به گزارش میمتالز، در جلسه نوبت عصر روز یکشنبه - ۱۱ دی - مجلس شورای اسلامی پیشنهاد تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر مسکوت ماندن «طرح مالیات بر عایدی سرمایه» در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.
در جلسه نوبت صبح امروز بررسی گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد این طرح در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفته بود.
محمدحسین فرهنگی در دفاع از این پیشنهاد با بیان اینکه پیشنهاد مسکوت ماندن فقط یک بار قابل طرح است، اظهار داشت: بر خلاف آنچه که در عنوان طرح است، این طرح در قالب ۲۷ ماده مطرح شده و بخش قابل توجهی از آن بر اساس مالیاتهای مستقیم به اصلاح قوانین دیگر از جمله قانون مربوط به سامانههای الکترونیک پرداخته است و در مواد مختلف آن سعی شده مسائل متنوعی ایجاد شود.
نایب رئیس اول کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس تاکید کرد: مواد ۳ و ۶ این طرح بخشهای مالیاتی را به تجاری و غیرتجاری تقسیم کرده، اما در سایر بخشها، غیر تجاریها را به بخشهای تجاری اضافه کرده است و حتی گفته شده که این گروه مشمول بالاترین نرخ مالیات بر عایدی سرمایه میشوند.
نماینده مردم تبریز در مجلس تاکید کرد: در این طرح تراکنشهای بانکی شامل مالیات شده است، یعنی اگر فردی بخواهد به فردی دیگر بدهی خود را پرداخت کند، باید مالیات پرداخت کند. همچنین برای کشاورزی که میخواهد محصول سردرختی خود را بفروشد، شامل این مالیات میشود؛ از طرفی فقط یک خودرو شامل معافیت از مالیات میشود، اما اگر کشاورزی یا صاحب کارگاهی برای حمل و نقل خود چند خودرو نیاز داشته باشد، شامل مالیات میشود.
وی با اشاره به تبصره ۲ ماده ۱۵ این طرح گفت: در این طرح خواسته شده تورم حل شود که عملیاتی نیست؛ از طرفی سوال این است که آیا ملاک تورم ماهانه است یا تورم همان جنس و کالا که مشخص نکرده است.
فرهنگی یادآور شد: گاهی نرخ تورم ۳۰ درصد است، ولی ممکن است یک کالا تا ۲۰۰ درصد قیمت آن تغییر کند؛ بر این اساس مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه مواردی میشود؟ همچنین ممکن است به مانند طرح مالیات بر خانههای خالی، امکان اجرایی شدن این طرح وجود نداشته باشد.
این نماینده مجلس با ذکر سوالی مبنی بر اینکه چرا این طرح در قالب لایحه ارائه نشده است، اظهار داشت: ما در جامعهای نیستیم که نرخ ثابت و پایینی بر نوسانات کالاها وجود داشته باشد. به عبارتی با توجه به نواساناتی که در ارز و طلا و دیگر مسائل وجود دارد و تورم هم بیش از ۳۰ درصد است، بهتر بود این طرح در قالب لایحه ارائه شود. چرا که چنین طرحی برای اقتصادهای با ثبات است.
در ادامه محمدرضاپور ابراهیمی در مخالفت با پیشنهاد فرهنگی درباره مسکوت ماندن طرح مالیات بر عایدی سرمایه گفت: درباره اینکه چرا دولت در این باره لایحه ارائه نداده، باید گفت نگاه کمیسیون این است که دولت در این باره لایحه ارائه کند، ولی در این سالهای درباره جلوگیری از فعالیتهای سوداگرانه و موضوع مالیات توسط دولت ارائه نشد، اما در ابتدای دولت سیزدهم توافق شد که این طرح با کار کمیسیون اقتصادی مجلس پیگیری شود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: در زمان بررسی این طرح جزییات بحث و بررسی خواهد شد، اما اینکه اصل موضوع را مسکوت بگذاریم به صلاح کشور نیست. قیمت ارز، طلا، املاک و مستغلات و خودرو را اگر نگاه کنید متوجه لزوم وجود چنین طرحی خواهید شد.
وی افزود: دستانی پیش از این اجازه ندادند که چنین قوانینی در کشور ساری و جاری شود، اما این طرح از فعالیت سوداگرانه و دلالی و سفته بازی در کشور جلوگیری خواهد کرد و نمایندگان مجلس بارها به بنده مراجعه کردند که این طرح چه زمانی به مجلس خواهد آمد.
نماینده مردم کرمان در مجلس خاطرنشان کرد: پیام مجلس باید ایجاد ثبات و آرامش در اقتصاد کشور و جلوگیری از سوداگری باشد و از همکاران خود میخواهیم این پیشنهاد را پس بگیرند. زمانی که این قانون تصویب شود، معاملات در سوداگری مسکن از بین خواهد رفت و چنین اقداماتی سبب ثبات در اقتصاد کشور خواهد شد.
در پایان نمایندگان با توقف بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه در صحن علنی مجلس مخالفت کردند.