تاریخ: ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۵۵
بازدید: ۱۵۷۱
کد خبر: ۲۹۰۹۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

طلا را در کدام استان‌ها می‌توان یافت؟

می متالز - ایران رتبه ۵۷ تولید طلا در رده جهانی را به خود اختصاص داده است. بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود ۱۵ معدن طلا در ایران وجود دارد که از این تعداد ۱۲ معدن فعال و ۳ معدن غیرفعال هستند.
طلا را در کدام استان‌ها می‌توان یافت؟

به گزارش می متالز، استاندارد جهانی یک معدن طلا، داشتن ذخیره ۱۰۰ تن به بالاست. کشور ما دارای معادن کوچک و پراکنده بسیاری است اما تنها حدود ۱۰ معدن آن نزدیک به سطح کلاس جهانی است که مهم‌ترین آنها معدن طلای ساریگونی کردستان و زرشوران آذربایجان‌غربی است. در ادامه، برخی از استان‌های طلاخیز کشور را معرفی می‌کنیم.


قطب نخست ذخیره طلای کشور

قائم مقام رئیس در امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی، گفت: آذربایجان غربی قطب نخست طلا با داشتن بیش از ۳۱ درصد کل ذخیره طلای شناسایی شده در کشور است.
پریسا عابدپور گفت: آذربایجان غربی قطب نخست طلا با داشتن بیش از ۳۱ درصد کل ذخیره طلای شناسایی شده در کشور است. وی تصریح کرد: درحال‌حاضر آذربایجان غربی با دارا بودن ۲ معدن طلا و ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن ذخیره قطعی در رتبه نخست ذخایر طلایی کشور است. قائم مقام رئیس در امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی بیان کرد: از ۶۸ نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور ۵۱ نوع در استان آذربایجان غربی شناسایی شده که ۲۰ نوع آن در مرحله اکتشاف و ۳۱ نوع در مرحله بهره‌برداری است. وی افزود: مواد معدنی غیر فلزی از جمله سیلیس با عیار ۹۹ درصد و بیشتر، باریت با وزن مخصوص ۴.۲۶ گرم بر سانتی‌متر مکعب، میکا با درجه خلوص بالا و ورقه‌های بزرگ و دولومیت با عیار بالای ۲۲ درصد در مناطق مختلف استان که جزو ذخایر معدنی با ارزش هستند، وجود دارد.
عابدپور گفت: در ۷ ماهه امسال تعداد پروانه اکتشافات صادرشده در استان ۲۲۲ مورد و گواهی کشف ۲۵ مورد با ذخیره قطعی ۷ میلیون و ۱۳۵ هزار تن است. وی ادامه داد: در بازه زمانی یادشده، تعداد ۴۶۵ پروانه بهره‌برداری با ذخیره قطعی یک میلیارد و ۲۱۲ میلیون و ۴۶۸ هزار تن و اشتغالزایی برای ۵ هزارو ۱۸۳ نفر صادر شده است. ۶۸ مورد با میزان استخراج یک میلیون و ۶۹ هزار و ۵۰۷ متر مکعب مجوز برداشت موقت از ذخایر شن و ماسه استان برای استفاده در واحدهای تولیدی شن و ماسه و پروژه‌های عمرانی صادر شده است.


امیدبخش‌های طلایی

سیستان و بلوچستان از استان‌هایی است که معادن با ارزش زیادی در ارتفاعات آن نهفته است و معادن طلای شناسایی‌شده با ذخیره بیش از ۱۰میلیون تن را در دل خود جای داده است. براساس مطالعات زمین‌شناسی، یکی از استان‌های طلاخیز کشور، سیستان و بلوچستان است.
براساس این مطالعات ۴ منطقه امیدبخش طلا در این استان شناسایی شده که یکی از آنها نیز به مرحله گواهی کشف رسیده است. درباره مناطق و میزان طلای اکتشاف‌شده در استان سیستان و بلوچستان، نادر میرشکار، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان به روزگار معدن می‌گوید: علاوه بر منطقه بزمان به دو سه نقطه امیدبخش دیگر برای اکتشاف معدن طلا رسیده‌ایم. کار اکتشاف این محدوده‌های جدید به ایمیدرو واگذار شده است.
 به‌دنبال اکتشافات در ناحیه سیاه‌جنگل شهرستان خاش نیز ۵.۴تن ذخیره طلا کشف شده که حاصل فعالیت‌های جدید اکتشافی در این منطقه است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خاطرنشان می‌کند: این ذخیره حاصل نمونه آزمایشی اکتشاف در مساحتی به‌وسعت ۱۳۰هکتار است و گفته شده در این منطقه ۱۰ تن طلا وجود دارد.
نادر میرشکار با اشاره به میزان ذخیره طلای استان سیستان و بلوچستان یادآور می‌شود: درحقیقت میزان طلای اعلام‌شده مربوط به طلای بزمان است که به‌طور تقریبی یک گرم در تن است یعنی به ازای هر تن خاک، یک گرم طلا به‌دست می‌آید که این ذخیره در مجموع ۱۰ تن می‌شود.
در پایان باید یادآور شد، گرچه صنعت طلا در ایران قدمتی چند هزار ساله دارد و وضعیت معادن طلای این سرزمین نیز درخور توجه است اما این صنعت قدیمی و پول‌ساز، آن‌گونه که باید به جایگاه اصلی خود نرسیده و سهم ایران از تولید و صادرات جهانی این کالای طلایی، بسیار اندک و قابل‌چشم‌پوشی است.


تولید ۳ تن طلا در قروه

معاون معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت: بر اساس اکتشافات انجام شده در سال‌های ۹۵ و ۹۶، ذخیره قطعی طلا در معادن این استان از ۱۱ درصد به ۳۰ درصد کل ذخایر طلا در کشور رسیده است.
مهدی مرادی با بیان اینکه اکنون ۳۴۰ تن ذخیره طلای قطعی ایران است، اظهار کرد: پیش از این اکتشافات، ذخیره قطعی طلا در کردستان ۳۷ تن معادل ۱۱ درصد ذخایر کشور برآورد می‌شد اما با این اکتشافات، این میزان به حدود ۱۰۸ تن معادل ۳۰ درصد ذخایر طلای کشور رسید.
وی افزود: اکتشافات سازمان زمین‌شناسی نشان می‌دهد کشف ذخایر ارزشمند طلا در کردستان شامل معدن طلای قلقله با ذخیره ۱۰ میلیون و ۲۹ هزار تن کانسنگ با عیار ۱.۲ گرم در تن، طلای کرویان با ذخیره ۳ میلیون و ۳۴۰ هزار تن کانسنگ با عیار ۱.۱۸ گرم در تن و طلای قبغلوجه با ذخیره یک میلیون و ۴ هزار تن کانسنگ با عیار یک گرم در تن است. (سنگ معدن یا کانسنگ گونه‌ای سنگ حاوی فلزات و عناصر ارزشمند و مهم است)
مرادی تاکید کرد: در حوزه معادن طلای استان تاکنون ۲ پروانه بهره‌برداری در معدن ساریگونی قروه و قلقله سقز صادر شده و ۳ گواهی کشف برای متقاضیان نیز در کرویان، قبغلوجه و میرگه نقشینه صادر شده است.
معاون معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یادآور شد: محدوده‌های ظرفیت‌دار طلای کردستان که از سوی سازمان زمین‌شناسی معرفی شده و در دست مطالعه است یا در آینده نزدیک مطالعه می‌شود نیز شامل محدوده آنومالی پیرخدر، محدوده آنومالی قره‌چر، محدوده آنومالی سرد کوهستان، محدوده آنومالی زاوه‌کوه و محدوده آنومالی گندمان است.
وی گفت: تا امسال ۳ پروانه اکتشاف طلا در کردستان به‌نام سازمان زمین‌شناسی در حمزه قرنین، کس‌نزان و میرگه نقشینه صادر شده که هم‌اکنون یکی از آنها به گواهی کشف تبدیل شده است.
معاون معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه فعالیت معدن طلای ساریگونی قروه از یک سال پیش آغاز شده است، افزود: در این معدن امسال ۳ تن شمش طلا تولید شده که این میزان شامل ۶۰ درصد میزان تولیدی در معادن طلای کشور است.
مرادی اضافه کرد: هم‌اکنون ۶۸۵ شغل مستقیم در معدن طلای ساریگونی قروه مشغول به کار هستند که این میزان حدود ۵۰ درصد از ظرفیت واقعی اشتغال معادن استان است.
به گفته وی، ساخت معدن قلقله سقز نیز از چند ماه گذشته با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آغاز شده که انتظار می‌رود حداکثر تا ۲ سال آینده به مرحله تولید شمش برسد و در آن حدود ۳۰۰ نفر مشغول به کار می‌شوند. ۳ محدوده قلقله، کرویان و قبغلوجه در سال ۹۱ به‌وسیله فراخوان مزایده عمومی با مجموع ۱۷ هزار و ۳۰۰ کیلوگرم طلای خالص واگذار شد.


معرفی معدن طلای موته اصفهان

معدن طلای موته (در ۷ کیلومتری شمال غرب روستای موته از توابع شهرستان برخوار و میمه استان اصفهان) زیرمجموعه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران وابسته به ایمیدرو است که پیشینه فعالیت در این منطقه با مشاهده آثار شدادی و کوره‌های ذوب به زمان‌های خیلی دور بازمی‌گردد.
اما فعالیت اصلی معدن در عمل از سال ۱۳۳۶ از سوی شرکت سهامی کل معادن ایران آغاز شد و پس از اکتشاف مقدماتی و نیمه‌تفصیلی و تفصیلی در سال ۱۳۶۹ قرارداد ساخت کارخانه با شرکت استرالیاییBHP بسته شد. در ادامه راه، در خرداد ۱۳۷۲ این مجتمع فعالیت استخراج و استحصال طلا را آغاز کرد.
براساس آمار و اطلاعات موجود که از سوی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران ارائه شده، برنامه‌های مختلفی شامل «استخراج طلا از کانی‌های کم عیار معدن»، «اجرای روش‌های استحصال طلا از سد باطله قدیمی مجتمع» و «جایگزینی روش‌های جدید شمش‌ریزی طلا با هدف کاهش آلودگی و افزایش کیفیت» برای این مجتمع معدنی در دست اجراست. در ادامه، گزارشی را از عملکرد مجتمع موته در سالی که گذشت مرور خواهیم کرد. از جمله موارد مهم مطرح شده در این گزارش، افزایش ۴۵درصدی تولید در ۱۰ماهه سال ۹۵ و تولید ۲۹۵کیلوگرم شمش طلا در این مدت است.
۱۹فروردین ۹۵ خبری مبنی بر افزایش ۲۲درصدی تولید طلای موته در اسفند ۹۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته اعلام شد. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، مجتمع طلای موته در اسفند سال گذشته، ۲۲ کیلوگرم شمش طلا تولید کرد که در اسفند ۹۳، ۱۸ کیلوگرم بود. همچنین میزان تولید در اسفند ۹۴ در مقایسه با برنامه تولید طلا (۱۶ کیلوگرم) ۳۸درصد افزایش نشان داده است.
بر اساس آمار و اطلاعات موجود، مجتمع طلای موته در ۱۲ ماهه سال ۹۴ حدود ۲۴۷ کیلوگرم شمش طلا تولید کرد که نسبت به برنامه تولید (۲۳۰ کیلوگرم) ۷درصد افزایش داشته است. در ادامه، خبر از افزایش ۱۱درصدی طلای موته در فروردین ۹۵ داده شد. به این ترتیب که در نخستین ماه از سال ۹۵، ۲۰ کیلوگرم شمش طلای خالص تولید شد. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۱۸ کیلوگرم بود. همچنین میزان تولید این شرکت نسبت به برنامه (۱۵ کیلوگرم) ۳۳درصد بیشتر بود.
روند تولید مجتمع طلای موته از اسفند ۹۴ پس از یک دوره چند ماهه کاهشی، مثبت شد به طوری که میزان تولید اسفند با ۲۲درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه اسفند ۹۳ (۱۸ کیلوگرم) به ۲۲ کیلوگرم رسید. گفتنی است مجتمع معدنی موته در ۱۲ ماهه سال گذشته، ۲۴۷ کیلوگرم شمش طلا تولید کرد که نسبت به برنامه تولید (۲۳۰ کیلوگرم) با افزایش ۷درصدی روبه‌رو شد.

عناوین برگزیده