3» است. اگر به این نمادها در سامانه معاملات بورس تهران نیز توجه شود علت تفکیک سهام بورس انرژی در گروه‌های مختلف مشخص خواهد شد. «انرژی1» با عنوان سهام متعلق به نهادهای مالی بورس انرژی مانند سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات و گروه مالی سپهر صادرات شناخته می‌شود و آخرین معاملات آن حدود 771 تومان بوده است. «انرژی2» نماد معاملاتی سهام متعلق به فعالان بورس انرژی و آخرین معاملات آن در قیمت 670 تومان بوده است. «انرژی3» سهامی است که در بازار پایه فرابورس با قیمت حدود 4400 تومان معامله می‌شود (با صف سنگین فروش مواجه است). آربیتراژ سنگین که در معاملات سهام یک شرکت در دسته‌بندی‌های مختلف وجود داشت شورای عالی بورس را به فکر راه چاره انداخت که البته پیشنهاد ادغام نمادهای مزبور مورد قبول واقع نشد و این موضوع به کام دلالان و سفته‌بازانی بود که از قیمت‌های پایین این نماد را داغ کرده بودند و در شرایط کنونی نیز احتمالا سهام‌داران خارج شده‌اند.

در حالی‌که 600 میلیون سهم برای بورس انرژی ثبت شده است، تنها 125 میلیون سهم در نماد «انرژی3» معامله می‌شود (حدود 21 درصد). بر این اساس اثرات ادغام و عرضه‌های سنگین کاملا مشخص خواهد بود. در معاملات امروز به صورت نمادین دو کد حقوقی به خرید سهام این شرکت پرداختند با این حال باید گفت معامله‌گران باید به وضعیت سودآوری بورس انرژی و ساخت سود هر سهم 29 تومانی در عملکرد 9 ماهه توجه داشته باشند؛ انتظارات از سودآوری که قیمت‌های کنونی سهام این شرکت را توجیه نمی‌کند.

لازم به نظر می‌رسد که معامله‌گران حداقل برای جلوگیری از زیان حداکثری آتی کارنامه افرادی که تریبون در اختیار دارند را به صورت مستند برای میان‌مدت زیر نظر داشته باشند و تبعیت چشم‌بسته نتیجه‌ای جز زیان سنگین در بر ندارد. البته همچنان نقدینگی داغ توانایی ایجاد یک موج نوسانی دیگر را در این سهم خواهد داشت و در این خصوص هر گونه اظهارنظر می‌تواند گمراه‌کننده باشد. البته ارزش صف فروش بورس انرژی در شرایط کنونی حدود 30 میلیارد تومان است که قطعا داغ کردن دوباره سهم نیازمند مقادیر به مراتب بیشتری از پول داغ نسبت به قبل دارد. اما این موضوع نمی‌تواند این حقیقت را کتمان کند که شرایط بنیادی شرکت چشم‌اندازی برای توجیه قیمت‌های کنونی سهم در شرایط کنونی ندارد.

عناوین برگزیده