تاریخ: ۱۰ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۴:۴۰
بازدید: ۱۳۲
کد خبر: ۲۸۶۴۰۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آیا می‌توان دلار را از چرخه مبادلات بین‌المللی حذف کرد؟

آیا می‌توان دلار را از چرخه مبادلات بین‌المللی حذف کرد؟
‌می‌متالز - دلار نقش اصلی مبادلات جهانی را بر عهده دارد، اما به راستی آیا می‌توان این ارز منحوس را از چرخه تبادلات تجاری خارج و از استفاده ابزاری یانکی‌ها (آمریکا) از دلار برای تحمیل فشار به کشور‌ها جلوگیری کرد؟

به گزارش می‌متالز، احمدرضا هدایتی؛ در حال حاضر کشور‌ها بخواهند یا نخواهند، مقادیر قابل توجهی دلار را در جریان تبادلات تجاری وارد کشور‌های خود کرده و در اختیار دارند، دلار‌های مورد اشاره سرمایه‌های سرگردانی هستند که نه می‌شود آن‌ها را به سادگی کنار گذاشت و نه در حال حاضر تجارت با آن‌ها خوشایند دولت‌ها است؛ بنابراین این سوال مطرح است که چگونه می‌توان این ارز منحوس را از چرخه تبادلات تجاری خارج و از استفاده ابزاری بانکی‌ها (آمریکا) از دلار برای تحمیل فشار به کشور‌ها جلوگیری کرد.

البته شاید استفاده از واحد پول ملی کشور‌ها بتواند موقتاً به رفع مشکل کمک نماید، اما به نظر می‌رسد به خاطر نوسانات ارزش پول کشور‌ها که معمولاً تحت تأثیر بحران‌های داخلی و خارجی قرار دارند، این روش نمی‌تواند در دراز مدت استمرار داشته باشد.

در واقع موفقیت در این زمینه مستلزم طراحی یک واحد پولی مشترک و عادلانه بین‌المللی با پشتوانه مناسب است که به سازوکار دقیق و طبیعتاً پیچیده‌ای نیاز دارد.

اما در هر حال قبل از طراحی چنین سازوکاری، کشور‌ها باید تدابیر لازم برای رهایی از شر دلار‌های موجود را اتخاذ کنند.

به نظر می‌رسد برای دستیابی به این هدف چند راه کار وجود دارد از جمله اینکه خرید هر نوع کالا و خدمات از کشور آمریکا توسط همه کشور‌ها (به خصوص صادرکنندگان عمده به آمریکا) با دلار انجام شود و متقابلا فروش هر نوع کالا و خدمات به آمریکا فقط در قبال دریافت واحد پولی کشور صادرکننده یا سایر ارز‌های رایج یا طلا و یا نهایتاً در مقابل دریافت سایر کالا و خدمات موردنیاز کشور صادرکننده انجام شود و همه کشور‌ها دیون خود به آمریکا را با دلار پرداخت و مطالبات را با روش مورداشاره در بند دو دریافت کنند.

در واقع باید کاری کرد که به تدریج و حتی‌المقدور در کوتاه مدت، همه دلار‌های بی‌پشتوانه و بی‌ارزش آمریکا به این کشور بازگردانده شود و در آینده نیز به‌گونه‌ای عمل شود که کمترین مقدار دلار (در حد یک کشور معمولی) از این کشور خارج شود.

همان‌طور که اشاره شد، کشور‌هایی که بیشترین صادرات را به آمریکا دارند، می‌توانند در این رابطه نقش اساسی داشته باشند، البته همزمان باید کار طراحی سازوکار لازم برای واحد پولی جایگزین در دستور کار کشور‌ها قرار گیرد.

در این رابطه باید ضمن آسیب شناسی دقیق و علمی، موضوعاتی مانند نحوه ایجاد پشتوانه، محل نگهداری پشتوانه، نام و شکل واحد پولی، تعیین سهم هر کشور در تأمین پشتوانه، نقش کشور‌ها در این زمینه و حتی احتمال استفاده از روش‌های دیگر مثل رمزارز‌ها نیز مورد توجه قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری فارس

عناوین برگزیده