به گزارش میمتالز، براساس گزارش شاخص کارگاههای بزرگ صنعتی درپاییز ۱۴۰۱، میزان تولیدات این بنگاهها در این فصل۱۱.۳ درصد رشد داشته است. شاخص کارگاههای بزرگ صنعتی در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱ در مقایسه با ۹ماهه ۱۴۰۰ معادل ۸.۳ درصد افزایش داشته است.
برآوردهای اولیه گویای این است که تولیدات صنایع بزرگ در فصل زمستان رشد خوبی نسبت به زمستان ۱۴۰۰ داشته است و احتمالا در سال ۱۴۰۱ رشد تولیدات کارگاههای بزرگ صنعتی دو رقمی خواهد شد.
در پاییز ۱۴۰۱ از مجموع ۲۴ رشته صنعتی ۱۵ رشته صنعتی رشد ۲ رقمی تولید را به ثبت رساندهاند.
همچنین در۹ ماهه سال ۱۴۰۱ در مقایسه با ۹ ماهه سال قبل از آن،۱۲ رشته صنعتی، رشد ۲ رقمی تولید داشتهاند.
در سال۱۴۰۱ به جای آنکه تولیدات صنایع وابسته به حوزه نفت مانند صنایع نفتی و شیمیایی پیشتاز تولیدات صنعتی باشند، صنایع با ارزش افزوده بالاتر مانند پوشاک و کفش، ماشینآلات و تجهیزات، نساجی و تولید وسایل نقلیه بیشترین رشد تولید را تجربه کردهاند.
بیشترین رشد تولید مربوط به صنایع تولید ماشین آلات و تجهیزات طبقه نشده در جاهای دیگر بوده است به طوری که میزان تولید در این رشته در فصول بهار، تابستان و پاییز به ترتیب ۸۷.۴درصد، ۱۰۱.۴درصد و ۱۰۱.۳درصد بوده است.
مجموع رشد تولید در رشته ماشین آلات و تجهیزات در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱ در مقایسه با دوره مشابه سال ۱۴۰۰ رشد بینظیر ۹۶.۸ درصد را به ثبت رسانده است.
رتبه دوم بالاترین رشد تولید در بنگاههای بزرگ صنعتی مربوط به صنایع تولید وسائل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر میشود.
تولیدات محصولات یارانهای، الکترونیکی و نوری با ۳۴.۱درصد، تولید پوشاک، به جز پوشاک از پوست خزدار ۲۸.۷ درصد، صنایع تولید منسوجات ۲۴ درصد، تولید محصولات ساخته شده از فلز، به جز ماشینآلات و تجهیزات ۲۲.۷ درصد و تولید سایر مصنوعات با ۲۲.۶ درصد دیگر رشتههای صنعتی دارای بالاترین رشد تولید در فصل پاییز هستند.
نکته مهم دیگر، بررسی تغییرات این شاخص در دوران تحریم است. طبق گزارش بانک مرکزی شاخص کارگاههای بزرگ صنعتی در پاییز ۱۴۰۱ به ۱۳۰.۵ رسیده در حالی که این شاخص در پاییز ۱۳۹۶ معادل ۱۰۶.۸ بود.
این دو شاخص نشان میدهد باوجود تحریمهای ظالمانه آمریکا، تولیدات صنایع بزرگ ایران در پاییز ۱۴۰۱ به میزان ۲۲.۲ درصد بیش از سال ۹۶ بوده است.
البته قطعا باید روند رشد تولیدات صنایع بزرگ در سال جاری و سالهای آینده استمرار داشته باشد، زیرا ظرفیتهای اقتصاد ایران بسیار فراتر از ظرفیت موجود است.
در مجموع افزایش مستمر رشد اقتصادی در ۹ ماهه ۱۴۰۱ و آغاز افزایش نرخ سرمایه گذاری، بیانگر بازگشت اقتصاد ایران به ریل رشد و توسعه است.