تاریخ: ۰۳ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۸:۳۷
بازدید: ۷۱
کد خبر: ۳۰۴۶۶۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
برجام تاثیری در سهم صنعت از اقتصاد ایران داشت؟

کاهش محسوس سهم صنعت از اقتصاد ایران /پای تحریم‌ها در میان است

کاهش محسوس سهم صنعت از اقتصاد ایران /پای تحریم‌ها در میان است
‌می‌متالز - توافق برجام منجر به افزایش چشمگیر درآمد سرانه سالانه ایران شد، اما سهم صنعت در اقتصاد تغییری نکرد. در این سال بجز افزایش میزان صادرات نفت و گاز، بیشترین میزان رشد در بخش‌های ساختمان و معدن و تامین آب و برق و گاز تجربه شد.

به گزارش می‌متالز، در دهه گذشته سهم صنعت در اقتصاد نسبت به دهه ۸۰ تقلیل یافته و از حدود ۲۰ درصد به زیر ۱۳ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است.

سهم صنعت از اقتصاد ایران در دهه هشتاد و نود

سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی در اقتصاد ایران از دهه هشتاد دچار نوساناتی بوده است. تا قبل از شروع تحریم‌ها سهم صنعت از تولید ناخالص حدود ۱۹ درصد بوده درحالیکه پس از اعمال شدن تحریم‌های ابتدای دهه نود، سهم این بخش اقتصادی به ۱۳ درصد کاهش یافته است.

این نسبت با توافق برجام دچار تغییر زیادی نشد و در دهه نود سهم صنعت از کل اقتصاد از ۱۲ درصد تا ۱۴ درصد در نوسان بوده است.

بخش صنعت در اقتصاد‌های در حال توسعه عموما به عنوان نقطه شروع توسعه یافتگی تلقی می‌شود و بهبود در این بخش با افزایش سرمایه گذاری، سرمایه انسانی و افزایش بهره‌وری و استفاده از تکنولوژی در فرآیند تولید صورت می‌گیرد.

تولید ناخالص داخلی از سمت ارزش افزوده متشکل از سه گروه اصلی کشاورزی، صنعت و خدمات است. زیر بخش‌های گروه صنعت شامل بخش‌های صنعت، معدن، ساختمان، آّب و برق و گاز و استخراج نفت و گاز می‌شود که در این گزارش مشخصا به خود بخش صنعت پرداخته شده است.

قبل از شروع تحریم‌های دهه ۹۰

اواخر دهه هشتاد تا ابتدای دهه نود درآمد ناشی از صنعت ۱۹ درصد از کل تولیدات را به خود اختصاص داده بود. علی‌رغم افزایش حقیقی میزان تولید ناخالص داخلی تا ابتدای دهه ۹۰، سهم صنعت از درآمد سالانه کشور در این سال‌ها تقریبا ثابت مانده است. به عبارتی دیگر همراه با رشد درآمد ناخالص داخلی، ارزش افزوده یا تولید ناشی از بخش صنعت نیز به طور متناسب رشد کرده است.

ابتدای دهه ۹۰ و آغاز تحریم‌های جدید علیه ایران

با آغاز تحریم‌ها از سال ۹۰ میزان رشد تولید ناخالص داخلی ایران منفی ۰.۴ درصد بوده است در حالیکه رشد بخش صنعت حتی به منفی ۲۷ درصد نیز رسیده است. به بیان دیگر سرعت منفی شدن بخش صنعت شدید‌تر از منفی شدن رشد کل اقتصاد بوده است؛ بنابراین سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی در این سال به شدت سقوط کرده است.

از ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ با کاهش تولید ناخالص داخلی سهم بخش صنعت نیز کاهش یافته است. به بیانی دیگر با شروع موج جدید تحریم ها، ایران بخش زیادی از بازار محصولات صنعت را از دست داد.

در این سال‌ها سهم صنعت از کل اقتصاد داخلی از ۱۹ درصد به ۱۳ درصد تنزل یافته است. کاهش سهم صنعت از تولیدات ناخالص به معنای این است که تغییرات منفی در تولیدات بخش صنعت شدید‌تر از تغییرات منفی در تولیدات کل ناخالص داخلی بوده است.

کاهش محسوس سهم صنعت از اقتصاد ایران /پای تحریم‌ها در میان است

توافق برجام و سال‌های بازدهی

توافق برجام منجر به افزایش چشمگیر درآمد سرانه سالانه ایران شد، اما سهم صنعت در اقتصاد تغییری نکرد. در این سال بجز افزایش میزان صادرات نفت و گاز، بیشترین میزان رشد در بخش‌های ساختمان و معدن و تامین آب و برق و گاز تجربه شد، اما رشد بخش صنعت تقریبا نزدیک به همان رشد کل اقتصاد بوده است؛ بنابراین در این سال‌ها همچنان سهم صنعت از اقتصاد حدود ۱۳ درصد باقی مانده است.

خروج آمریکا از برجام

از سال ۱۳۹۷ که آمریکا تصمیم به خروج از توافق برجام گرفت، تولید ناخالص داخلی به دلیل کاهش درآمد‌های ناشی از بخش نفت روند نزولی یافته، ولی بخش صنعت همچنان متناسب با کاهش تولید ناخالص داخلی کاهش یافت؛ بنابراین در دهه ۹۰ سهم بخش صنعت از اقتصاد تقریبا حدود ۱۳ درصد باقی مانده که نسبت به دهه ۸۰ به طور فاحشی پایین‌تر است.

به عبارتی دیگر با وجود تجربه چرخه‌های رکود و رونق در اقتصاد، سهم صنعت از اقتصاد ایران در دهه ۹۰ تقریبا ثابت مانده است و با گذشت سال‌ها هنوز هم کاهشی که سهم صنعت از کل اقتصاد در سال ۹۰ تجربه کرده بود، جبران نشده است.

منبع: اقتصاد نیوز

عناوین برگزیده