تاریخ: ۱۹ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۲:۵۸
بازدید: ۶۷
کد خبر: ۳۰۹۷۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سرعت‌گیری به نام ابهام

‌می‌متالز - شاخص کل مدت‌هاست محدوده ۲.۱ میلیون واحد را از دست نداده و چسبندگی زیادی به این محدوده دارد و نمی‌تواند از آن فاصله بگیرد.

به گزارش می‌متالز، عوامل مختلفی در این رکود موثر هستند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رکود بازار‌های موازی مخصوصا دلار اشاره کرد. در ماه‌های اخیر شاخص کل بورس و دلار همبستگی بالایی داشتند. این در حالی است که در مقاطعی از گذشته این همبستگی به این شدت نبود. با کاهش نرخ دلار فردایی به محدوده‌های پایین‌تر از ۵۰هزار تومان، شاهد ریزش شاخص کل در بازار سرمایه بودیم. موضوع دیگر اتفاقاتی است که توضیحی برای آن‌ها ارائه نشد. برای مثال می‌توان به ریزش بازار سرمایه ۱۷ اردیبهشت‌ماه اشاره کرد که بعد مشخص شد در آن تاریخ تصمیماتی در مورد نرخ خوراک پتروشیمی‌ها گرفته شده است. نامه شناسایی سود ایران خودرو از محل تفاوت قیمت‌گذاری دستوری و بهای تمام‌شده نیز موضوع دیگری بود که به ریزش بازار در همان زمان دامن زد و علت این ریزش برای عموم بعد‌ها مشخص شد.

در روز گذشته نیز شدت ریزش دلیل مشخصی ندارد، اما می‌تواند به دلیل عدم توازن اطلاعاتی سهامداران خرد باشد و ممکن است دلیل آن در روز‌های آینده مشخص شود. به‌طور‌کلی تا زمانی که میانگین ارزش معاملات ۵روزه کمتر از ۱۰هزار میلیارد تومان است نباید انتظار داشت بازار بتواند مجددا مسیر صعودی خود را پیش بگیرد. در وضعیت کنونی پول‌ها در تمامی بازار‌ها پارک شدند و این یعنی تقاضایی در قیمت‌های فعلی وجود ندارد. از طرفی با کاهش قیمت بسیاری از سهام تقاضا برای آن‌ها ایجاد شد و در نتیجه آن‌ها که صف فروش بودند از این صف جمع شدند و آن‌ها که منفی ۵ بودند به محدوده‌های منفی ۲ تا ۳ رفتند. روز گذشته حدود ۱۳۷ نماد در محدوده‌های منفی ۲ تا ۳ بودند. این قیمت‌ها خریدار دارد، اما انگیزه کافی برای خرید وجود ندارد. دلیل این بی‌انگیزگی نیز بلاتکلیفی تعاملات بین‌المللی ایران و همچنین وضعیت نامشخص نرخ خوراک و سوخت گاز پتروشیمی‌ها و پالایشی‌هاست. وضعیت ارزی خودرو در بورس کالا نیز هنوز در هاله‌ای از ابهام است؛ بنابراین در حال حاضر بورس در فضای پرابهامی به سر می‌برد و اگر مثبتی هم در این شرایط دیده می‌شود موقت است و منفی‌ها نیز در راستای اصلاح زمانی هستند. همه منتظر تعیین‌تکلیف روند کلی اقتصاد هستند. اگر ابهامات در فضای سیاسی باقی بماند، انتظارات تورمی افزایش پیدا می‌کند و خوش‌بینی‌ای که در مورد توافقات مخصوصا بهبود روابط با کشور‌های حاشیه خلیج فارس به وجود آمده بود از بین می‌رود و با توجه به اینکه فصل مجامع را نیز داشتیم بازار سرمایه پتانسل رشد دارد. کما اینکه سوخت رشد بازار می‌تواند موضوع کاهش ابهامات در بازار باشد، چرا که بازار سرمایه به صورت مستقیم از ابهامات تاثیر می‌پذیرد و پولی که در بازار هست اصطلاحا ترسوست. اما یکی از مواردی که مستلزم رشد بازار در بلندمدت است اعتمادسازی است؛ لذا امیدواریم سازمان بورس در مورد اتفاقات اخیر که موجب ابهام در بازار سرمایه شد شفاف‌سازی کند.

ابراهیم سماوی/ تحلیلگر بازار سرمایه

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده