به گزارش می متالز، آخرین نسخه آن نیز به سند تولید مواد معدنی در سال ۲۰۱۶ میلادی (۱۳۹۵ خورشیدی) برمیگردد. در ادامه و مبتنی بر دادههای این سازمان، به ۵ ماده معدنی که در سالهای ۱۲۹۲ تا ۱۳۹۵ خورشیدی بیش از همه در جهان استخراج شدهاند، اشاره میشود.
دادههای سازمان زمینشناسی انگلیس نشان میدهد که بیش از یک تریلیون تن ذخایر زغال سنگ در سراسر جهان وجود دارد. با در نظر گرفتن میزان کنونی تولید، ۱۵۰ سال طول میکشد تا تمام این ذخایر استخراج شوند، بنابراین جای تعجب ندارد که بگوییم زغال سنگ بیش از سایر مواد معدنی در جهان استخراج میشود، در حالی که چین پیشتاز تولید زغال سنگ در جهان است و در سال ۲۰۱۶ میلادی ۳.۳ میلیارد تن از این کانی استخراج کرد. این رقم البته نسبت به میزان استخراج زغال سنگ در چین در سال ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۹۱ خورشیدی) که ۳.۹ میلیون تن بود، ۱۶ درصد کاهش داشت. پیشبینی میشد که چین در سال ۲۰۱۶میلادی، ۳.۴ میلیارد تن تولید داشته باشد که میزان تولیدش از این رقم هم کمتر شد. به نظر میرسد با گسترش منابع تولید انرژی تجدیدپذیر، روند کاهشی تولید این کانی در این کشور ادامه یابد.
کاهش تولید چین، نشاندهنده روالی است که در تولید زغال سنگ در سطح جهان وجود دارد. تولید جهانی این کانی در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۷.۴ میلیارد تن رسید، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۲ میلادی ۸.۲ میلیارد تن بود اما تولید زغال سنگ استرالیا و روسیه در ۵ سال گذشته افزایش داشته است. افریقای جنوبی و امریکا، شاهد کاهش چشمگیر تولید زغال سنگ آنتراسیت و زغال قیری بودند. تولید زغال سنگ امریکا نیز کاهش چشمگیری داشت و از ۹۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۲ میلادی به ۷۸۲ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ میلادی کاهش یافت، در حالی که ۷۸۲ میلیون تن تولید، از سال ۱۹۷۹ میلادی (۱۳۵۸ خورشیدی) تا آن سال، سابقه نداشته است.
در سال ۲۰۱۶ میلادی، ۴.۶ میلیارد تن آهن تولید شد که شامل سنگ آهن و آهن خام میشود. تولید این ۲ ماده، روند صعودی داشته است. تولید جهانی سنگ آهن از ۲.۹ میلیارد تن در سال ۲۰۱۲ میلادی به ۳.۳ میلیارد تن در سال ۲۰۱۶ میلادی رسید. اوج تولید این کامودیتی در سال ۲۰۱۴ میلادی، ۳.۳۸ میلیارد تن بود. تولید آهن خام از ۱.۲۴ میلیارد تن در سال ۲۰۱۳ میلادی (۱۳۹۲ خورشیدی) به ۱.۲۳ میلیارد تن در سال ۲۰۱۶ میلادی رسید. اوج تولید آن نیز مانند سنگ آهن در سال ۲۰۱۴ میلادی به میزان ۱.۲۶ میلیارد تن بود.
آهن همچنان برای صنعت و ساختوساز، مهم و حیاتی تلقی میشود که به دلیل جایگاه آن در تولید فولاد و بتن است. با این حال افت عیار کانیها و هزینههای مرتبط با افزایش تولید، منتج به کاهش تولید این ماده در برخی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده آن از جمله افریقای جنوبی، امریکا و چین شده که همگی از کاهش میزان تولید در سال ۲۰۱۶ میلادی در مقایسه با سال ۲۰۱۲ میلادی خبر میدهند.
این در حالی است که برزیل و استرالیا انتظار افزایش تولید آهن را داشتهاند و شرکتهای مستقر در این کشور بر معادن جدیدی سرمایهگذاری میکنند که قرار است جایگزین معادن قدیمی تولیدکننده کانی آهن باشند. در ژوئن (نیمه خرداد تا نیمه تیر)، بیاچپیبیلتون استرالیایی، بزرگترین شرکت معدنکار جهان، پروژه ۴میلیارد دلاری سنگ آهن خود را در استرالیای غربی به راه انداخت. این پروژه قرار است تا سال ۲۰۲۱ میلادی (۱۴۰۰ خورشیدی) جایگزین معدن یاندی شود که سالانه ۸۰ میلیون تن سنگ آهن تولید میکند.
تولید بوکسیت که مادهای کلیدی در تولید آلومینیوم به شمار میآید، در ۵ سال گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرده است. اوج تولید آن در سال ۲۰۱۳ میلادی، ۲۹۹ میلیون تن بوده است. هند، گینه، برزیل، چین و استرالیا ۵ کشوری هستند که بیشترین بوکسیت جهان را تولید میکنند و در سال ۲۰۱۶ میلادی ۲۴۶.۱ میلیون تن بوکسیت تولید کردند. میزان تولید همه آنها در این سال نسبت به سال ۲۰۱۲ میلادی، افزایشی بود.
تولید بوکسیت جهان در ۲۰۱۶ میلادی ۲۸۹ میلیون تن بود.
گینه که در سال ۲۰۱۶ میلادی، چهارمین تولیدکننده بزرگ به شمار میآمد، بیشترین تغییر را در میزان تولید تجربه کرده است. تولید بوکسیت این کشور مستقر در غرب افریقا از ۱۷.۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۲ میلادی به ۳۰.۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ میلادی رسید و رشد ۲ برابری را تجربه کرد.
آوریل، دولت گینه اعلام کرد که تصمیم دارد سرمایهای به ارزش ۱.۴ میلیارد دلار را به شرکت «سوسیاِتی دی بوکسایتزدی گینه» به عنوان یکی از زیرمجموعههای شرکت کانادایی متالکورپ اعطا کند. این سرمایه به این منظور به این شرکت داده میشود که یک کارخانه جدید فرآوری بوکسیت در گینه ساخته شود. گینه بزرگترین ذخایر بوکسیت جهان را در اختیار دارد و تا کنون مقدار بسیار کمی از این ذخایر را فرآوری کرده است، به جای آن بوکسیت استخراج شده را به کشورهای خارجی صادر میکند آن هم در معاملاتی که به سود شرکتهای خارجی تمام میشد. به طور مثال در توافقی که گینه با شرکت روسی روسال داشت، طرف روس موظف به بازگرداندن ۰.۰۱ درصد سود بوکسیت دریافتی به گینه بود. این رقم با حدود یکدلار در هر تن بوکسیت استخراجی برابری میکرد. بسیاری در گینه امیدوارند کارخانه جدیدی که متال کورپ میسازد بتواند به مردم گینه این امکان را بدهد که از ذخایر بوکسیت این کشور بهره بیشتری ببرند.
سازمان زمینشناسی انگلیس، آمار و ارقام مرتبط با تولید همه سنگهایی که دربردارنده فسفر معدنی هستند را در هم ادغام کرده است. این ماده، بیشتر به عنوان کود گیاهی استفاده میشود و همچنین در چوب کبریت و ابزار اشتعالزا، عامل ایجاد جرقه آتش است. تا کنون چین بزرگترین تولیدکننده فسفات بوده و از کل تولید ۲۷۶ میلیون تن فسفاتی که در سال ۲۰۱۶ میلادی در جهان تولید شده، تولید ۱۴۴ میلیون را در اختیار داشته است؛ رقمی بیش از نیمی از کل تولید جهان. یکی از غیرعادیترین منابع فسفات، جزیره کریسمس است. این جزیره در قلمروی استرالیا و در اقیانوس هند قرار دارد و شمار منابع فسفات آن به یکهزار و ۸۰۰ مورد میرسد. هماکنون تنها از یک معدن فسفات این جزیره بهرهبرداری میشود که قدمت استخراج ذخایر آن به بیش از ۱۰۰ سال میرسد. در سال ۲۰۱۶ میلادی از این معدن ۷۷۰هزار تن سنگ فسفات بهدست آمد. با این حال بلاتکلیفی سیاسی معضلی است که بر آینده این منطقه سایه انداخته و به دنبال این اتفاق، دولت استرالیا درخواست شرکتها را برای توسعه استخراج ذخایر این منطقه رد میکند. استدلال دولت استرالیا این است که فعالیتهای معدنی، بقای جمعیت خرچنگهای قرمزی که زیستگاه آنها این منطقه است را تهدید میکند، در حالی که شمار آنها از حدود ۱۰۰ میلیون به حدود ۴۰ میلیون در دهه گذشته کاهش یافته است.
سنگ گچ مانند سیمان از مواد و مصالح ساختمانی است و تولید جهانی آن از میزان تولید در سال ۲۰۱۲ میلادی که ۲۵۸.۱ میلیون تن بود، رشد مستمری را تجربه کرد. چین بزرگترین تولیدکننده این ماده معدنی است و در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱۳۰ میلیون تن تولید کرد.
ایران دومین تولیدکننده بزرگ سنگ گچ در جهان است و در سال ۲۰۱۶ میلادی، ۱۶ میلیون تن تولید کرد که البته فاصله چشمگیری با چین دارد. موسسه انگلیسی اسمیتراِیپِکس، سال گذشته میلادی گزارش داد که تقاضای بالا برای مصالح ساختمانی پایدار مانند تخته گچی که از گچ مصنوعی درست شده، رشد داشته است. این شرکت تحلیلگر همچنین برآورد کرده بود که در سال ۲۰۱۶ میلادی ۲۵۲ میلیون تن در جهان تولید میشد، در حالی که تولید جهانی از این رقم پیشی گرفت.
همچنین برآورد میشود که امریکای شمالی و اروپا دربردارنده نیمی از ذخایر سنگ گچ در جهان باشند و میزان تولید نیز در ۲ منطقه رشد داشته است. ۸ کشور اروپایی در سال ۲۰۱۶ میلادی، بیش از یک میلیون تن از این ماده معدنی تولید کردند و در میان آنها اسپانیا ۸.۶۶ میلیون و ترکیه ۸.۶ میلیون تن تولید داشتند. تولید سنگ گچ امریکا نیز در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و از ۱۲.۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۲ میلادی با ۱۷ درصد رشد به ۱۵.۵ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ میلادی رسید. تولید سنگ گچ جهان در سال ۲۰۱۶ میلادی ۲۶۷.۱ میلیون تن بود.