به گزارش میمتالز، بورس تهران مدتها است که از روند تورمی کشور عقب مانده و فعالان این بازار تنها از طریق نوسانگیری و سفته بازی سود اندکی را به چنگ میآورند. اغلب افرادی که برای سرمایه گذاری اهداف بلند مدت داشتند و به اصطلاح هولدر نامیده میشوند؛ از بازار بورس خارج شدند و پولهای خود را به بازارهای موازی منتقل کرده اند. با این وجود گاهی با افزایش فاصله بورس تهران با تورم کشور و نرخ دلار و طلا، بازار موجی صعودی را آغاز میکند. این امواج صعودی که نمونه معروف و شناخته شده آن را در بهار و تابستان ۹۹ و زمستان ۹۸ شاهد بودیم، یک نیاز اساسی بازار محسوب میشوند. موجهای صعودی سالهای ۹۸ و ۹۹ به واسطه مدیریت نادرست بازار و حمایتهای شدید در ترازهای پر ریسک، ضربهای سنگین به بازار زد و باعث شد تا تعداد زیادی از عموم مردم داراییهای خود را بفروشند و سهام بخرند. نتیجه این سیاست گذاری نیز از بین رفتن اعتماد عمومی نسبت به بورس شد که زیان اصلی آن در نهایت به فعالان بازار سرمایه و اقتصاد کشور وارد شد.
حال پس از چندین ماه بازدهی نامناسب شاخصهای بورس تهران، رشد نرخ دلار و قیمت طلا موجب شکل گیری یک روند صعودی قدرتمند در شاخص کل شد. این روند صعودی شاخص کل از ۲۰ آذر ماه آغاز شد و بازار در ۱۳ روز معاملاتی تا ۷ دی ماه ۱۹.۳ درصد افزایش تراز داشت. با تمام عقب ماندگی که در قیمت سهام بازار دیده میشود؛ یک اقدام توانست مچ بازار را بخواباند. روز پنجشنبه ۸ دی ماه با استعفای علی صالح آبادی موافقت شد و محمدرضا فرزین را به سمت رئیس کل بانک مرکزی منصوب شد.
اولین اقدام محمدرضا فرزین صحبتهایی بود که در برنامه زنده گفتگوی ویژه خبری داشت و اعلام کرد، ارز نیمایی در قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تثبیت خواهد شد. این صحبتها در حالی انجام گرفت که قیمت دلار نیمایی روز چهارشنبه ۲۹ هزار و ۴۰۰ تومان بود و بورس تهران نزدیک به ۷۱ هزار واحد رشد داشت و روندی صعودی خود را دنبال میکرد. با اعلام تثبیت نرخ ارز در روز پنجشنبه و تزریق امروز ارز در سامانه نیما، نرخ دلار نیمایی به شکلی کاملاً دستوری به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافت. این اقدام رئیس کل جدید بانک مرکزی که به عنوان اولین اقدام ایشان قلمداد میشود؛ مانند پتکی بر سر شاخص کل کوبیده شد. شاخصی که پنج روز پیاپی رشد تراز داشت و حتی روز چهارشنبه نزدیک به ۷۱ هزار واحد افزایش را تجربه کرد؛ امروز بیش از ۵۶ هزار واحد ریزش داشت. ریزش امروز بازار در ۲۶ ماه اخیر بی سابقه بوده که میتوان آن را از اولین دستاوردهای رئیس جدید بانک مرکزی دانست.
همچنین اطلاعیه بورس کالا در هفته گذشته مبنی بر تغییر نرخ محاسباتی بهای تمام شده بعضی از صنایع فعال در بورس کالا، از نرخ نیمایی به نرخ شناور بین ارز نیمایی و ارز توافقی، نشان میداد که کارایی پایین ارز نیمایی باعث شده تا بورس کالا یک گام در جهت حذف این ارز بردارد. با تغییراتی که در بانک مرکزی اتفاق افتاد، این اقدام شکست خورد و امروز عملی شدن این اطلاعیه به تصمیم ستاد تنظیم بازار کشور موکول شد.
منبع: اقتصاد نیوز