تاریخ: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۴۰
بازدید: ۱۱۲
کد خبر: ۳۱۰۴۱
سرویس خبر : انرژی

لزوم اجرای الگوی فولاد در بهینه سازی مصرف آب در سایر واحد‌های تولیدی

می متالز - نوآوری تنها به معنی تولید محصولات جدید و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار نیست بلکه گاهی رفتار‌هایی را در بر می‌گیرد که علاوه بر فواید سازمانی بهره‌ی ملی نیز داشته باشد. انجام هزینه‌های کارشناسی در فولاد در قالب پژوهش گری نقطه‌ی عطفی است که می‌تواند در استیلای نام یک مجموعه نه تنها در کشور بلکه در دنیا مهم باشد.
لزوم اجرای الگوی فولاد در بهینه سازی مصرف آب در سایر واحد‌های تولیدی

به گزارش می متالز، به ازای هر تن فولاد در جهان ۱۸ تا ۲۵ متر مکعب آب استفاده می‌شود و این در حالیست که در جایی مانند فولاد مبارکه این میزان به یک پنجم کاهش می‌یابد. درک چنین حساسیتی می‌تواند برای بخش‌های تولیدی پیام مهمی داشته باشد که اگر دراجرای شاخص‌های سازمانی نگاه همه گیرانه‌ای مد نظر قرار گیرد میتواند در بهره وری ملی بسیار نقش پر رنگی ایفا کند.

حرکت در مسیر توسعه تنها با توجه به چارت سازمانی نیست بلکه مجموعه‌ای از عوامل سبب پیشرفت و ارتقاء خواهد شد. عواملی که علاوه بر فایده‌های داخلی جنبه‌ی همه گیر دارد و می‌تواند به عنوان الگویی قابل استفاده باشد.

دغدغه‌هایی که امروز در بسیاری از کارخانجانت تولیدی و صنایع بزرگ وجود دارد متأسفانه معطوف به همان واحد است و از دیگر زوایا به آن نگریسته نمی‌شود. البته پذیرفتن اینکه مهمترین رکن بقاء در بازار سرمایه فروش محصول است کاملا پذیرفتنی است، اما نباید غافل شویم که ما در زنجیره‌ای از اهداف مشترک قرار داریم که در نهایت از آن مام وطن قابل دریافت می‌شود.

بحران‌هایی که امروز در کشور وجو دارد جدای برخی مسائل اقتصادی برخی موضوعات حیاتی و زیست محیطی را در بر می‌گیرد. بحرانی مانند آب که هرساله با فرا رسیدن شش ماهه اول سال و گرم شدن هوا جدی‌تر می‌شود.

با نگاهی به وضعیت منابع در کشور به خوبی پی می‌بریم که ضعف مهندسی در آن‌ها کاملا مشهود است و طی سال‌های اخیر بیشتر نمایان شده و با توجه به پیچیدگی‌هایی که وجود دارد پیدا کردن راه حل درست بسیار زمان بر شده و باعث از بین رفتن بسیاری از منابع آبی کشور و در نتیجه خشک شدن چشمه‌های زیرزمینی گردیده و به همین دلیل در برخی مناطق شاهد کوچ اجباری هستیم.

مدیریت تقاضا و مدیریت مصرف دو فاکتور بسیار مهمی هستند که می‌توانند در پیدا شدن راه حل درست مثمر ثمر باشند. صنایع بزرگ و برخی فعالیت‌های کشاورزی ارکان اصلی این مدیریت می‌توانند قرار گیرند. در واقع آنچه که باید مورد توجه قرار بگیرد بهینه سازی مصرف است. سهم صنایع در دنیا از کل مصرف سرانه آب ۱۸ درصد برآورد شده، اما این میزان برای کشور ما در حدود سه درصد است.

البته این نکته نیز باید مورد توجه قرار باشد که به لحاظ جغرافیایی بسیاری از کشور‌های اروپایی در زمینه مصرف آب قابل مقایسه با کشورمان نیستند، زیرا در اکثر فصول سال بارندگی خوبی دارند و جزو کشور‌های پر آب محسوب می‌شوند.

با همه‌ی این‌ها موضوع حیاتی آب در کشورمان بسیاری از کارشناسان را واداشته تا راهکاری جامع درباره‌ی آن ارائه دهند. صنایعی که امروز در کشور مشغول هستند با توجه به امکانات و ابزاری که در اختیار دارند می‌توانند در این باره بسیار یاری دهنده باشند و علاوه بر پیاده سازی الگویی مناسب در واحد‌های خود آن را در اختیار سایر سازمان‌ها و مردم بگذارند تا مسئله‌ی مهمی که می‌تواند نقش پر رنگی در همه‌ی جوزه‌ها و حتی سیاست داشته باشد در داخل مدیریت شود.

طبق آخرین آمار‌ها میزان مصرف آب در ایران ۴۰ برابر بیشتر از میانگین جهانی است و می‌تواند زنگ خطری برای کشور باشد. اگر به سهم صنایع در بهینه سازی و مدیریت این مسئله نگاه کنیم صنعت فولاد یکی از ارکان‌های مهم صرفه جویی است. طبق استاندار‌های جهانی به ازای تولید هر تن فولاد در جهان ۱۸ تا ۲۵ متر مکعب آب استفاده می‌شود و این در حالیست که در جایی مانند فولاد مبارکه این میزان به یک پنجم کاهش می‌یابد.

درک چنین حساسیتی می‌تواند برای بخش‌های تولیدی پیام مهمی داشته باشد که اگر دراجرای شاخص‌های سازمانی نگاه همه گیرانه‌ای مد نظر قرار گیرد میتواند در بهره وری ملی بسیار نقش پر رنگی ایفا کند. چنین الگویی سبب خواهد شد تا با توجه به رصد فعالیت‌ها و طرح‌ها از سوی نهاد‌های ذیربط پیشرفت و توسعه با تعاون بیشتری دنبال شود.

نوآوری تنها به معنی تولید محصولات جدید و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار نیست بلکه گاهی رفتار‌هایی را در بر می‌گیرد که علاوه بر فواید سازمانی بهره‌ی ملی نیز داشته باشد. انجام هزینه‌های کارشناسی در فولاد در قالب پژوهش گری نقطه‌ی عطفی است که می‌تواند در استیلای نام یک مجموعه نه تنها در کشور بلکه در دنیا مهم باشد.

قرار گرفتن کارخانه‌ی فولاد در اصفهان می‌تواند زمینه ساز تعامل بهتر سازمان‌های ذیربط با مسئله‌ی منابع طبیعی را فراهم کند و با در نظر گرفتن توفیق فولاد در مدیریت مصرف به فکر عملیاتی کردن آن در سایر صنایع نیز باشند. البته رعایت چنین استانداردی فقط معطوف به مسئله‌ی مصرف بهینه‌ی آب در این کارخانه برنمی گردد بلکه با توجه به حجم بالای حمل و نقل جاده‌ای به منظور انتقال مواد اولیه، این مجتمع تولیدی سیستم‌های پیمانکاری را مکلف به بالا بردن ایمنی جاده‌ای کرده است.

در یک نقطه نظر درباره‌ی چنین فعالیت‌هایی باید گفت: شاید در ابتدا انجام چنین هزینه‌هایی عجیب به نظر برسد، اما موفقیت فولاد در دستاورد‌های مالی در ایران و خاورمیانه نشان می‌دهد که اگر در مسیر درست و با مطالعه‌ی همه جانبه خرج کردی صورت گیرد خیلی زود شاهد برگشت سرمایه و سودآوری طرح‌ها خواهیم بود.

منبع: فرارو
عناوین برگزیده