به گزارش میمتالز، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان طی سخنانی به مناسبت سال نو میلادی با اشاره به اقدامات باکو در سال گذشته و مذاکراتی که با ایروان انجام گرفته، اظهار داشت: ارمنستان در اکتبر سال جاری در نشستهای پراگ و سوچی تمامیت ارضی و حاکمیت کشورمان را به رسمیت شناخت. معتقدم که اکنون همه پیش نیازها برای امضای معاهده صلح با ارمنستان را داریم که بر اساس پنج اصل معروف پیشنهادی آذربایجان امکان پذیر است.
وی به خرید تجهیزات نظامی آذربایجان از کشورهای مختلف اشاره کرده و افزود: امسال ما قدرت نظامی خود را بیشتر تقویت کردیم. این منطقه خاص همیشه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است و آذربایجان قدرت نظامی خود را در جنگ دوم قره باغ نشان داد. طی دو سال گذشته پس از جنگ، ما به لطف اجرای اصلاحات، ایجاد واحدهای مسلح جدید و تامین تسلیحات و تجهیزات پیشرفته ارتش خود، پتانسیل نظامی خود را تقویت کرده ایم. چندین مانور نظامی انجام شده در سال جاری بار دیگر آمادگی رزمی بالای ارتش ما را ثابت کرد.
رئیس جمهور آذربایجان ادامه داد: عملیات انتقام و درگیریهای نظامی در مرز آذربایجان با ارمنستان در شهریور ماه امسال پیروزی درخشان دیگری را برای ما به ارمغان آورد. در نتیجه درگیریهای مرزی، آذربایجان در بسیاری از مواضع راهبردی جای پای خود را به دست آورده است.
منظور علی اف از مواضع راهبردی، تسلط بر جادههای مواصلاتی ارمنستان و نیز نفوذ به عمق خاک این کشور به فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری است که مورد اعتراض ایروان و سازمان ملل قرار گرفته است.
وی با اشاره به ساخت و سازهای انجام گرفته در مناطق آزاد شده نیز اظهار داشت: برنامه بازگشت بزرگ با موفقیت اجرا میشود. در تعدادی از شهرها کارهای ساختمانی در مقیاس بزرگ در حال انجام است. اول از همه ساخت و سازهای بزرگ در شوشا در حال انجام است. به موازات آن در آغدام، فضولی، زنگیلان و لاچین بیمارستان ها، مدارس و ساختمانهای مسکونی در حال ساخت است. امسال یک فرودگاه بین المللی در زنگیلان افتتاح کردیم. این دومین فرودگاه در مناطق آزاد شده است (اولین فرودگاه در شهر فضولی افتتاح شد) و سومین فرودگاه حداکثر تا دو سال دیگر راه اندازی میشود.
رئیس جمهور آذربایجان با بیان اینکه کار گستردهای برای افتتاح کریدور زنگزور با احداث راه آهن و جادههای آسفالته در حال انجام است، گفت: کریدور زنگزور چه ارمنستان بخواهد و چه نخواهد قطعاً افتتاح خواهد شد. ما عظم قاطع خود را نشان میدهیم و همه چیز طبق برنامه پیش میرود. ما باید با جمهوری خودمختار نخجوان که جزء لاینفک آذربایجان است خط ارتباطی داشته باشیم و خواهیم داشت.
علی اف در حالی از کریدور سخن میگوید که مقامات ارمنستان بارها تاکید کرده اند که به باکو خطوط مواصلاتی در این منطقه میدهند، اما کریدور را نه. همچنین بر اساس توافق انجام گرفته سه جانبه بین روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان، درباره این منطقه حرفی از کریدور به میان نیامده است.
رئیس جمهور آذربایجان با اشاره به عملکرد اقتصادی این کشور نیز گفت: عملکرد اقتصادی امسال در دوره پسا کرونا رضایت بخش است. به عنوان مثال، اقتصاد ما حدود ۵ درصد رشد داشته که رشد بخش غیرنفتی بیش از ۹ درصد ثبت شده است. در عین حال تولید ناخالص داخلی ما در سال جاری به رکورد ۱۳۰ میلیارد منات رسید. این یک دستاورد تاریخی است. به موازات آن، بدهی خارجی ما نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. چند سال پیش هدفی را برای دولت تعیین کردم که بدهی خارجی ما را به کمتر از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی کاهش دهد. سال گذشته ۱۷ درصد بود. آخرین آمار در سال جاری نرخ ۹.۵ درصد را نشان میدهد.
علی اف همچنین با اشاره به توافقات انجام گرفته بین آذربایجان و اروپا درباره مبادلات انرژی گفت: در سال جاری تحولات مهمی در بخش انرژی رخ داده است. در اواسط سال ۲۰۲۲، تفاهم نامه مشارکت استراتژیک در زمینه انرژی بین آذربایجان و اتحادیه اروپا امضا شد که هم اکنون در حال اجرا است. آذربایجان در حال افزایش صادرات گاز طبیعی خود به بازارهای جهانی است. در ۱۷ دسامبر، ما یک پروژه بزرگ دیگر را راه اندازی کردیم. کابل برق در زیر دریای سیاه به آذربایجان اجازه میدهد تا نقش مهم تری در این زمینه ایفا کند. آذربایجان تامین کننده اصلی برق خواهد بود که انرژی سبز است. من چندین بار گفته ام که قره باغ و شرق زنگزور باید به منطقه انرژی سبز تبدیل شود. ما در حال حاضر به این هدف دست یافته ایم و به همین مسیر ادامه خواهیم داد. منابع اولیه انرژی تجدیدپذیر آذربایجان برای کشور ما و جهان اهمیت زیادی دارد. من اخیراً اعلام کرده ام که پتانسیل منابع انرژی تجدیدپذیر اثبات شده آذربایجان ۱۸۴۰۰۰ مگاوات است. ۱۵۷۰۰۰ مگاوات از این حجم در بخش آذربایجان دریای خزر قرار دارد. این کشور ما را به شریکی ضروری در بخش انرژی تبدیل خواهد کرد.
منبع: خبرگزاری تسنیم