به گزارش میمتالز، همزمان با رکوردشکنی بهای ارز در بازار آزاد تقاضا برای محصولات پتروشیمی در رینگ داخلی بورسکالا نیز رکورد خود در سالجاری را شکست. در حالی که در هفتههای گذشته بستر بورسکالا با کاهش نسبی خرید برای محصولات پتروشیمی مواجه شد، به نظر میرسد فتح قله ۴۵هزار تومانی برای ارز آزاد، دوباره هیجان را به این رینگ بازگردانده است. هفته گذشته خریداران در گروه پلیمریها تقاضایی معادل ۱۹۲هزار تن را به ثبت رساندند که در بیشترین سطح در سال ۱۴۰۱ قرار دارد. همچنین در گروه شیمیاییها تقاضا برای این محصولات به بیش از ۴۸هزار تن رسید که در رتبه دوم پس از هفته میانی اردیبهشتماه سالجاری قرار میگیرد. بررسی معاملات نشان میدهد که حجم کل تقاضا نسبت به عرضه حدود ۷۰درصد بیشتر بوده است.
این درحالی است که به دلیل جبران عرضه پتروشیمی باختر حجم عرضه به میزان قابلتوجهی افزایش یافت و به بیش از ۱۶۸هزار تن رسید که نسبت به میزان معمول عرضههای محصولات پتروشیمی در رینگ داخلی بورس در سطح بالایی قرار دارد. افزایش عرضهها در سطح نزدیک به ۱۴۰هزار تن با وجود این حجم از تقاضا را میتوان از دلایلی دانست که رقابتهای قیمتی چشمگیر در بورسکالا مشاهده نمیشود و بسیاری از محصولات در زیرگروه شیمیایی و پلیمری با رقابت قیمتی پایین یا در سطح قیمت پایه معامله میشوند. در صورتی که حجم عرضه به سطوحی همچون تابستان سالجاری برسد میتوان انتظار داشت که اختلاف قیمتهای پایه و میانگین قیمت پایانی به سطوحی بسیار بالاتر از میزانی که اکنون در بررسی معاملات دیده میشود، برسد.
در نتیجه برتری تقاضا به عرضه، حجم معاملات نیز به بیش از ۱۴۰هزار تن رسید که نسبت به هفته پایانی دیماه رشد بیش از ۱۴ درصدی داشته است. به نظر میرسد افزایش انتظارات تورمی و واهمه از رشد قیمتها در آینده به دلیل جهش نرخ آزاد ارز و به تبع آن نیمایی به پله های بعدی انگیزه اصلی خریداران برای افزایش حجم معاملات است. البته بهطور مرسوم در هفته ابتدایی هرماه به دلیل شارژ مجدد سهمیه بهینیاب خریداران، تقاضا افزایش نسبی را تجربه میکند؛ اما نمیتوان تاثیر آن بر حجم دادوستد را چشمگیر دانست.
سی و نهمین جدول قیمتهای پایه در سالجاری در حالی افزایشی اعلام شد که بهای ارز نیمایی برای دومین هفته متوالی ثابت بوده و در سطح ۲۸هزار و ۳۷۱ تومان قرار دارد. در نتیجه ثبات ارز نیمایی میتوان گفت تنها قیمت جهانی در تعیین قیمتهای پایه اثرگذار بود؛ گرچه در برخی کالاها افزایش قیمتهای پایه از میزان رشد جهانی آن بیشتر بوده است. در گروه پلیمریها پلیاستایرن مقاوم و معمولی با بیش از ۵درصد رشد قیمتی در صدر جدول قرار گرفتند. زیرگروه شیمیایی ها، اما افزایش قیمت بیشتری را تجربه کردند و به ترتیب ارتوزایلن، بنزن و زایلین مخلوط ۶، ۴ و ۳درصد افزایش قیمت را به ثبت رساندند. با این حال قیمت بسیاری از کالاها در این زیرگروه از جمله آمونیاک و استایرنمنومر بدون تغییر نسبت به هفته گذشته ماند.
منبع: دنیای اقتصاد