به گزارش میمتالز، در پی رشد اخیر بازار ارز، تیم اقتصادی دولت تصمیم به تغییر در مدیریت بانک مرکزی بهعنوان سکاندار مدیریت بازار ارز، گرفت، در همین راستا از اواخر دی ماه شاهد تغییر برخی از سیاستهای کلان بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم.
دلیل اینکه دلار از آذر ماه وارد رالی صعودی شد و گامهای صعودی بلندی از کانال ۳۰ هزار تومان به کانال ۴۰ هزار تومان برداشت مشخصاً بهدلیل اتخاذ سیاست جدید بانک مرکزی در زمان مدیریت قبل بود.
گفتنی است بانک مرکزی در آن برهه با هدف کنترل نرخ ارز در بازار آزاد، اقدام به تشکیل بازار توافقی کرد که منجر به عرضه ارزهای باکیفیت در قالب اسکناس دلار در این بازار شد. اتخاذ تکنیک جدیدی که بعد از گذشت چند هفته میتوان به غلط بودن آن اذعان کرد چرا که سبب سرکشی نرخ ارز به کانال بالاتر بود.
بهبیان دیگر بانک مرکزی در دوره مدیریت قبلی در راستای تکنرخی شدن (نزدیک شدن قیمت ارز صادراتی به قیمت ارز در بازار آزاد) نرخ ارز، به صادرکنندهها اجازه عرضه ارز (اسکناس) خود از سامانه نیما به بازار توافقی را داد و باعث کمبود ارز باکیفیت در سامانه نیما و در نتیجه جهش نرخ ارز در بازار آزاد شد. فرزین پس از روی کار آمدن، در همان روزهای ابتدایی سیاستهایی را ابلاغ کرد که لااقل تا امروز ترمز رشد نرخ ارز را کشیده و توانسته است آن را در محدوده ۴۲ هزار تومان تثبیت کند.
شاید ابهام بزرگی در اینجا به وجود بیاید که وقتی دلار از ۳۰ هزار تومان رشد خود را شروع کرد، طبیعتاً در چنین محدودههایی تثبیت میشد و سیاستهای بانک مرکزی علت اصلی عدم رشد بیشتر نرخ ارز نیست، اما نکتهای که لازم است در اینجا به آن اشاره شود عوامل جدیدی بودند که ظهور و بروز آنها میتوانست نرخ ارز را مجدداً به مدار صعود برگرداند که بهنظر میرسد که این بار هوشمندی بانک مرکزی و ابلاغ سیاستهای جدید توانست از رشد مجدد نرخ ارز جلوگیری کند.
از جمله این عوامل میتوان به محدود شدن یکی از راههای تنفس ارزی کشور از مسیر عراق بهواسطه ادامه یافتن سیاست خصمانه فشار حداکثری، نمایشهای رسانهای پارلمان اروپا با تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین سایر تغییر و تحولاتی که مستقیماً بهواسطه بالابردن انتظارات تورمی میتوانستند مجدداً باعث رشد مجدد نرخ ارز شوند.
بانک مرکزی چگونه ترمز رشد نرخ ارز را کشید؟ در چنین شرایطی بانک مرکزی با رویکرد جدیدی که تحت عنوان سیاست "احیای ثبات" اتخاذ کرد، سه اقدام مهم در راستای ثباتبخشی به بازار ارز را در دستور کار خود قرار داد، اولین اقدامی که بانک مرکزی با درس گرفتن از سیاست قبلی، با ابلاغ سیاستی جدید دست به اصلاح آن زد، مدیریت ارزهای باکیفیت بود. بانک مرکزی برای مدیریت این ارزها چند راهبرد را بهشکل همزمان بهشرح زیر اعمال کرد.
۱ ـ بانک مرکزی روز سوم بهمن ماه نیز اعلام کرده بود، با توجه به گشایشهای ارزی انجامشده و تمهیدات صورتگرفته اخیر در تعامل با کشور چین، تمامی بازرگانانی که قصد پرداخت ارز به ذینفعان طرف تجاری خود در کشور چین را دارند، بهمحض ثبت درخواست تخصیص ارز یوان در سامانه جامع ارزی، میتوانند طی ۲۴ ساعت تأییدیه تخصیص ارز را از سامانه دریافت و نسبت به تدارک انتقال ارز اقدام کنند.
۲ ـ در بخش درخواست خرید ارز چنانچه نوع ارز تخصیصیافته، درهم امارات باشد امکان ثبت درخواست خرید ارز با هر نوع ارزی مقدور است و چنانچه نوع ارز تخصیص درهم امارات نباشد، امکان ثبت درخواست به هر ارزی غیر از درهم امارات وجود دارد.
منبع: خبرگزاری تسنیم