تاریخ: ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۳۵
بازدید: ۲۰۱
کد خبر: ۳۰۱۴۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
اعتراض به شکست سد‌های باطله برزیل، دامن مدیرعامل واله را گرفت

روزگار نـاخوش واله

می متالز - پیامدهای فاجعه برآمده از شکسته شدن سدهای باطله ۲ معدن، کار دست بزرگ‌ترین تولیدکننده سنگ آهن و نیکل جهان داد.
روزگار نـاخوش واله

به گزارش می متالز، مدیرعامل واله که کمتر از ۲ سال پیش کار خود را در این سمت آغاز کرده و با وعده تکرار نشدن این حوادث بر سرکار آمده بود، به همراه جمعی از مدیران ارشد استعفا داد. این اتفاق علاوه بر اینکه ارزش سهام واله را پایین می‌آورد، روزهای سختی را برای این غول معدنی رقم می‌زند.
به نقل از گاردین، فابیو شوارتسمن و چند تن دیگر از اعضای هیات رئیسه واله استعفا دادند. این استعفا پس از ادعاهایی انجام شد که حکایت می‌کرد شرکت واله می‌دانست سد باطله معدن فی‌جائو که به تازگی شکسته، سست و ناپایدار بوده است. این اتفاق به خشم فزاینده افکار عمومی و مقام‌های برزیلی انجامید. در این فاجعه، دست‌کم ۱۸۶ نفر جان خود را از دست دادند و پس از گذشت بیش از یک ماه هنوز ۱۲۲ نفر گم شده‌اند.
فابیو شوارتسمن و دیگر مدیران ارشد واله، استعفای خود را شنبه اعلام کردند. این در حالی بود که شاکیان این حادثه از مدت‌ها پیش خواستار برکناری آنها بودند. علاوه بر این، رسانه‌های برزیلی از افشای اسناد رسمی خبر داده‌اند که نشان می‌دهد واله از خطر فروپاشی معدن آگاه بود. روزنامه برزیلی «فول‌ها دی‌اِس‌پائولا» در همین زمینه نوشته که یک مدیر واله به اعضای هیات مدیره گفته بود استحکام سد کاهش یافته است، اگرچه واله این اخبار را به شدت تکذیب می‌کند.
شوارتسمن از سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ خورشیدی) مدیرعامل واله شد. او با این شعار بر سرکار آمد؛ «ماریانا دیگر تکرار نمی‌شود». حادثه معدن ماریانا به شکستن سد باطله معدن سامارکو در ۵ نوامبر ۲۰۱۵ میلادی (۱۴ آبان ۱۳۹۴ خورشیدی) اشاره دارد و ماریانا نام شهری بود که در پی شکسته شدن سد معدن، آسیب بسیار دید و ۱۹ نفر جان خود را از دست دادند. آن حادثه بدترین فاجعه زیست‌محیطی برزیل نام گرفت و حال پس از ۴ سال، این دومین حادثه مرگبار معدنی است که در برزیل به وجود آمده و به واله ارتباط پیدا می‌کند.
شوارتسمن در متن استعفای خود گفت: هر چند من از صحت کار خود اطمینان دارم و به تعهدات خود وفادار بودم اما از هیات مدیره خواستارم ترک موقت این سمت را در راستای منافع شرکت و ادامه فعالیت‌های آن بپذیرد. جانشین موقت او، ادواردو بارتولومِئو، یکی دیگر از اعضای هیات رئیسه است. این استعفا در حالی انجام می‌شود که ماه گذشته، پلیس برزیل ۸ عضو واله را به اتهام سرپوش گذاشتن بر ضعف سد دستگیر کرد.
مقامات برزیلی نیز درباره اینکه آیا واله فرآیندهای ایمنی را رعایت کرده یا نه دست به بررسی زده‌اند. در نهایت بیشترین جریمه‌ای که واله مجبور به پرداخت آن است، حدود ۲۰درصد درآمد ناخالص این غول معدنی در سال گذشته میلادی را دربرمی‌گیرد یعنی رقمی حدود ۵میلیارد پوند.


دستگیری ۹ نفر در پی حادثه فی‌جائو

جمعه ۲۶ بهمن، ۳ عضو غول معدنی واله در برزیل بازداشت شدند. علاوه بر بازداشت ۳ عضو یادشده، ۴ نفر از یک گروه مشاور آلمانی به نام تووسوج نیز در این زمینه بازداشت شدند. این گروه امنیت سدهای باطله واله را تایید کرده بود. کانال تلویزیونی گلوبونیوز نیز خبر بازداشت ۲ تن از اعضای هیات رئیسه این شرکت معدنی را داد که وظیفه تامین ایمنی و حفظ استحکام سد این معدن را بر عهده داشتند. روزنامه فول‌ها دی‌اِس‌پائولا که پیش‌تر معرفی شده بود نیز در گزارشی واله را مقصر اصلی این رویداد معرفی کرده و نوشته بود که واله می‌دانست این سد، مستعد خطرسازی است و در واقع از ماه‌ها پیش به این شرکت گفته شده بود که سد معدن فی‌جائو شکاف برداشته است. واله این ادعا را همانند ادعاهای مشابه رد کرده و گفته هیچ مدرکی برای اثبات درستی آن وجود ندارد.


واله می‌خرد و می‌فروشد

کیوان جعفری‌طهرانی، کارشناس ارشد بازارهای بین‌الملل فولاد و سنگ‌آهن، خبر استعفای مدیران ارشد واله را در کانال تلگرام خود منتشر کرد و در توضیح بیشتر در این باره نوشت: خبر استعفای مدیرعامل شرکت واله برزیل بسیار شوکه‌کننده بود، هرچند این اتفاق پیش‌بینی می‌شد چراکه واله به شدت در فشار قرار گرفته و ارزش سهام آن هم در حال نزول است. در همین حال دولت برزیل این بار واله را در تنگنا قرار داده است. وی در ادامه توضیح داد: در کنفرانس هفته پیش سنگ آهن چین که من نیز در آن حضور داشتم، واله به شدت به دنبال خرید کنسانتره و گندله از تولیدکنندگان مختلف مانند هند، بحرین، افریقای جنوبی، اوکراین و روسیه به غیر از ایران بود تا آن را با بارهای خود ترکیب کند و به مشتریان بفروشد. واله با این کار قصد دارد اعتبار خود را در بازار، حفظ و به قراردادهایش عمل کند، هرچند محصول خودش نباشد. متاسفانه به‌دلیل تحریم‌ها، واله امکان خرید از ایران را ندارد. جعفری‌طهرانی همچنین گفت: پیش‌بینی می‌شود روند کنونی و تغییر و تحول رخ داده در مدیریت واله باعث ادامه افت ارزش سهام این شرکت شود و بر تحویل محصول این شرکت در ۳ ماه دوم امسال میلادی (۱۲ فروردین تا ۹ تیر ۱۳۹۸) تاثیر منفی بگذارد. از سوی دیگر به نظر می‌رسد با توجه به احتمال اعلام برنامه‌های دولت چین برای توسعه استان‌های کمتر توسعه‌یافته غربی خود در کنگره سالانه حزب کمونیست که به زودی برگزار خواهد شد، بازار سنگ آهن تا حدود زیادی مثبت باشد.

عناوین برگزیده