به گزارش میمتالز، مسعود توکلی؛ مدیر تالار خدماتی مرکز مبادله ایران، بیان کرد: در روزهای اول افراد زیادی به مرکز مبادله ارز و طلا مراجعه میکردند، تا ببینند که آیا این مرکز کار میکند؟ آیا تالار، ارز خدماتی، ارز دانشجویی، مسافرتی، ماموریتی یا ارز شرکت در نمایشگاه میدهد؟ آیا ارز شرکتهای هواپیمایی که با یک تقاضای سنگین حضور پیدا کردند برآورده میشود؟
وی افزود: در این مرکز شرکتهای خدماتی در حوزههای مختلف حضور پیدا کردند و با وجود تقاضای بسیار سنگین، به تمامی آنها پاسخ داده شد که این عاملی برای اعتمادسازی بود تا برای متقاضی دریافت ارز خدماتی این اطمینان حاصل شود که در صورت وجود نیاز واقعی با مراجعه به این مرکز میتوان ارز مورد نیاز خود را دریافت کرد.
مدیر تالار خدماتی مرکز مبادله ایران بیان کرد: تولید کننده زمانی که تقاضای خود را ثبت میکند متوجه کاهش زمان تخصیص ارز میشود یعنی مدت زمان ماندن در صف کاهش پیدا کرده از آن طرف نیز شاهد افزایش عرضه در تالار حواله از سمت صادرکنندگان هستیم، تمامی این عوامل در کنار هم باعث رقم زدن اتفاقات خوبی شد.
توکلی افزود: ما قبول داریم که اخبار مثبت تاثیرگذار بود، اما کاهش قیمت دلار از ۳ الی ۴ روز قبل از این اتفاقات و اخبار، هم زمان با راهاندازی مرکز مبادله شروع شد، که کاهش قیمت دلار باعث ایجاد اطمینانی در دل مردم شد.
مدیر تالار خدماتی مرکز مبادله ایران گفت: هر روز صبح برحسب سفارشهایی که صادرکنندگان به عنوان فروشنده و واردکنندگان به عنوان خریداران ارز ثبت میکنند نرخی کشف میشود، که درصدی بالاتر از آن، نرخ اسکناس را تشکیل میدهد تعدادی از افراد این سوال را پرسیدند که آیا کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا است؟ آیا هر نرخی صادرکننده و واردکننده بخواهد میتواند سفارش بگذارد پس بانک مرکزی در این بین چه نقشی دارد؟
وی افزود: نهاد سیاست گذار و ناظر از بالا ایستاده، اما آزادی عمل را به صادرکننده و وارد کننده میدهد، ولی از آن سو باید ببینیم که بانک مرکزی به عنوان ناظر بازار که در قالب بازارگردان نیز ظاهر میشود ارز صادرکننده را به عنوان کسی که درحال چرخاندن چرخ تولید است و به GDP کشور کمک میکند به قیمتی بخرد که برای آنها صرفه داشته باشد و از طرف دیگر باید جانب واردکننده را به عنوان کسی که مواد اولیه برای کارخانهها آماده میکند را داشته باشد.
وی افزود: وارد کننده بر حسب اتفاقات واقعی و صادرکننده نیز بر اساس عرضههای سنگین راضی هستند و کاهش نرخ ارز در بازار غیر رسمی نیز آرامش و مطلوبیتی برای مردم ایجاد کرده است.
توکلی تصریح کرد: هرچه به پایان سال نزدیکتر میشویم بازار روند معکوس به خود گرفته و اگر تا پیش از اینها در بازار غیررسمی و اسکناس صفهای خرید به صفهای فروش تبدیل شده بود حالا این موضوع را در حوزه کلان و تالار حواله هم مشاهده میکنیم. از ابتدای راهاندازی مرکز مبادله ایران بیشترین میزان عرضه در تالار حواله برای ۲۰ اسفند است که میزان عرضه به ۴۶۰ میلیون یورو رسید و براین اساس رکورد تالار حواله مرکز شکسته شد. در این میان میزان تقاضا نیز کاهش پیدا کرد و تا ساعت چهار و نیم روز ۲۰ اسفند ماه حدود ۹۲ میلیون تقاضا در تالار حواله وجود داشت.
وی افزود: معمولا در روزهای پایانی سال بازارها و شرکتها حسابها را میبندند و از سوی دیگر شرکتهای صادرکننده علاقهمند هستند که ارزهای خود را عرضه کنند تا درصورتهای مالی خود نمایش دهند. در نتیجه این عرضه بالا و تقاضای کم، سیگنال مثبتی به بازار اسکناس میدهد، چون زمانی که با فراوانی در بازار حواله مواجه باشیم، هیچ محدودیتی هم وجود نداشته باشد و به تقاضای ارزی همه در سطح کلان پاسخ داده شود؛ سیگنالی به بازار داده میشود که باعث ایجاد آرامش میشود.
این مقام مسوول در پایان تاکید کرد: امیدواریم که در روزهای پایانی سال نیز روند نزولی ادامه داشته باشد که پیشبینیها نیز بر روند کاهشی و ادامه شکست کانالها در نرخ ارز است، امیدواریم در سال آینده با تدابیر بانک مرکزی و توسعه فعالیت مرکز مبادله شاهد ثبات در بازار ارز باشیم تا بتوانیم به امور ذاتی مرکز مبادله ارز و طلا بپردازیم و ابزارهای مختلفی بر مبنای ارز و طلا منتشر کنیم تا به فضای اقتصاد کلان کشور کمک شود. فضای ابتدایی که شامل شروع به کار کردن مرکز بود که با موفقیت طی شد و به اهداف از پیش تعیین شده رسیدیم و امیدواریم در ادامه وسعت بیشتری پیدا کند و به کارهای کلانی که بانک مرکزی به عهده مرکز مبادله ایران گذاشته است برسیم.