تاریخ: ۱۶ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۰:۰۰
بازدید: ۸۰
کد خبر: ۲۹۷۵۸۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

فاکتور‌های تضمین کننده ادامه رشد بورس

فاکتور‌های تضمین کننده ادامه رشد بورس
‌می‌متالز - بازار سرمایه بعد از عبور شاخص کل از مقاومت روانی شاهد افزایش عرضه بود و این نخستین نشانه از آغاز اصلاح زمانی بورس است، اما در ادامه عقب ماندگی خود از بازار‌های موازی را جبران می‌کند.

به گزارش می‌متالز، شاخص کل بورس روز سه شنبه بعد از عبور از مقاومت روانی قله ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد شاهد افزایش عرضه‌ها بود و خودرویی‌ها هم در این زمینه پیش قدم شدند، هرچند بازار شاهد معاملات ۱۴ هزار میلیارد تومانی بود، اما برخی از نماد‌ها در ساعات پایانی به صف فروش کشیده شدند و برخی دیگر از نماد‌ها دوباره به مثبت‌های بالا رسیدند و این موضوع از نگاه برخی کارشناسان اقتصادی حکایت از این دارد که سقف رشد بازار سرمایه این نخواهد بود، هرچند بعید به نظر می‌رسد که تجربه سال ۹۹ دوباره تکرار شود و بورس با رشدی پرقدرت همچنان به مسیر خود ادامه دهد، با این حال می‌توان ادعا کرد که در بازه زمانی کوتاه مدت استراحتی در این مرحله خواهیم داشت.

یک کارشناس بازار سرمایه با تشریح وضعیت بازار سرمایه گفت: از آنجایی که قیمت ارز صادراتی‌ها بر مبنای نرخ مرکز مبدله طلا و ارز است و از طرف دیگر قیمت‌های پایه در بورس کالا با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان محاسبه خواهد شد پیش بینی می‌شود در گزارش‌های بعدی شرکت‌های صادراتی شاهد سود‌های بالایی باشیم و این موضوع به بازدهی شرکت‌های صادراتی در بورس کمک می‌کند و به نوعی آن‌ها موتور رشد بازار خواهند شد.

محمود آشورزاده با بیان اینکه بازار در شرایط کنونی پتانسیل رشدی ۱۵ تا ۲۰ درصدی دیگر دارد، تصریح کرد: در شرایط کنونی وضعیت بازار تنها متاثر از سیاست‌های دولت برای قیمت گذاری دستوری خودرو نیست، اما در کوتاه مدت روی بازار تاثیر دارد. از این رو اگر قیمت‌های شورای رقابتی حاشیه سود خوبی را برای خودروسازان رقم بزند بازار در کوتاه مدت بازهم رشد می‌کند در غیر این صورت احتمالا خودرویی‌ها اصلاح می‌کنند و بعد از آن گروه‌های صادراتی عامل ادامه رشد بورس خواهند بود.

او با تاکید بر اینکه هم اکنون شاخص کل بورس با یک مقاومت استاتیکی درگیر است، تصریح کرد: مقاومت قله سال ۹۹ برای نماد‌ها بیشتر نقش یک مقاومت روانی دارد و با توجه به رشد قیمت دلار برخی از نماد‌ها به شدت پی بر ایی پایینی پیدا کرده اند و می‌توانند بازدهی قابل توجه داشت باشند. هرچند برخی از نماد‌ها به دلیل اینکه قبلا پروژه شدند فعلا به قله تاریخی خود نمی‌رسند، اما در ادامه به رشد خود تا نزدیکی سقف تاریخی ادامه می‌دهند.

تثبیت شاخص کل بورس روی مقاومت

بازار در حال حاضر به نسبت بازار‌های موازی بازدهی کمتری ثبت کرده، اما با توجه به سیاست‌های کلان کشور ریسک‌هایی را پیشرو دارد به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت که بورس عملکردی مشابه بازار طلا و ارز داشته باشد.

فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه ضمن اشاره به اینکه رکورد تاریخی بورس هفته گذشته شکسته شده است، گفت: دو میلیون و ۶۰ هزار واحد شکسته شده و روز سه شنبه هم شاخص کل به بالای دو میلیون و صد هزار واحد رسیده از این رو باید توجه کرد که در روند صعودی فعلا مانده، هرچند نباید فراموش کرد که شاخص در روند‌های صعودی و نزولی قرار نیست به سرعت پس از تصاحب هدف به شدت افت یا صعود کند، بلکه ابتدا باید متغیر‌ها ارزیابی شوند تا وضعیت شرکت‌ها با تناسب بازدهی بررسی و روند بعدی تعیین شود.

او افزود: در شرایط کنونی کسری بودجه ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی و همچنین افزایش قیمت مسکن، دلار، طلا و ... به قدری است که امروز جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کرده، این مسأله به ویژه به دلیل اصرار غیرکارشناسی مسوولان در تعیین نرخ ۲۸۵۰۰ تومان باعث شده هنوز آثار واکنش بورس به بازار ارز ادامه پیدا کند. در واقع هنوز قیمت دلار ۲۴ هزار تومانی نیما یا نرخ ۲۸ هزار تومان محاسبه می‌شود در حالی که در بازار قیمت‌ها بسیار بالاتر است و بورس نسبت به این مسأله بی توجه نخواهد بود.

آقابزرگی با بیان اینکه در شرایط کنونی بازار یک سویه حرکت نمی‌کند، تصریح کرد: اینکه بازار ابتدای صبح مثبت یا منفی است و نیمه دوم مسیری متفاوت دارد حکایت از معاملات غیر حبابی بوده و رضایت بخش است. البته عده‌ای از تحلیلگران بازار اعلام می‌کنند در نقطه ماکسیمم قرار داریم و از بازار خارج می‌شوند، اما عده دیگر معتقدند که در بازه شش ماهه در بورس بازدهی نماد‌ها همچنان خوب خواهد بود و از طرف دیگر نوسان گیری هم در بازار سودی برای آن‌ها نخواهد داشت.

او با بیان اینکه تعیین نرخ ۲۸۵۰۰ تومان سیاستی غلط و ناپایدار است و می‌تواند موجب رانت و سواستفاده شود، اظهار کرد: در صورتی که تورم کشور همچنان ۵۰ درصد باشد احتمالا شاخص تا پایان سال به ۳ میلیون واحد می‌رسد. در شرایط کنونی شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی، فولاد و کانی‌های فلزی و غیرفلزی بیشترین ظرفیت رشد را دارند و این مساله ناشی از مزیت‌های سرمایه گذاری و ریسک پذیری پایین و ... آن‌ها است، هرچند این شرکت‌ها ممکن است که بازدهی کمتری نسبت به برخی از تک سهم‌ها داشته باشند، اما رشد این نماد‌ها ادامه می‌یابد و این موضوع در نتیجه کاهش پی بر‌ای نمادهاست که در سال‌های اخیر با رشد قابل توجهی سودسازی روبرو بوده اند.

منبع: نبض بورس

عناوین برگزیده